Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 06:51

«To Πέραμα δεν τρομοκρατείται από τους φασίστες»

logoartc_f
Δήλωση της Νίνας Κασιμάτη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά :
 
Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου γνωστοί υπόδικοι χρυσαυγίτες εισέβαλαν σαν τάγματα εφόδουστο δημοτικό σχολείο του Νέου Ικονίου Περάματος, και μπρος στα μάτια των έντρομων μικρών παιδιών επιτέθηκαν στους γονείς και τους δασκάλους τους, επειδή θα συζητούσαν τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου για κάποια προσφυγόπουλα της δομής φιλοξενίας Σχιστού κατά τις απογευματινές ώρες. Στόχος τους δεν ήταν μόνο το σχολείο, αλλά να δηλώσουν το παρών και να τρομοκρατήσουν τη δημοκρατική κοινωνία της περιοχής. Δεν θα το επιτρέψουμε.
 
Τα στελέχη της ΧΑ, που κατά δήλωση του αρχηγού τους είναι «τα παιδιά των ηττημένων του ’45», και τους γνωρίζουμε καλά από τότε, αλλά και από το ’22 και το ’36, καθώς και από τον ρόλο τους στην επταετία της χούντας και την εθνική καταστροφή της Κύπρου το ’74, μισούν την κοινωνία και τους αγώνες της, εθνικούς, δημοκρατικούς και ταξικούς... Άλλωστε ο ρόλος της ΧΑ στο Πέραμα και στην ευρύτερη περιοχή είναι γνωστός και στο σήμερα – μεταξύ άλλων, πρόκειται και για το μακρύ χέρι κάποιων εφοπλιστών και εργολάβων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Στο Πέραμα αποπειράθηκαν τη δολοφονική επίθεση εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, στο Κερατσίνι δολοφόνησαν τελικά τον αντιφασίστα καλλιτέχνη και μεταλλεργάτη Παύλο Φύσσα, «τον γιο του μαστρο Τάκη της ζώνης»…. 
 
Το Πέραμα όμως δεν τρομοκρατείται από τους φασίστες. Είναι μια εργατούπολη στην απώτατη άκρη του λιμανιού του Πειραιά, απέναντι από το νησί της Σαλαμίνας, που μαζί με τους γύρω δήμους της περιοχής, το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, τον Κορυδαλλό, την Κοκκινιά και τον Ρέντη, χτίστηκε κυρίως από Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο κυριολεκτικά πέτρα-πέτρα. Επρόκειτο για ανθρώπους που ξεκληρίστηκαν οι οικογένειές τους από το μαχαίρι των νεοτούρκων του Κεμάλ, γνώρισαν τον ξεριζωμό από τις εστίες τους και την προσφυγιά στη μητέρα Ελλάδα, στη συνέχεια την πείνα και την κατοχή, και πρωτοστάτησαν στην εθνική αντίσταση κατά του φασισμού και του ναζισμού, γράφοντας και την τελευταία λέξη της στη μάχη της Ηλεκτρικής. Είναι οι ίδιοι και οι απόγονοι όσων με μόχθο στάθηκαν όρθιοι και πρόκοψαν μέσα στη δίνη της ιστορίας του Ελληνισμού, και σήμερα παλεύουν να ξεπεράσουν τη νέα περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή σε εντονότατο βαθμό. Αυτό είναι, με πολύ λίγα λόγια, το δημοκρατικό κάστρο της Β’ Πειραιά, και οι πολίτες της συνεπείς προς την ιστορία τους και το ανθρωπιστικό τους ήθος, σήμερα δίνουναπό το υστέρημά τους την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και στα κατατρεγμένα παιδιά τους.
 
Συνεπώς, ούτε αυτή τη φορά θα περάσει ο φασισμός. Όλα τα παιδιά που ζουν στην πατρίδα μας έχουν δικαίωμα στην παιδεία. Η Ελληνική Δημοκρατία, που υπάρχει σήμερα επειδή ο λαός μας βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα για την ήττα του φασισμού και του ναζισμού, προασπίζεται αυτό το δικαίωμα προδήλως και στο Πέραμα, μαζί με όλον τον δημοκρατικό λαό του Πειραιά.
 
Η κυβέρνηση, που εμπράκτως αντιλαμβάνεται τη σημασία της στήριξης των πολιτών της Β’ Πειραιά και ήδη τρέχει κατά προτεραιότητα προγράμματα για τη σίτιση των μαθητών και την καταπολέμηση της ανεργίας, αφουγκράζεται τις ανησυχίες και οφείλει να παράσχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη στη διαχρονικά υποβαθμισμένη περιοχή μας. Εν προκειμένω να ενισχύσει την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς σε αυτή την διαδικασία. Σε αυτήν την προσπάθεια καλούμαστε όλοι οι φορείς, οι δημοκρατικοί πολίτες και οι εκπρόσωποί τους να επιδείξουμε αλληλοκατανόηση καινα συνεργαστούμε με δημοκρατικό διάλογο.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Οι πολίτες και τα 
νοικοκυριά της Β´ Πειραιά 
στο στόχαστρο της Κυβέρνησης»
 
Αυξήσεις «φωτιά» στις
αντικειμενικές σε Κερατσίνι
και Δραπετσώνα
 
Απεβίωσε η δημοσιογράφος
Σοφία Αδαμίδου

«Ανυπότακτος Κορυδαλλός»:
Εναλλαγή αιρετών 
 
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Η έκθεση ζωγραφικής και
γλυπτικής της Λιάνας Καρρά
στο Antica cafe

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

12 Ιουνίου 2021, 19.40
Συνάντηση Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. με τον Γιάννη Πλακιωτάκη
Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας...
11 Ιουνίου 2021, 20.22
“Bravo Sustainability Week 2021”
Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετείχε στην Εβδομάδα...
09 Ιουνίου 2021, 23.52
Γ.Σ.Ε.Ε.: Ράπισμα στη δημοκρατία από τους εφοπλιστές
Ανακοίνωση της Γ.Σ.Ε.Ε. για την...

Πειραιάς