Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 23:17

Συνάντηση για το Master Plan του ΟΛΠ και την Κυνόσουρα

logoartc_f
Ευρεία σύσκεψη με τον Γ.Γ. Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας για το μάστερ πλαν της ΟΛΠ ΑΕ- Cosco και την Κυνόσουρα
 
Μετά από απευθείας συνεννόηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Λιμενικών επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστου Λαμπρίδη, και με πρωτοβουλία του πρώτου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 23.1.2019, ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα της προστασίας της Κυνόσουρας ενόψει της τελικής φάσης έγκρισης του μαστερ πλαν που κατέθεσε η εταιρία ΟΛΠ ΑΕ – COSCO. Στην ανωτέρω σύσκεψη, συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Καρακώστα Εύη και Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη και η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής στα Νησιά κ. Τουτουντζή Παρασκευή καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης παίρνοντας το λόγο στην αρχή της σύσκεψης και αφού τους καλωσόρισε, προχώρησε σε λεπτομερή ενημέρωση επί των ενστάσεων που υπάρχουν όσον αφορά την τελευταία πρόταση της ΟΛΠ ΑΕ – COSCO για την Κυνόσουρα, στις οποίες περιλαμβάνεται η επέκταση της δραστηριότητας της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην περιοχή της Κυνόσουρας.
 
Ειδικότερα, στην πρόταση που κατατέθηκε προβλέπονται χρήσης γης ναυπηγείου στην Ζώνη Α Αδόμητη, κάτι που αντιτίθεται στο παράρτημα 3 και 5 του ΦΕΚ 126/Α/2016 που εξαίρεσε τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας.
 
Θυμίζουμε ότι η σύμβαση παραχώρησης της ΟΛΠ ΑΕ στην COSCO περιλαμβάνει μία σειρά συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την υλοποίηση υποχρεωτικών επενδύσεων μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η ΟΛΠ ΑΕ κατέληξε μετά από επανειλημμένες αλλαγές (6 κατά σειρά) στο μαστερ πλαν που κατέθεσε στο Υπουργείο Ναυτιλίας στις 21.11.2018 και το οποίο πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για να προχωρήσει στην υλοποίησή του.
 
Τόσο ο Λαμπρίδης όσο και η κα Βλαζάκη δεσμεύθηκαν να συντονίσουν τις υπηρεσίες τους ώστε η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού να συντάξει πλήρη και εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση προς την ΕΣΑΛ η οποία θα κληθεί να αποφασίσει εντός του Φεβρουαρίου περί της αξιολόγησης της συνολικής πρότασης της ΟΛΠ ΑΕ – COSCO, ώστε να μην εγκριθεί δραστηριότητα που θα επιβαρύνει τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, συμπεριλαμβανομένου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.
 
Μετά την τοποθέτηση των υπηρεσιακών παραγόντων, ο κ. Λαμπρίδης είπε ότι η ΕΣΑΛ σέβεται απόλυτα και δεσμευτικά την άποψη του εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο έχει βέτο και ότι τηρείται η νομιμότητα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Η Βλαζάκη αναφέρθηκε στην πάγια θέση του ΚΑΣ για την προστασία των αρχαίων μνημείων μας και στην αταλάντευτη θέση του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία της Κυνόσουρας.
 
Κλείνοντας, ο κ. Χατζηπέρος αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και την γόνιμη συμμετοχή τους στην συζήτηση, θύμισε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο ίδιος και ενεργοί πολίτες της Σαλαμίνας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τον έμπρακτο αγώνα του για την προστασία της Κυνόσουρας ενώ ανέφερε ότι προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής και του ίδιου είναι η προστασία και ανάδειξη του παγκόσμιου αυτού μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προτίθεται να συμμετάσχει στο επικείμενο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του.
 
Τέλος, αναφορικά με τις ενάλιες εργασίες που γίνονται στην περιοχή, αποφασίστηκε να συγκληθεί σύσκεψη στο γραφείο της Γ.Γ. του ΥΠΠΟ κας Βλαζάκη παρουσία και της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 «Συνάδελφοι Δήμαρχοι
αναλάβετε τις ευθύνες σας»
 
«Παλινωδίες και
κυβερνητική αδράνεια για το
‘’βαθύ κόκκινο’’ στα νησιά»
 
Στα... “προσεχώς” η
αποψίλωση των πρανών
από την Περιφέρεια»

«Όχι στο νέο έγκλημα
στο όρος Αιγάλεω!»
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΕΥΔΑΠ: Νέα Επιχειρησιακή
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Σύλλογος Συνταξιούχων
Καπνοβιομηχανιών: Δράσεις
για καλό σκοπό
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...

Ναυτιλία

30 Ιουλίου 2021, 22.20
 Γ. Πλακιωτάκης: Ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης
Τη διασφάλιση πόρων ύψους 200...
28 Ιουλίου 2021, 20.01
ΠΕΝΕΝ: Πρόκληση και κοροϊδία …
«Εξευτελιστική και εξοργιστική για...

Πειραιάς

27 Ιουλίου 2021, 18.43
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Πειραιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο...
27 Ιουλίου 2021, 00.00
Στον Πειραιά θα γίνει «της Χαβούζας»
Του Νίκου Μπελαβίλα   Το...
26 Ιουλίου 2021, 16.26
 ΣΥΡΙΖΑ: Καμπάνια για το κλείσιμο υποκαταστημάτων των τραπεζών
Οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ της...