Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 19:19

Θ. Δρίτσας: Παρέμβαση για τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικών του ΥΕΝ

logoartc_f
Ερωτήματα δημιουργεί το πλαίσιο των προτεινόμενων αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3943/11, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις του Νόμου 4151/13, σε κάθε Υπουργείο συνιστάται Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, υπάγονται όλες οι υφιστάμενες οικονομικές μονάδες του Υπουργείου και ασκούνται όλες οι οικονομικές αρμοδιότητες.

Όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε στις 5 Ιουλίου 2013 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τίθεται «εν αμφιβόλω» η ένταξη του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ) και του Κεφαλαίου Πλοηγικής Υπηρεσίας (ΚΠΥ) στην υπό σύσταση Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ).

Η διαχείριση του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης και του Κεφαλαίου Πλοηγικής Υπηρεσίας, συνιστούν, σαφώς, οικονομικές αρμοδιότητες που ανήκουν στο ΥΝΑ. Ειδικότερα, ο Ειδικός Λογαριασμός της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά στο Κεφάλαιο Πλοηγικής Υπηρεσίας από 1/6/2011, αναφέρει ως δικαιούχο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου / Γενική Γραμματεία Λιμενικής Πολιτικής / Κεφάλαιο Πλοηγικής Υπηρεσίας και η αντίστοιχη διαχειριστική επιτροπή η οποία συστάθηκε με την ΑΠ Μ8416.1/05/06/15.5.12 Απόφαση ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης όπως προκύπτει από το ΝΔ/99/1973 (Α’173), έχει συσταθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο έχει την πλήρη αρμοδιότητα για τη λειτουργία και διαχείρισή του, ενώ τα έσοδά του αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με τη ναυτική εκπαίδευση και μέρος των εξ’ αυτών κατευθύνεται στις επαγγελματικές ενώσεις των πλοιοκτητών.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο αρχικό σχέδιο συγκρότησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, είχαν συμπεριληφθεί οι αρμοδιότητες εκκαθάρισης δαπανών και κατάρτισης προϋπολογισμού του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης και του Κεφαλαίου Πλοηγικής Υπηρεσίας. Στο τελικό ωστόσο σχέδιο που υπεβλήθη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχουν απαλειφθεί οι ανωτέρω αρμοδιότητες και έχουν επανέλθει, για  τα θέματα κατάρτισης προϋπολογισμού του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και για τα θέματα κατάρτισης προϋπολογισμού και εκκαθάρισης δαπανών του Κεφαλαίου Πλοηγικής Υπηρεσίας στη Διεύθυνση Πλοηγικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στο αρχικό σχέδιο συγκρότησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών το οποίο διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είχε προβλεφθεί η δημιουργία Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Οργανισμών, στις αρμοδιότητες της οποίας είχε συμπεριληφθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού και η εκκαθάριση δαπανών του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης και του Κεφαλαίου Πλοηγικής Υπηρεσίας. Αντίθετα, στο τελευταίο σχέδιο που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δεν περιλαμβάνεται η Διεύθυνση Εποπτευόμενων Φορέων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα συμπεριληφθούν οι αρμοδιότητες κατάρτισης προϋπολογισμού και εκκαθάρισης δαπανών, τόσο του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, όσο και του Κεφαλαίου Πλοηγικής Υπηρεσίας στην υπό σύσταση Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών; Ποια η σκοπιμότητα και η αιτιολογία της τροποποίησης του αρχικού σχεδίου συγκρότησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, που οδήγησε στην απάλειψη των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων από την υπό σύσταση Γενική Διεύθυνση;

2. Ποια η σκοπιμότητα αφαίρεσης από το τελικό υποβληθέν σχέδιο στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Φορέων; Με ποια κριτήρια επέλεξαν την απάλειψη της συγκεκριμένης Διεύθυνσης από το οργανόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, αντί άλλων Υπηρεσιών του οργανογράμματος του Υπουργείου, όπως είχαν τη δυνατότητα;

3. Με δεδομένο, ότι η σύσταση των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών στοχεύει μεταξύ άλλων στην αποτελεσματικότερη και χρηστή διαχείριση των οικονομικών των Υπουργείων και κατ’ επέκταση του Δημοσίου, με ποια κριτήρια επιδιώκεται η εξαίρεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων με οικονομικό αντικείμενο;


 Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Ο Πτωχευτικός Κώδικας
και οι πλειστηριασμοί
 
«Από τον Όθωνα στην
Cosco» 
 
Αναβάθμιση σχολείων στο
Δήμο Νίκαιας-Ρέντη 
 

Τι γίνεται με τα ελαττωματικά
Self Tests;
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Να Μου Γελλάς: Το στέκι
που έχεις μαζί σου παντού

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

17 Μαΐου 2021, 14.58
Ο Πτωχευτικός Κώδικας και οι πλειστηριασμοί
Με τον Πτωχευτικό Κώδικα όλη η δύναμη...
17 Μαΐου 2021, 14.52
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή Πειραιά
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή...
16 Μαΐου 2021, 23.28
«Να απαντήσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ: Πήραν χρήματα από τη SIEMENS;»
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του...

Ναυτιλία

30 Απριλίου 2021, 00.00
«Πάνω από 230.000 Ναυτεργάτες εγκλωβισμένοι λόγω Covid-19»
Άρθρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη...
30 Απριλίου 2021, 00.00
Norwegian Cruise: Επανεκκίνηση  δρομολογίων σε Μεσόγειο και ελληνικά νησιά
Από τις 25 Ιουλίου το Norwegian Jade θα ταξιδεύει...

Πειραιάς

14 Μαΐου 2021, 16.13
Γ. Πλακιωτάκης: Αύξηση πληρότητας των πλοίων από σήμερα
Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από...
13 Μαΐου 2021, 21.35
48ωρη απεργία προτείνει η ΠΕΝΕΝ
Απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ Ποιά πρέπει να...