Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 18:24

Ερώτηση για τον σχολικό εκφοβισμό

damanaki ixthok1
Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού (bulling) φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
 
Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο Βουλευτής επικαλούμενος το πρόσφατο περιστατικό με την αυτοκτονία του 15χρονου στην Αργυρούπολη, κάνει λόγο για απουσία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου, το οποίο, όπως αναφέρει, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στο χώρο των σχολείων. 
 
Παράλληλα, ο Κατσαφάδος επικαλείται και την πανευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε πριν από λίγα χρόνια το «Χαμόγελο του παιδιού», σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση ανάμεσα στα 41 κράτη-μέλη, με 1 στα 3 ελληνόπουλα να έχει πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή διαδικτυακής βίας. 
 
Ο Κατσαφάδος μεταξύ άλλων, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό , τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί  αποτελεσματικά το φαινόμενο του bulling, αλλά και εάν συνεχίζεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού που είχε ξεκινήσει το 2013.
 
Η Επίκαιρη Ερώτηση του Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
 
«Πριν λίγες μέρες, ένας έφηβος έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού (bulling).
 
Το τραγικό γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και βίας, τα οποία ολοένα και αυξάνονται, αποδεικνύοντας την απουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. 
 
Ο σχολικός εκφοβισμός (bulling) δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί υπάρχει στα σχολεία εδώ και δεκαετίες, απλώς στις μέρες μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς οι εξελίξεις στις κοινωνικές συνθήκες έχουν διαφοροποιήσει τις μορφές του και έχουν επιτείνει τις επιπτώσεις του. Προς επίρρωση όλων αυτών, σε πανευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε πριν λίγα χρόνια το «Χαμόγελο του Παιδιού» καταγράφεται ο διπλασιασμός των κρουσμάτων bulling στη χώρα μας, η οποία πλέον κατέχει την 4η θέση ανάμεσα στα 41 κράτη-μέλη, με 1 στα 3 ελληνόπουλα να έχουν πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή διαδικτυακής βίας.
 
Κάτω από τις νέες συνθήκες, η πολιτεία οφείλει να αντιδράσει και να εξετάσει μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης του φαινομένου, η οποία θα δρα σε πολλαπλά επίπεδα και αυτά θα αφορούν στο σχολικό σύστημα, την οικογενειακή δομή και την τοπική κοινότητα. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού, ο οποίος εκτός από τη μετάδοση γνώσης, καλείται να διαμορφώσει χαρακτήρες, ηθικές αξίες και να παρέμβει συμβουλευτικά στον μαθητή. 
 
Κατόπιν τούτων ερωτάται οΥπουργός:
 
1.Τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο του bulling; Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση; Συνεχίζεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού που είχε ξεκινήσει το 2013; 
 
2.Έχει σκοπό να ξεκινήσει κάποια δημόσια εκστρατεία στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και τους νέους για το συναισθηματικό, ψυχολογικό και σωματικό κόστος του bulling; Με ποιον τρόπο σκοπεύει να εντάξει τον θεσμό της Συμβουλευτικής στα σχολεία και να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς γι’ αυτό;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής          Πειραιάς, 18 Ιουλίου 2018
 
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 «Συνάδελφοι Δήμαρχοι
αναλάβετε τις ευθύνες σας»
 
«Όχι άλλα πολιτικά
παιχνίδια, αλλά πραγματικές
λύσεις για την
Κλιματική Αλλαγή»
 
Στα... “προσεχώς” η
αποψίλωση των πρανών από
tην Περιφέρεια»

«Όχι στο νέο έγκλημα
στο όρος Αιγάλεω!»
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΕΥΔΑΠ: Νέα Επιχειρησιακή
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Σύλλογος Συνταξιούχων
Καπνοβιομηχανιών: Δράσεις
για καλό σκοπό
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

28 Ιουλίου 2021, 20.01
ΠΕΝΕΝ: Πρόκληση και κοροϊδία …
«Εξευτελιστική και εξοργιστική για...
26 Ιουλίου 2021, 17.03
ΠΕΝΕΝ: Σε κίνδυνο οι εισφορές των εργαζομένων
«Κατατέθηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο...

Πειραιάς

27 Ιουλίου 2021, 18.43
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Πειραιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο...
27 Ιουλίου 2021, 00.00
Στον Πειραιά θα γίνει «της Χαβούζας»
Του Νίκου Μπελαβίλα   Το...
26 Ιουλίου 2021, 16.26
 ΣΥΡΙΖΑ: Καμπάνια για το κλείσιμο υποκαταστημάτων των τραπεζών
Οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ της...