Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 10:38

Κέντρο Κινεζικών Μελετών στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

logoartc_f
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ανακοινώνει την ίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Μελετών, σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), με στόχο την ενίσχυση των επιστημονικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
 
Η συμφωνία για την ίδρυση του Κέντρου υπεγράφη τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πάνο Λασκαρίδη και από τον Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητή Xie Fuzhan, παρουσία του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Το Κέντρο Κινεζικών Μελετών, το οποίο στεγάζεται πλέον σε χώρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά, δημιουργήθηκε στο πνεύμα της συνεργασίας και της προώθησης των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών σχέσεων των δύο χωρών, με άξονα τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.
 
Το Κέντρο Κινεζικών Μελετών, θα αναπτύξει δραστηριότητα για την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και την παραγωγή επιστημονικού έργου στους τομείς των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών. Διαλέξεις, σεμινάρια και συνέδρια θα διοργανωθούν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, καθώς και εκθέσεις για την Κίνα και θέματα σχετικά με τις κινεζικές σπουδές.
 
Η πρώτη κοινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών ήταν το συνέδριο «Greece-China relations and the Belt and Road Initiative», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εφημερίδα China Daily την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η προώθηση των ακαδημαϊκών και επιστημονικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για μια υψηλού επιπέδου, ουσιαστική και αειφόρο διμερή συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, και η σφυρηλάτηση στενότερων σχέσεων για την ευημερία της Ελλάδας και της Κίνας. 
 
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κ. Zhou Shuchun, εκδότης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας China Daily που υποστήριξε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Σημαντικές ήταν οι ομιλίες της Πρέσβεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zhang Qiyue και του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναλύθηκε ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία Belt and Road και στην οικονομική διασύνδεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η προώθηση της έρευνας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας. 
 
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συνεργάζεται ήδη με την Κίνα σε επιστημονικό επίπεδο, καθώς από το 2015 έχει συσταθεί η Έδρα Επισκεπτών Καθηγητών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, από το βήμα της οποίας απηύθυνε ομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα τον Μάιο του 2019. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Έδρας, το Ίδρυμα οργανώνει την αποστολή Ελλήνων πανεπιστημιακών καθηγητών στο Tsinghua και την υποδοχή φοιτητών και μεταπτυχιακών του κινεζικού Πανεπιστημίου οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα  για την προώθηση της έρευνάς τους σε συνεργασία με καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων. Ως εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, το Πανεπιστήμιο Tsinghua αποφάσισε πρόσφατα να εισαγάγει στο πρόγραμμά του, από την άνοιξη του 2020, τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας.
 
foto:Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κ. Πάνος Λασκαρίδης, η Αντιπρόεδρος Κατερίνα Λασκαρίδου και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, με τον Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητή Xie Fuzhan και αντιπροσωπεία του φορέα.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Καταγγελίες για
υπερτιμολόγηση και
ανταγωνιστικότητα εκ μέρους
της ΟΛΠ Α.Ε»
 
 Επέκταση Ακτοπλοϊκής
Σύνδεσης Πειραιάς -
Μεθάνων
 
Διαπαραταξιακή στήριξη
στις προτάσεις Π. Κόκκαλη 

«Το Υπ.  Ανάπτυξης, ο κ.
Πατούλης, τα έργα που
διαλύονται και ένα γήπεδο
στον αέρα»
 

Γεγονότα

«Τέλος χρόνου» του Βασίλη
Μούτσογλου

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

16 Οκτωβρίου 2021, 18.52
Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κορυδαλλό
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά...
15 Οκτωβρίου 2021, 18.47
ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική συγκέντρωση με τον Θ. Δρίτσα στην Αίγινα
Η Οργάνωση Μελών Σύριζα -Προοδευτική...
15 Οκτωβρίου 2021, 00.00
«Η επιτελική ανικανότητα ανησυχεί. Και που να μπει και ο χειμώνας…»
Επίσκεψη των βουλευτών Β3ʼ Νότιου Τομέα...

Ναυτιλία

15 Οκτωβρίου 2021, 18.49
«Η σημασία των θαλάσσιων μεταφορών»
Την τεράστια σημασία των θαλάσσιων...
14 Οκτωβρίου 2021, 18.23
«Νέα επαίσχυντη τροπολογία για τις συνθέσεις στα ποντοπόρα πλοία»
Καταγγελία της ΠΕΝΕΝ:    Η κυβέρνηση...
12 Οκτωβρίου 2021, 18.40
O Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας  μέλος της HELMEPA
Στο δίκτυο των υποστηρικτικών μελών...

Πειραιάς