Κυριακή, 01 Αυγούστου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 00:56

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Cosco

logoartc_f
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
 
Την πρώτη τους απεργιακή κινητοποίηση, από το καλοκαίρι του 2014 που ίδρυσαν το Σωματείο τους (ΕΝΕΔΕΠ), πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας.
 
Στις δυο προβλήτες εργάζονται περίπου 1.200 άτομα, εκ των οποίων τα περίπου 900 ανήκουν σε εργολαβικές εταιρείες. Αύριο, Δευτέρα, πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια της στάσης θα κάνουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
«Η στάση εργασίας αποτελεί μια απόφαση η οποία προήλθε μέσα από την ίδια την αναγκαιότητα της καθημερινότητας μας στη δουλειά και την συστηματική αδιαφορία των εργοδοτικών πλευρών, καθώς τα χρόνια και πολύ σοβαρά προβλήματα του κλάδου μας δεν έχουν λυθεί ακόμα και σήμερα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά).
 
Κύριο και βασικό αίτημά τους είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπου θα αποτυπώνεται βασικός μισθός, επιδόματα, υπερωρίες, προσαυξήσεις αργιών με την συνταγματική και νόμιμη αρχή της ίσης μεταχείρισης, όπως αναφέρουν. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα εργάζονται με ατομικές συμβάσεις.
 
Το δ.σ. του Σωματείου, σε ανακοίνωσή του, καταγράφει και μια σειρά άλλων αιτημάτων τα οποία αναδεικνύουν τις πολύ δύσκολες εργασιακές καταστάσεις που επικρατούν στις δυο προβλήτες. Διεκδικούν:
 
«Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Τα μηχανήματα έχουν συνεχώς προβλήματα που ενώ τα αναφέρουν όλοι δεν λύνονται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ακόμα και προβλήματα υγείας για τους χειριστές και τους οδηγούς. Δεν έχουν παραδώσει ρούχα ικανά να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις καιρικές συνθήκες ούτε και άλλα μέσα όπως ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά για τους εργαζόμενους στις προβλήτες. Οι εργατικές ομάδες να αποτελούνται από πέντε άτομα και όχι όποτε το θυμούνται οι εργοδότες.
 
Τήρηση του διαλείμματος όπως έχει υποδείξει η Επιθεώρηση Εργασίας στις εργοδοτικές πλευρές. Όλοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν το διάλειμμα τους, όχι όπως τώρα που δεν είναι καθορισμένο και μάλιστα κάποιοι το ζητιανεύουν.
 
Παρουσία ασθενοφόρου στελεχωμένο με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στο χώρο εργασίας σε 24ωρη βάση και όλη την εβδομάδα. Να μη μεταφερθεί ποτέ ξανά κανείς εργαζόμενος με ΙΧ σε νοσοκομείο.
 
Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους και αναγνώριση των όλων ειδικοτήτων μας. Να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο μας επηρεάζει άμεσα, καθώς εξαιρεί κλάδους από τα Βαρέα και ανθυγιεινά.
 
Να γίνουμε εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης».
 
Να σημειώσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2015 το ΔΣ του Σωματείου είχε επισκεφτεί τον Γ. Κατρούγκαλο με βασικό και πάλι το αίτημα για την υπογραφή ΣΣΕ. Τότε ο γ.γ. του υπουργείου τους είχε δηλώσει ότι άμεσα θα προχωρήσει η σύσταση τριμερούς επιτροπής προκειμένου να εξετάσει το θέμα της ΣΣΕ.
 
Οι εργαζόμενοι έχουν την υποστήριξη της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ.
 
Πηγή:efsyn
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 «Συνάδελφοι Δήμαρχοι
αναλάβετε τις ευθύνες σας»
 
«Παλινωδίες και
κυβερνητική αδράνεια για το
‘’βαθύ κόκκινο’’ στα νησιά»
 
Στα... “προσεχώς” η
αποψίλωση των πρανών
από την Περιφέρεια»

«Όχι στο νέο έγκλημα
στο όρος Αιγάλεω!»
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΕΥΔΑΠ: Νέα Επιχειρησιακή
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Σύλλογος Συνταξιούχων
Καπνοβιομηχανιών: Δράσεις
για καλό σκοπό
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...

Ναυτιλία

01 Αυγούστου 2021, 09.48
ΠΕΝΕΝ: Μέτρα προστασίας των Ναυτεργατών από τον Καύσωνα
Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά...
01 Αυγούστου 2021, 09.38
 Πέθανε ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος
O εφοπλιστής έγινε κυρίως γνωστός για...
30 Ιουλίου 2021, 22.20
 Γ. Πλακιωτάκης: Ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης
Τη διασφάλιση πόρων ύψους 200...

Πειραιάς

02 Αυγούστου 2021, 00.00
Παρέμβαση για αναστολή μεταβίβασης του 16% της ΟΛΠ στην Cosco
Από κυβερνητικές πηγές  φαίνεται ότι η ΝΔ...
01 Αυγούστου 2021, 23.31
Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης προσχολικής ηλικίας
Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης...