Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 00:00

Ετοιμάζουν… «Επιχείρηση Βενεζουέλα»

alt

Η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας προέκυψε και τυπικά από την ανάρτηση στο twitter του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Αδώνιδος Γεωργιάδη, που σε πολύ σύντομο χρόνο αναδημοσίευσε το κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου με το σύνθημα «Παραιτηθείτε»
 
Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε το πρωτοσέλιδο και το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» υπό τον τίτλο «Επιχείρηση Βενεζουέλα» να επιβεβαιωθούν τόσο γρήγορα από τα γεγονότα.
 
Δεν υπήρξε άλλωστε η παραμικρή διάψευση για το ρεπορτάζ στο χθεσινό μας φύλλο, όπου γράφαμε ότι διάφορες δυνάμεις της «φιλελεύθερης» παράταξης, υποστηριζόμενες από επιχειρηματικά συμφέροντα, έχουν συστήσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο με στόχο την εμπέδωση του κλίματος ότι η «Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Βενεζουέλα».
 
Σημειώναμε μάλιστα ότι «το μετωπικό αυτό σχήμα σχεδιάζεται να κάνει την εμφάνισή του στα μέσα Ιουνίου με μια μεγάλη πανηγυρική εκδήλωση στην Αθήνα» και εξετάζεται μεταξύ άλλων να απευθυνθεί πρόσκληση στη Λίλιαν Τίντορι, σύζυγο του έγκλειστου στελέχους της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες.
 
Η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας προέκυψε και τυπικά από την ανάρτηση στο twitter του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Αδώνιδος Γεωργιάδη, που σε πολύ σύντομο χρόνο αναδημοσίευσε το κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου με το σύνθημα «Παραιτηθείτε».
 
Στη σχετική δημοσίευση περιγράφεται δε με τον κατάλληλο επικοινωνιακό τρόπο το «πλέγμα» των ζητημάτων στα οποία αντιδρά η συγκεκριμένη κίνηση: «Αύξηση ΕΝΦΙΑ, αμορφωσιά και γκάφες, όλη η χώρα ένα τεράστιο χοτ σποτ, ανεργία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ψέματα, νέοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, μιζέρια, προκλητικές προσλήψεις στο Δημόσιο, εχθροί με όλους τους άλλους λαούς, κάπιταλ κοντρόλς, καμία επένδυση».
 
Χωρίς να επιθυμούμε να εισέλθουμε σε αξιολογικές κρίσεις για τις υπερσυντηρητικές απόψεις της εν λόγω ομάδας ή για τα ίδια τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί (χαρακτηριστικές οι αναφορές στο προσφυγικό), ενδιαφέρον παρουσιάζει η «σύμπτωση» της φρασεολογίας της κίνησης και κορυφαίων στελεχών της ηγεσίας της Ν.Δ. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει τη μιζέρια επιλεκτικά και πελατειακά» (Κυριάκος Μητσοτάκης, 30/5/2016), «Παρέδωσα κράτος και το κατάντησαν απέραντο hotspot» (Αντώνης Σαμαράς 6/3/2016), «Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας» (Κυριάκος Μητσοτάκης, 8/5/2016), «Η κυβέρνηση βάζει απέναντι τους εταίρους» (Γιώργος Κουμουτσάκος, 12/5/2016).
 
Οι ιθύνοντές της σε έτερες δημοσιεύσεις αναφέρουν ότι στη συγκέντρωσή τους δεν χωράνε «ούτε χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα», παρά «πολίτες μόνο». Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον Αδωνι Γεωργιάδη, ύστερα από σχετικές αναρτήσεις του altsantiri.gr, να αναπαραγάγει τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις.
 
Ωστόσο μερικές ώρες αργότερα, και αφού το θέμα είχε γίνει αντικείμενο διαδικτυακών συζητήσεων, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έσπευσε να ισχυριστεί: «Δεν έχω καμία οργανωτική ή άλλου είδους σχέση με τη συγκεκριμένη συγκέντρωση αλλά προφανώς στηρίζω κάθε ανάλογη».
 
Οι διοργανωτές της διαδήλωσης ανήκουν πάντως σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών αντιλήψεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
 
Ανάμεσά τους βρίσκονται ο υπεύθυνος πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Χειμωνάς, καθώς και ο Γιώργος Τσουκαλαδάκης, που διατηρεί εταιρεία εμπορίας κολλαγόνου, με συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις έχοντας στο πλευρό του το μοντέλο και γνωστή υποστηρίκτρια ακροδεξιών πεποιθήσεων Ελλη Παπαγγελή.
 
