Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 15:41

«Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»

damanaki ixthok1
Νίνα Κασιμάτη για τη νίκη των διανομέων της EFOOD: Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ! Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Μητσοτάκη-Χατζηδάκη και να προβλεφθεί σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους διανομείς με πλήρη δικαιώματα.
 
«Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ» δηλώνει η Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη για τημεγαλειώδη νίκη των διανομέων της EFOOD και της ελληνικής κοινωνίας.  Και «συνιστά ράπισμα στην αναλγησία της κυβέρνησης – που κάνει ότι “δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο” του αντεργατικού νόμου Μητσοτάκη-Χατζηδάκη. Η σημερινή απόφαση της εταιρείας να μετατρέψει τις συμβάσεις των 2.016 εργαζομένων της σε αορίστου χρόνου, μετά την κατακραυγή, τη μοτοπορεία, την προκήρυξη 24ωρης απεργίας και τη μαζική απεγκατάσταση της εφαρμογής, απέδειξε τη δύναμη των εργατικών κινητοποιήσεων, της αλληλεγγύης του λαού και του μποϋκοτάζ... Αλλά και αποκάλυψεόλη τη βαρβαρότητα του νόμου 4808/2021, αφού ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας,Κωστής Χατζηδάκης, υποκριτικά τον αποποιήθηκε ρίχνοντας υποκριτικά το φταίξιμο στην εταιρεία, η οποία–βολικά για τα συμφέροντα της–απλώς επωφελήθηκε των ρυθμίσεων της κυβέρνησης, που νομιμοποιούν τον εργοδοτικό εκβιασμό για εργασιακή ζούγκλα ή ανεργία».
 
Η Νίνα Κασιμάτη με Αναφορά της σήμερα στη Βουλή έθεσευπόψιν της Κυβέρνησηςαναλυτικά και συγκεκριμένα, ότι «με το άρθρο 69 του ν. 4808/2021 προβλέφθηκε η δυνατότητα για τους εργαζομένους στις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίοι πλέον αναφέρονται ως «πάροχοι υπηρεσιών», να συνάπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή διαζευκτικά συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.Με αυτό το άρθρο λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέτρεψε το μέχρι τότε ισχύον αντίθετο τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας».
 
Επιπροσθέτως, η Νίνα Κασιμάτη επεσήμανε, ότι «η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 56 του  ν. 4611/2019 είχε θεσπίσει κανόνες για την υγεία και ασφάλεια των διανομέων, με ρητό χαρακτηρισμό τους ως “εργαζομένων”. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι στον κλάδο σήμερα», όπως δηλώνει, «αξιώνουν καθολική εφαρμογή αυτού του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (4611/2019), όπως άλλωστε ευκρινώς αναγράφεται στην αφίσα της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής περί της 24ωρης απεργίας και της νέας μοτοπορείας που προκήρυξαν για τις 24/9/2021».
 
Η Αναφορά της απευθύνεταιστους Υπουργούς Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, βάσει της από 23-09-2021 «Ανοιχτής Επιστολής Εργατικών Κέντρων στον Πρωθυπουργό για το θέμα των Διανομέων», που κοινοποιείται και στη ΓΣΕΕ, επ’ αφορμή των πρόσφατων γεγονότων με τη διαδικτυακή πλατφόρμα EFOOD της γερμανικής μητρικής εταιρείας DeliveryHero, που μεταξύ άλλων εργοδοτικών αυθαιρεσιών όλως εκβιαστικώς δήθεν είχε «προτείνει» στους διανομείς της -και μάλιστα μόνο με μήνυμα μέσω της εφαρμογής RoadRunnerπου χρησιμοποιεί για να διασυνδέεται μαζί τους-να συνάψουν άλλη μορφή εργασιακής σχέσης, αυτής του freelancer, άλλως δεν θα ανανέωνε τη σύμβασή τους.
 
Τέλος, ηΒουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΝίνα Κασιμάτη κάλεσε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους Υπουργούςνα προβούν σε άμεσες ενέργειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στον κλάδο των ταχυμεταφορών-ταχυδιανομών, που είναι τα εξής:
 
Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει το σύνολο των διανομέων της χώρας (εστίαση, εμπόριο, τρόφιμα).
 
