Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 00:00

Πάμπλουτοι επιχειρηματίες με πτωχευμένες επιχειρήσεις

alt
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ
 
Η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας «Μαρινόπουλος» στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, δεν ήταν και τόσο απρόβλεπτη, όπως ίσως ορισμένα... πρόθυμα «παπαγαλάκια» του οικονομικού ρεπορτάζ θέλουν να περάσουν στην κοινή γνώμη ως "βόμβα μεγατόνων".
 
Τέσσερα είναι τα ατράνταχτα δεδομένα που αυτή τη στιγμή κυριαρχούν:
 
* Οι οφειλές της εταιρείας σε προμηθευτές, Τράπεζες και Δημόσιο, ξεπερνούν το μυθικό ποσό του 1,3 δις ευρώ!
 
* Δεν είχε δημοσιεύσει κανέναν ισολογισμό από το 2012, κολάσιμη πράξη που συνιστά ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
 
* Οι σχεδόν 13.000 εργαζόμενοι του Ομίλου καθίστανται αυτομάτως άνεργοι.
 
* Εχουν κατατεθεί περισσότερες των 1.200 Διαταγών Πληρωμής από την πλευρά των πιστωτών.
 
Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αλυσίδα πολυκαταστημάτων μετά την αποχώρηση της Carrefour το 2012, είναι ότι στην οικογένεια Μαρινόπουλου είχαν αποφασίσει πως ΦΠΑ, ΙΚΑ δεν είναι και τόσο... μεγάλη ανάγκη να πληρωθούν, με αποτέλεσμα το ύψος των χρεών αυτών να φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ!
 
Το δε χρέος απέναντι στους εργαζομένους, από το σύνολο του 1,3 δις ευρώ είναι μόλις 4 εκατομμύρια, αλλά φαίνεται ότι και γι' αυτά σκέφτηκαν πως... έχει ο Θεός. Εκείνοι... δεν έχουν!
Η, μήπως έχουν;
 
Η περιουσία της οικογένειας Μαρινόπουλου είναι τεράστια, όπως ψιθυρίζεται στους κοσμικούς κύκλους, και περιλαμβάνει παχυλές καταθέσεις στις τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, δυνατές μετοχές και επενδύσεις σε ακίνητα.
 
Και τα τέσσερα ξαδέλφια θεωρούνται εξαιρετικοί bon viveur, διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες στην Αθήνα και τη Μύκονο, ενώ τις εντυπώσεις έχει κλέψει το «παλάτι» που έχουν αγοράσει ο Πάνος και η Σάντρα στο Λονδίνο, στην πιο αριστοκρατική περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας.
 
Ολοι οι επικεφαλής της Δυναστείας επιδίδονται με πάθος στην κοσμική ζωή και τα ταξίδια, ενώ πολλοί θυμούνται τον θεωρητικά επικεφαλής του Ομίλου, Λεωνίδα Μαρινόπουλο, πριν από λίγα χρόνια να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Ντουμπάι.
 
Κι αυτό γιατί στην πίστα Meydan Tracetrack που δημιούργησε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν αλ Μακτούμ, εκεί όπου χαίρεται τις ιπποδρομίες η παγκόσμια ελίτ, το άλογό του "Πρέσβυς" κέρδισε 5 εκατομμύρια δολάρια.
Αρα... έχουν!!!!
 
Η κυβέρνηση όμως τι έχει να πει για όλα αυτά;
 
Φυσικά και έχει δίκιο όταν τα στελέχη της ισχυρίζονται πως τα μεγάλα χρέη της αλυσίδας ύψους άνω του 1,3 δις δημιουργήθηκαν επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, ωστόσο... πάντα υπάρχει ένα «ωστόσο».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι ψηφίστηκε από τους Ελληνες πολίτες προκειμένου να βάλει τέλος σε τέτοιου είδους πρακτικές, θαλασσοδάνεια και προκλητικές ανοχές.
 
Σύμφωνοι, στην πράξη αποδείχθηκε ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία υπέθαλπαν επί δεκαετίες αυτό το φρικαλέο σύστημα που μας οδήγησε έως εδώ και προφανώς «δεν δικαιούνται δια να ομιλούν» όπως τον «παλιό καλό καιρό» επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ο μακαρίτης Μένιος Κουτσόγιωργας, κατακεραυνώνοντας υποτίθεται έτσι τους πολιτικούς του αντιπάλους.
 