Οι διοργανωτές συνιστούν μάλιστα στους συμμετέχοντες ορισμένες στυλιστικές επιλογές. «Προαιρετικά τη συγκεκριμένη ημέρα και για να υπάρχει μια σχετική ομοιομορφία, μπορούμε να φοράμε ένα ΛΕΥΚΟ ρούχο ή μπλουζάκι (με στάμπα ή χωρίς) το οποίο και θα συμβολίζει τον ΕΙΡΗΝΙΚΟ χαρακτήρα της συγκέντρωσης» αναφέρουν στο κάλεσμά τους.
 
Το σύνθημα
 
Το σύνθημα που χρησιμοποιείται δε κατά κόρον είναι το «Maduro Renuncia Ya!», δηλαδή «Μαδούρο Παραιτήσου Τώρα!». Οι αντιστοιχίες προφανείς. Το σύνθημα «Παραιτηθείτε» σηματοδοτεί προφανώς την ένταση της αντιπολιτευτικής τακτικής της συντηρητικής παράταξης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα στελέχη της Ν.Δ. επαναφέρουν καθημερινά με θέρμη το αίτημα για διεξαγωγή εκλογών.
 
«Η ετερόκλητη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. πρέπει να φύγει το γρηγορότερο από την εξουσία αν θέλουμε να βαδίσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης. Οσο μένουν, τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουν στην κοινωνία. Ζητάμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές γιατί είναι η μόνη λύση για το αδιέξοδο της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Υπάρχουν όμως και άλλες «συμπτώσεις» ανάμεσα στην κινητοποίηση που διοργανώνεται στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου και στις διαδηλώσεις που μαίνονται στη Βενεζουέλα από το 2014 εναντίον του Νίκολας Μαδούρο. Σε ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», ο ανταποκριτής στο Καράκας έγραφε στις 30 Μαΐου 2015: «Χιλιάδες διαδηλωτές ντυμένοι στα λευκά φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ. [...]
 
Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κάλεσαν τους συμμετέχοντες να φορέσουν λευκά ρούχα ώστε να συμβολίσουν την ειρήνη». Στη διαδήλωση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λίλιαν Τίντορι, επίσης ντυμένη στα λευκά.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο έγκλειστος σύζυγος της Λίλιαν Τίντορι, Λεοπόλδο Λόπες, θεωρείται ο άνθρωπος που κινητοποίησε το 2014 φοιτητές πανεπιστημίων εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας.
 
Σε σημείωμα της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας, που διέρρευσε από το Wikileaks, ο συντάκτης ανέφερε για τον Λεοπόλδο Λόπες: «Ο νεαρός, δυναμικός δήμαρχος της αντιπολίτευσης του Τσακάο στο Καράκας, Λεοπόλδο Λόπες, που απευθύνθηκε σε φοιτητές κατά τη διάρκεια πρώιμων διαδηλώσεων στην περιοχή όπου εκλέγεται και τους συμβουλεύει ενεργά στα παρασκήνια».
 
Στο ίδιο τηλεγράφημα ο Λόπες περιγράφεται ως «ο καλύτερος δίαυλος προς το φοιτητικό κίνημα». Ορισμένοι ηγέτες μίας εκ των φοιτητικών ενώσεων, της JAVU, η οποία αναφερόταν επίσης στο τηλεγράφημα, υπήρξαν ηγετικά στελέχη του κόμματος του Λόπες.
 
Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα προεκλογικά ψέματα της
ΝΔ…» 
 
« Η κυβέρνηση παραβιάζει 
τους κανόνες κοινοβουλευτικής  
διαφάνειας» 
 
 
«Τα χειροκροτήματα δεν
είναι αρκετά»
 

Τι γίνεται με τα ελαττωματικά
Self Tests;
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Να Μου Γελλάς: Το στέκι
που έχεις μαζί σου παντού

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Ναυτιλία

30 Απριλίου 2021, 00.00
«Πάνω από 230.000 Ναυτεργάτες εγκλωβισμένοι λόγω Covid-19»
Άρθρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη...
30 Απριλίου 2021, 00.00
Norwegian Cruise: Επανεκκίνηση  δρομολογίων σε Μεσόγειο και ελληνικά νησιά
Από τις 25 Ιουλίου το Norwegian Jade θα ταξιδεύει...

Πειραιάς

14 Μαΐου 2021, 16.13
Γ. Πλακιωτάκης: Αύξηση πληρότητας των πλοίων από σήμερα
Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από...
13 Μαΐου 2021, 21.35
48ωρη απεργία προτείνει η ΠΕΝΕΝ
Απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ Ποιά πρέπει να...