Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 00:00

Κρουαζιέρα: οι λιμενικές υποδομές το πρόβλημα

logoartc_fΤης Χριστίνας Παπασταθοπούλου
 
Την ανάγκη εκτέλεσης έργων στα λιμάνια της χώρας, όπως επίσης και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της περιφέρειας και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε περιοχές που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια, επισήμανε το προεδρείο της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) στον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη. Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της κρουαζιέρας, με κυριότερο το πρόβλημα που καταγράφεται στις λιμενικές υποδομές, για τις οποίες επισημάνθηκε η μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η εκτέλεση έργων. Επισημάνθηκε ότι σε ορισμένες τουριστικές περιοχές με μεγάλη κίνηση από πλευράς κρουαζιερόπλοιων, υπάρχουν ξεχωριστές ανάγκες και ιδιαιτερότητες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια με τα σκάφη των λεμβούχων και ως παράδειγμα αναφέρθηκε η περίπτωση της Σαντορίνης, με τη μεγάλη ανάγκη κατασκευής δεύτερης σύγχρονης μονάδας τελεφερίκ.
 
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων αναφέρθηκαν επίσης στη δημιουργία όρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρο επιστροφής των πλοίων στην ελληνική σημαία, στην ανάγκη πύκνωσης των αεροπορικών συνδέσεων απευθείας με το εξωτερικό και ιδιαίτερα με υπερατλαντικές πτήσεις, στη διεύρυνση των ωρών λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, στη χορήγηση βίζας με απλοποιημένες διαδικασίες για τους επισκέπτες-τουρίστες από χώρες εκτός Σένγκεν, στην αναδιοργάνωση της πλοηγικής υπηρεσίας και, τέλος, στη μελέτη διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει όλα τα θέματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι της κρουαζιέρας προκειμένου να προωθηθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις. Να σημειώσουμε πάντως ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που τίθενται σε υπουργό. Εδώ και πολλά χρόνια, όταν αναλαμβάνει νέος υπουργός Ναυτιλίας, ενημερώνεται εξ αρχής για όλα αυτά και ιδιαίτερα για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις λιμενικές υποδομές.
 
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που είχε κάνει στα τέλη Μαΐου, μιλώντας στο 2ο Posidonia Sea Tourism Forum, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης, σύμφωνα με την οποία, από τα 30 λιμάνια της χώρας που μπορούν να υποδεχτούν κρουαζιερόπλοια, το 98% του όγκου της διακίνησης της κρουαζιέρας σήμερα γίνεται μόνο από εννέα: Πειραιά, Μύκονο, Σαντορίνη, Κατάκολο, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο, Πάτμο. Για να μπορέσουν τα υπόλοιπα 21 να μπουν στο παιχνίδι της κρουαζιέρας, χρειάζονται λιμενικές υποδομές και προσαρμογή στις τεχνολογικές αλλαγές.
 
* Σύντομα θα δοθεί προς διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως δήλωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης στην αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ). Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εδώ και πολύ καιρό ετοιμάζεται, αλλά τελικά στη Βουλή δεν φτάνει.
 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

 Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Όποιος κάνει διδακτορικό,
δεν έχει όρεξη για δουλειά»
 
Οι όροι για την Υποθαλάσσια
Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος
 
"Έφυγε" ο Γιώργος
Χουλιάρας

Τι γίνεται με τα ελαττωματικά
Self Tests;
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Να Μου Γελλάς: Το στέκι
που έχεις μαζί σου παντού

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Ναυτιλία

10 Μαΐου 2021, 00.00
Στο Posidonia Sea Tourism Forum 2021 οι μεγάλες προκλήσεις της κρουαζιέρας
Οι επικεφαλής ορισμένων από τις...
05 Μαΐου 2021, 08.32
Δεμένα τα πλοία την Πέμπτη 6 Μαΐου
Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας...