Κυριακή, 01 Αυγούστου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 00:00

Η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει τη διαγραφή στα θαλασσοδάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 220 εκ. ευρώ!

alt

Με 1,5 γραμμή απάντηση στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή, η Κομισιόν προκαλεί σεισμό στην ελληνική πολιτική σκηνή, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει πως με το άρθρο 78 του ν.4146/2013 διεγράφησαν τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα οποία, ως εκ τούτου, θεωρούνται απαιτητά!!
 
Μετά από 7 μήνες (ευρωκοινοβουλευτικό ρεκόρ καθυστέρησης!!) και υπό συνεχείς πιέσεις να αποσυρθεί, η Κομισιόν υποχρεώθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Νίκου Χουντή, σχετικά με την υπόθεση των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
 
Η απάντησή της, εκθέτει, όχι μόνο τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που πήραν τα θαλασσοδάνεια, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού με την «ερμηνεία» που δίνει η κυβέρνηση στο άρθρο 78 του ν. 4146/2013, αφήνει να εννοηθεί ότι, υπάρχει παραγραφή και ότι αυτή αφορά, όχι μόνο το αξιόποινο, αλλά και τα ίδια τα δάνεια. Η απάντηση της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι τα δάνεια είναι απαιτητά και ενδεχομένως δεν έχει αρθεί ούτε το αξιόποινο των στελεχών που χάρισαν τα δάνεια αυτά σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και συνεπώς, ότι η εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί. 
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν από τις 11.11.2015, με αφορμή τη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου μέσα στη Βουλή, για «αρχειοθέτηση» της υπόθεσης των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καραγιαννίδη, στις 5.11.2015, σχετικά με την υπόθεση αυτή, είχε απαντήσει μέσα στη Βουλή ότι «η δικογραφία η οποία αφορούσε τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα τέθηκε στο αρχείο, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη (άρθρο 78 του ν. 4146/2013). Και κατά την άποψή μου, η προαναφερθείσα διάταξη γι’ αυτό ψηφίστηκε».
 
Ο κ. Παπαγγελόπουλος λοιπόν, με την απάντησή του, δέχεται ότι, τόσο τα δάνεια, όσο και οι ευθύνες όσων ενεπλάκησαν, έχουν παραγραφεί, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.
 
Όμως, η απάντηση της Κομισιόν, αν και ολιγόλογη, είναι απολύτως σαφής:
 
«Εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, το άρθρο 78 του νόμου 4146/13 δεν αποτελεί νομική βάση για ακύρωση ή διαγραφή δανείων» (!!!)
 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 78 του ν. 4146/2013: «Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα…».
 
Ο Νίκος Χουντής, αναφορικά με το τεράστιο πολιτικό ζήτημα που προκύπτει, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Η ιστορία έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια, όταν πάλι ως ευρωβουλευτής, μαζί με άλλους συναδέλφους, ζητούσα να υπάρξει έλεγχος και διαφάνεια και, σε κάθε περίπτωση, να μην επιτραπεί η διαγραφή των χρεών 220 εκ. ευρώ, των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
 
Το 2013, η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πέρασε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία απάλλασσε από την κατηγορία της απιστίας, τον Πρόεδρο, τα μέλη των Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών που είχαν συνάψει πάσης φύσεως δάνεια με “νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα”.
 
Είναι απολύτως σαφές ότι, με την ανωτέρω τροπολογία, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, επειδή δεν τολμούσε να αναφερθεί ευθέως σε κόμματα, προσπαθούσε να τα περιγράψει ως «πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα», επιχειρώντας ταυτόχρονα, μέσω διαρροών στον Τύπο, να δημιουργήσει την νομική πεποίθηση ότι τα χρέη έχουν διαγραφεί και προσδοκώντας να ακολουθήσει και επισήμως η “αυθεντική” ερμηνεία.
 
Στις 5.11.2015 βρέθηκε ο “αυθεντικός ερμηνευτής” στο πρόσωπο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος, μέσα στη Βουλή, ρίχνοντας ως είθισται, τα βάρη στο παρελθόν, άφησε να εννοηθεί ότι δάνεια και ποινικές ευθύνες έχουν διαγραφεί.
 
Η απάντηση της Κομισιόν ανατρέπει τη διαπλοκή των κομμάτων και θέτει το ζήτημα σε μια εντελώς νέα, κατά τη γνώμη μου, νομική βάση:
 
Η Κομισιόν, πολύ ορθά, δεν δέχεται ότι τα κόμματα αποτελούν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτά που περιγράφονται στο άρθρο 78, του ν. 4146/2013. Αρνείται δηλαδή να αποδεχθεί αυτό τον ορισμό της έννοιας του «πολιτικού κόμματος», που σε καμία περίπτωση δε βρίσκει σύμφωνη την πολιτική και νομική επιστήμη.
 
Ως εκ τούτου λοιπόν, τα δάνεια είναι απολύτως απαιτητά, η διαγραφή των ποινικών ευθυνών που περιγράφεται δεν ισχύει για όσους συνέπραξαν στα θαλασσοδάνεια των 2 κομμάτων και γι’ αυτό η εισαγγελική έρευνα που σταμάτησε, πρέπει να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσει να συμπράττει και να εφαρμόσει άμεσα την υφιστάμενη νομοθεσία».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Χουντή και η απάντηση της Κομισιόν:
 
Θέμα: Ευθύνες για διαγραφή δανείων των πολιτικών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
 
Στις 5.11.2015 ανακοινώθηκε στην Ελληνική Βουλή ότι διεγράφησαν, βάσει του άρθρου 78 του Ν. 4146/13 (Απρίλιος 2013), δάνεια ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ της Αγροτικής Τράπεζας προς τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
 
Η Επιτροπή σε απάντησή της (E-002861/2014, 16.5.2014) δεν μνημόνευε το γεγονός ότι είχε ήδη υπάρξει διαγραφή των χρεών των πολιτικών κομμάτων και μάλιστα ότι τα στελέχη τραπεζών είχαν απαλλαγεί των ευθυνών τους, αλλά υπήρξε καθησυχαστική, σημειώνοντας: «οι επίτροποι που έχουν οριστεί για τις ελληνικές τράπεζες από τον Ιανουάριο 2013 παρακολουθούν τη διαδικασία χορήγησης νέων δανείων και την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων».
 
Ερωτάται η Επιτροπή:
 
Γιατί, ενώ τα δάνεια των δύο κομμάτων είχαν ήδη διαγραφεί από τον Απρίλιο 2013, η Επιτροπή απάντησε στην ερώτησή μου E-002861/2014 ένα χρόνο αργότερα από το γεγονός (16.5.2014), ότι «οι επίτροποι … συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων» και δεν μνημόνευε το γεγονός ότι είχε ήδη υπάρξει διαγραφή των χρεών τους;
 
Πώς μπορεί να ανέχεται τη διαγραφή ποσού 220 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που πιέζει ακόμη και για επιτάχυνση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων φτωχών νοικοκυριών; Έχει δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει το άρθρο 78 του Ν. 4146/13; Προτίθεται να το ζητήσει η Επιτροπή;
 
EL E-014645/2015 Απάντηση της κας Vestager εξ ονόματος της Επιτροπής (7.6.2016)   
 
Εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, το άρθρο 78 του νόμου 4146/13 δεν αποτελεί νομική βάση για ακύρωση ή διαγραφή δανείων.
 
Επιπλέον, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με διαφορετική νομική βάση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ακύρωση των δύο δανείων που αναφέρει ο κ. βουλευτής. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία ότι τα δάνεια ακυρώθηκαν, δεν μπορεί να δοθεί λεπτομερέστερη απάντηση στον κ. βουλευτή.
 
 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 «Συνάδελφοι Δήμαρχοι
αναλάβετε τις ευθύνες σας»
 
«Παλινωδίες και
κυβερνητική αδράνεια για το
‘’βαθύ κόκκινο’’ στα νησιά»
 
Στα... “προσεχώς” η
αποψίλωση των πρανών
από την Περιφέρεια»

«Όχι στο νέο έγκλημα
στο όρος Αιγάλεω!»
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΕΥΔΑΠ: Νέα Επιχειρησιακή
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Σύλλογος Συνταξιούχων
Καπνοβιομηχανιών: Δράσεις
για καλό σκοπό
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...

Ναυτιλία

30 Ιουλίου 2021, 22.20
 Γ. Πλακιωτάκης: Ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης
Τη διασφάλιση πόρων ύψους 200...
28 Ιουλίου 2021, 20.01
ΠΕΝΕΝ: Πρόκληση και κοροϊδία …
«Εξευτελιστική και εξοργιστική για...

Πειραιάς

27 Ιουλίου 2021, 18.43
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Πειραιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο...
27 Ιουλίου 2021, 00.00
Στον Πειραιά θα γίνει «της Χαβούζας»
Του Νίκου Μπελαβίλα   Το...
26 Ιουλίου 2021, 16.26
 ΣΥΡΙΖΑ: Καμπάνια για το κλείσιμο υποκαταστημάτων των τραπεζών
Οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ της...