Ερωτώ ξανά όμως: Ο ΣΥΡΙΖΑ που... δικαιούται, γιατί δεν παρενέβη εδώ και 17 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία;
 
Είναι υπερβέβαιο ότι μία κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όπως η προηγούμενη δεν θα έλεγε «όχι» στο πάρτι,διότι απλούστατα δεν το είπε όταν μπορούσε, όταν είχε και το μαχαίρι και το πεπόνι...
 
Οι τότε κυβερνητικοί ιθύνοντες, αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ η φήμη της «Μαρινόπουλος» είχε τρωθεί πολλές φορές από τα πρόστιμα (με μεγαλύτερο εκείνο των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβάσεις της ελληνικής και κοινοτικής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας) μάλλον δεν επιθυμούσαν για ευνόητους λόγους να χαλάσουν τις σχέσεις τους με μία από τις πλέον ισχυρές οικογένειες της χώρας...
 
Η σημερινή κυβέρνηση όμως, που καυχιέται για την αριστερά της ισονομίας και της Δικαιοσύνης, γιατί έκλεισε τα μάτια σε αυτό που η αγορά όχι απλώς οσμιζόταν αλλά ολοένα και διογκωνόταν καθημερινά;
 
Δεν έβλεπε ότι μία σειρά από προμηθευτές της Μαρινόπουλος μετά τη σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση του deal με την εταιρεία Σκλαβενίτης και το νέο δάνειο των τραπεζών προς τη Μαρινόπουλος, ελάμβαναν την πρώτη δόση έναντι των οφειλόμενων και στη συνέχεια ελάμβαναν είτε μικρότερα ποσά απ' ό,τι είχε συμφωνηθεί, είτε δεν ελάμβαναν τίποτε και ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το μέλλον;
 
Ασφαλώς οι κυβερνώντες και έβλεπαν και ήξεραν. Τι έκαναν; Τίποτε απολύτως.
 
Τι θα κάνουν; Θα περιμένουμε να δούμε άμεσα.
 
Επιβάλλεται όμως να γνωρίζουν, ότι η αίσθηση της ανισότητας, της αδικίας, μαζί με το «πέταγμα στον δρόμο» χιλιάδων οικογενειών, πολύ πιθανόν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για εξελίξεις που δεν θα εμπεριέχουν τη συνήθη δικαιολογία της υποχρέωσης από κανένα μνημόνιο ή εκβιασμό των δανειστών.
 
Ας το 'χουν υπ' όψη τους, ό,τι κι αν αποφασίσει την Παρασκευή το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
 
Ετσι κι αλλιώς, όταν μιλάμε για την τύχη χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους, το παιχνίδι "Πάμπλουτοι επιχειρηματίες με πτωχευμένες επιχειρήσεις" δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ...
 
Πηγή:inthecity
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Καταγγελίες για
υπερτιμολόγηση και
ανταγωνιστικότητα εκ μέρους
της ΟΛΠ Α.Ε»
 
 Επέκταση Ακτοπλοϊκής
Σύνδεσης Πειραιάς -
Μεθάνων
 
Διαπαραταξιακή στήριξη
στις προτάσεις Π. Κόκκαλη 

«Το Υπ.  Ανάπτυξης, ο κ.
Πατούλης, τα έργα που
διαλύονται και ένα γήπεδο
στον αέρα»
 

Γεγονότα

«Τέλος χρόνου» του Βασίλη
Μούτσογλου

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

16 Οκτωβρίου 2021, 18.52
Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κορυδαλλό
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά...
15 Οκτωβρίου 2021, 18.47
ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική συγκέντρωση με τον Θ. Δρίτσα στην Αίγινα
Η Οργάνωση Μελών Σύριζα -Προοδευτική...
15 Οκτωβρίου 2021, 00.00
«Η επιτελική ανικανότητα ανησυχεί. Και που να μπει και ο χειμώνας…»
Επίσκεψη των βουλευτών Β3ʼ Νότιου Τομέα...

Ναυτιλία

15 Οκτωβρίου 2021, 18.49
«Η σημασία των θαλάσσιων μεταφορών»
Την τεράστια σημασία των θαλάσσιων...
14 Οκτωβρίου 2021, 18.23
«Νέα επαίσχυντη τροπολογία για τις συνθέσεις στα ποντοπόρα πλοία»
Καταγγελία της ΠΕΝΕΝ:    Η κυβέρνηση...
12 Οκτωβρίου 2021, 18.40
O Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας  μέλος της HELMEPA
Στο δίκτυο των υποστηρικτικών μελών...

Πειραιάς