Να σταματήσει η επιβολή της freelancing εργασίας και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου εξαρτημένης εργασίας, 
 
Να μην φορολογείται και να μην υπόκειται σε κρατήσεις η χιλιομετρική αποζημίωση για τη συντήρηση των οχημάτων,
 
Να μην φορολογούνται και να μην υπόκεινται σε κρατήσεις τα ηλεκτρονικά φιλοδωρήματα ή εφόσον θεωρούνται νόμιμος μισθός να πληρώνονται επ’ αυτών προσαυξήσεις για υπερωριακή απασχόληση, εργασία τις Κυριακές, αργίες και νύχτες.
 
Να σταματήσουν τα συστήματα αξιολογήσεων που υιοθετούν οι εταιρείες ως κριτήριο απόλυσης και απειλή στέρησης ημερομισθίων, 
 
Να συμπεριληφθούν οι διανομείς στα μέτρα πρόληψης διάδοσης του Sars-Cov-2 και να γίνεται η παράδοση στην είσοδο κάθε κτηρίου, με εξαίρεση περιπτώσεις ατόμων με κινητικά προβλήματα,
 
Να προβλέπονται χώροι υγιεινής και στεγασμένοι χώροι αναμονής για τους Riders.
 
Να ασφαλίζονται με ευθύνη των εργοδοτών το όχημα, ο εξοπλισμός και τα χρηματικά ποσά, από τον κίνδυνο ληστείας,
 
Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, 
 
Να σταματήσει η ηθική και ψυχολογική παρενόχληση προς τους εργαζόμενους και να υποβληθούν σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο από το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας όλες οι εσωτερικές παραμετροποιήσεις της εφαρμογής που οδηγούν σε μισθολογικές και ανταγωνιστικές διακρίσεις και που χρησιμοποιούνται ως λόγοι απόλυσης, 
 
Να διακόπτεται η διανομή με απόφαση κρατικής αρχής σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων (βροχές, χιόνια, παγετοί, καύσωνες).
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή η Φώφη
Γεννηματά
 
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά
Γιάννη Μώραλη για τον
θάνατο της Φώφης
Γεννηματά
 
«Οι ναζιστικές πρακτικές δεν
έχουν θέση στην κοινωνία»

«Η καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής και η
συνεργασία των κρατών
της Μεσογείου»

Γεγονότα

CLIA: Η νέα Γενική
Διευθύντρια στην Ευρώπη

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

26 Οκτωβρίου 2021, 17.22
Δ. Τζανακόπουλος: «Να αποδοθεί δικαιοσύνη για το 18χρονο Νίκο Σαμπάνη»
Δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την επίσκεψη...
26 Οκτωβρίου 2021, 17.04
 ΣΥΡΙΖΑ Ναυτιλίας: Καθεστώς ασυδοσίας στο Λιμάνι
Την ημέρα που ο Υπουργός Ναυτιλίας, με αφορμή τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO δήλωνε ότι «οι...
26 Οκτωβρίου 2021, 00.00
Κοιμηθείτε ήσυχα ένας γύφτος λιγότερος»
Ανάρτηση – γροθιά από τον Τζωρτζάκη για το Πέραμα:   Με μια συγκινητική ανάρτηση στο facebook που...

Ναυτιλία

26 Οκτωβρίου 2021, 16.59
Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για παραπληροφόρηση…
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η επιχείρηση που έστησαν Cosco – κυβέρνηση και τα...
26 Οκτωβρίου 2021, 16.57
 Συλλυπητήρια από την ΟΛΠ για την απώλεια του εργαζόμενου στη Προβλήματα ΙΙ της ΣΕΠ
Η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. δηλώνει συγκλονισμένη για την απώλεια του εργαζομένου της D PortServices στον Προβλήτα ΙΙ της...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.23
Κάλεσμα ενάντια στο Νόμο Χατζηδάκη από τους Ναυτεργάτες
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στον 3ο όροφο, στις 6:00 (ώρα προσέλευσης 5:30 μμ)   «Δεν έχουν...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2021, 22.35
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο εργαζομένου στις προβλήτες της Cosco
Τραγικό θάνατο βρήκε 40χρονος εργαζόμενος στην Προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.35
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
«Αποχαιρετώ σήμερα με θλίψη μια πολύ καλή οικογενειακή μου φίλη και μια σημαντική νέα γυναίκα, τη Φώφη...
24 Οκτωβρίου 2021, 15.41
Εγκαίνια Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά
Ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν. εγκαινιάζει το νέο παράρτημα του  Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά με στόχο να...