Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 00:56

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Cosco

logoartc_f
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
 
Την πρώτη τους απεργιακή κινητοποίηση, από το καλοκαίρι του 2014 που ίδρυσαν το Σωματείο τους (ΕΝΕΔΕΠ), πραγματοποιούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας.
 
Στις δυο προβλήτες εργάζονται περίπου 1.200 άτομα, εκ των οποίων τα περίπου 900 ανήκουν σε εργολαβικές εταιρείες. Αύριο, Δευτέρα, πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια της στάσης θα κάνουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
«Η στάση εργασίας αποτελεί μια απόφαση η οποία προήλθε μέσα από την ίδια την αναγκαιότητα της καθημερινότητας μας στη δουλειά και την συστηματική αδιαφορία των εργοδοτικών πλευρών, καθώς τα χρόνια και πολύ σοβαρά προβλήματα του κλάδου μας δεν έχουν λυθεί ακόμα και σήμερα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά).
 
Κύριο και βασικό αίτημά τους είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπου θα αποτυπώνεται βασικός μισθός, επιδόματα, υπερωρίες, προσαυξήσεις αργιών με την συνταγματική και νόμιμη αρχή της ίσης μεταχείρισης, όπως αναφέρουν. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα εργάζονται με ατομικές συμβάσεις.
 
Το δ.σ. του Σωματείου, σε ανακοίνωσή του, καταγράφει και μια σειρά άλλων αιτημάτων τα οποία αναδεικνύουν τις πολύ δύσκολες εργασιακές καταστάσεις που επικρατούν στις δυο προβλήτες. Διεκδικούν:
 
«Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Τα μηχανήματα έχουν συνεχώς προβλήματα που ενώ τα αναφέρουν όλοι δεν λύνονται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ακόμα και προβλήματα υγείας για τους χειριστές και τους οδηγούς. Δεν έχουν παραδώσει ρούχα ικανά να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις καιρικές συνθήκες ούτε και άλλα μέσα όπως ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά για τους εργαζόμενους στις προβλήτες. Οι εργατικές ομάδες να αποτελούνται από πέντε άτομα και όχι όποτε το θυμούνται οι εργοδότες.
 
Τήρηση του διαλείμματος όπως έχει υποδείξει η Επιθεώρηση Εργασίας στις εργοδοτικές πλευρές. Όλοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν το διάλειμμα τους, όχι όπως τώρα που δεν είναι καθορισμένο και μάλιστα κάποιοι το ζητιανεύουν.
 
Παρουσία ασθενοφόρου στελεχωμένο με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στο χώρο εργασίας σε 24ωρη βάση και όλη την εβδομάδα. Να μη μεταφερθεί ποτέ ξανά κανείς εργαζόμενος με ΙΧ σε νοσοκομείο.
 
Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους και αναγνώριση των όλων ειδικοτήτων μας. Να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο μας επηρεάζει άμεσα, καθώς εξαιρεί κλάδους από τα Βαρέα και ανθυγιεινά.
 
Να γίνουμε εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης».
 
Να σημειώσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2015 το ΔΣ του Σωματείου είχε επισκεφτεί τον Γ. Κατρούγκαλο με βασικό και πάλι το αίτημα για την υπογραφή ΣΣΕ. Τότε ο γ.γ. του υπουργείου τους είχε δηλώσει ότι άμεσα θα προχωρήσει η σύσταση τριμερούς επιτροπής προκειμένου να εξετάσει το θέμα της ΣΣΕ.
 
Οι εργαζόμενοι έχουν την υποστήριξη της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ.
 
Πηγή:efsyn
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα προεκλογικά ψέματα της
ΝΔ…» 
 
« Η κυβέρνηση παραβιάζει 
τους κανόνες κοινοβουλευτικής  
διαφάνειας» 
 
 
«Τα χειροκροτήματα δεν
είναι αρκετά»
 

Τι γίνεται με τα ελαττωματικά
Self Tests;
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Να Μου Γελλάς: Το στέκι
που έχεις μαζί σου παντού

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Ναυτιλία

30 Απριλίου 2021, 00.00
«Πάνω από 230.000 Ναυτεργάτες εγκλωβισμένοι λόγω Covid-19»
Άρθρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη...
30 Απριλίου 2021, 00.00
Norwegian Cruise: Επανεκκίνηση  δρομολογίων σε Μεσόγειο και ελληνικά νησιά
Από τις 25 Ιουλίου το Norwegian Jade θα ταξιδεύει...

Πειραιάς

14 Μαΐου 2021, 16.13
Γ. Πλακιωτάκης: Αύξηση πληρότητας των πλοίων από σήμερα
Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από...
13 Μαΐου 2021, 21.35
48ωρη απεργία προτείνει η ΠΕΝΕΝ
Απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ Ποιά πρέπει να...