Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 22:04

Περί του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

damanaki ixthok1
Του Γιάννη Καρδαρά 
 
Με την ευκαιρία του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης αναζωπυρώθηκαν οι αναλύσεις περί «Πασοκοποίησης» και σταδιακής «μετάλλαξης» ή «μετατόπισης» του ΣΥΡΙΖΑ με κίνδυνο απομάκρυνσής του από τον αριστερό ριζοσπαστισμό του και τις προγραμματικές αρχές του που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, ανατροπές και ρήξεις με απώτερο στόχο το εναλλακτικό σχέδιο της «οικονομίας των αναγκών» και τον δημοκρατικό «σοσιαλισμό».
 
Απάντηση:
 
1)Είναι ανάγκη να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα των εξελίξεων στην Ευρώπη με την παλινόρθωση του νεοφασισμού και την ενίσχυση του Νεοφιλελευθερισμού. Άρα σε ότι αναλογεί στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη μιας τακτικής σχεδίασης αμφίπλευρου ανοίγματος του κόμματος της Αριστεράς στον «κεντροδεξιό» και τον «κεντροαριστερό» χώρο. Το από άποψη «τακτικής» άνοιγμα σηματοδοτεί το ΟΧΙ που καλείται να πει η κοινωνία στη ΝΔ όπως «μεταλλάσσεται» και μετατοπίζεται ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή τάση προς ένα ακραίο συντηρητισμό, με Βορίδη-Άδωνη κ.λ.π. αλλά να πει και ένα ΟΧΙ στο σύστημα διαπλεκόμενης εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου(τους κατά τον Καραμανλή «νταβατζήδες») και των μετ΄αυτών ασκούντων εξουσία διαπλεκόμενων.
 
2) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο και μία κληρονομιά με ιστορικό βάρος που δεν το είχε το ΠΑΣΟΚ στην ίδρυση του. Το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τα δάνεια των πολιτικών αρχών της κομμουνιστικής αριστεράς στο ευρηματικά συμπυκνωμένο τρίπτυχο της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη(εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση) που ήταν και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και σήμερα και στο μέλλον, στηριζόταν κυρίως στην προσωπικότητα του «Ανδρέα» και σε ένα λαϊκίστικο πρόταγμα με ασαφή ταξικό προσδιορισμό «των μη προνομιούχων» που παρέπεμπε σε τριτοκοσμικά ή λατινοαμερικανικά εγχειρήματα.
 
3)Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που ψηφίστηκε από ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν είχε μαζί του την πλειοψηφία της κοινωνίας(36%) ούτε την ιδεολογική ηγεμονία και ούτε σήμερα την έχει ούτε επαγγέλλεται μονοκομματικό Κράτος. Είναι επίσης βέβαιο μετά 3,5 χρόνια ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι συσχετισμοί δύναμης στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό για άμεση εφαρμογή ενός πολιτικού σχεδίου μεγάλων αλλαγών και ρήξεων ούτε η πορεία για την υλοποίηση των προγραμματικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευθύγραμμη. Άλλωστε οι αλλαγές, οι ανατροπές και οι ρήξεις δεν αρκεί να ανακοινώνονται αλλά διεκδικούνται με αγώνες και υλοποιούνται όταν γίνονται κτήμα μεγάλου μέρους της κοινωνίας και κυρίως όταν αλλάζει ο συσχετισμός των δυνάμεων στο δίπολο συντήρηση-πρόοδος.
 
Άρα υπάρχει ανάγκη πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών ακόμη και με κόστος στην κατά γράμμα άμεση εφαρμογή του πολιτικού προγράμματος ρήξεων του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί στη ζυγαριά να βαραίνουν οι θεσμικές και Συνταγματικές αλλαγές, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η απαραίτητη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης(διαφάνεια-διαφθορά-πάταξη της γραφειοκρατίας), η οικονομική ανασυγκρότηση στη βάση ενός διαφορετικού από το ισχύσαν μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης. Παράλληλα χρειάζονται πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο που θα ανακουφίζουν τα στρώματα που έχουν περισσότερο ανάγκη στήριξης και ταυτόχρονα θα διαμορφώνουν συνειδήσεις στα νέα πεδία εφαρμογής των διαχρονικών αξιών της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης.
 
Ίσως δεν είναι υπερβολή η πρόβλεψη του καθηγητή Σ.Ρομπόλη ότι τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία η πιο ριζοσπαστική πρόταση θα είναι η συντήρηση και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων της αστικής δημοκρατίας.
 
Είναι προφανές ότι σε αυτή τη μακρά και δύσκολη πορεία θα υπάρχουν οπισθοδρομήσεις, λάθη, «ξεροκεφαλιές», ανθρώπινες αδυναμίες και ιδιοτέλεια.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ (ηγεσία και τα μέλη) να αντιστρέψει την «πνευματική μιζέρια» και το «αξιακό έλλειμμα» που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα της χώρας και να διατηρήσει ως «κόρη οφθαλμού» το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς στο μέλλον. Παράλληλα είναι αναγκαίο να είναι σταθερός και αμετακίνητος στο στόχο της αναζήτησης ενός «εθνικού» και «δημοκρατικού δρόμου» προς ένα δικαιότερο πολιτικό και οικονομικό σύστημα ενάντια στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό με τις ακρότητες του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξακολουθήσει να είναι στόχος ο μακρύς και ο αργός χρόνος για έναν σοσιαλισμό που θα είναι οπωσδήποτε δημοκρατικός (αλλιώς δεν θα υπάρξει) αλλά συνάμα να είναι και αριστερός, ριζοσπαστικός, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τους λαούς της Ευρώπης και εν τέλει συνιστά οικουμενικό διακύβευμα.
 
14/9/2018
 
Γιάννης Καρδαράς
 
Δικηγόρος-Μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
 
Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα προεκλογικά ψέματα της
ΝΔ…» 
 
« Η κυβέρνηση παραβιάζει 
τους κανόνες κοινοβουλευτικής  
διαφάνειας» 
 
 
«Τα χειροκροτήματα δεν
είναι αρκετά»
 

Τι γίνεται με τα ελαττωματικά
Self Tests;
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Να Μου Γελλάς: Το στέκι
που έχεις μαζί σου παντού

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Ναυτιλία

30 Απριλίου 2021, 00.00
«Πάνω από 230.000 Ναυτεργάτες εγκλωβισμένοι λόγω Covid-19»
Άρθρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη...
30 Απριλίου 2021, 00.00
Norwegian Cruise: Επανεκκίνηση  δρομολογίων σε Μεσόγειο και ελληνικά νησιά
Από τις 25 Ιουλίου το Norwegian Jade θα ταξιδεύει...

Πειραιάς

14 Μαΐου 2021, 16.13
Γ. Πλακιωτάκης: Αύξηση πληρότητας των πλοίων από σήμερα
Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από...
13 Μαΐου 2021, 21.35
48ωρη απεργία προτείνει η ΠΕΝΕΝ
Απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ Ποιά πρέπει να...