Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2017

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 20:15

Τσίπρας:Στόχος η ανατροπή της κυβέρνησης

damanaki ixthok1Συνάντηση με Σωματεία υπό απόλυση εργαζομένων (Διοικητήριο, χώρος Παλιάς Νομαρχίας) και με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς (Διοικητήριο, χώρος Παλιάς Νομαρχίας) είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην Κέρκυρα όπου πραγματοποιεί για δεύτερη ημέρα περιοδεία.

O κ. Τσίπρας μιλώντας σε εργαζόμενους είπε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην καταλαβαίνει ότι "ζούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη, τραγική κατάσταση, σε μια κατάσταση εξαθλίωσης σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής μας".
"Για εμάς είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική που έχει επιβληθεί εδώ και 3,5 χρόνια, η πολιτική του μνημονίου, της σκληρής βάρβαρης λιτότητας δεν είχε ως στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους. Θυμηθείτε ποια ήταν η αφορμή χάρη στην οποία οδηγήθηκε η χώρα σε αυτά τα προγράμματα που διαρκώς ανανεώνονται. Το υψηλό δημόσιο χρέος. Όταν μπήκαμε στο 1ο μνημόνιο η χώρα είχε χρέος 110% του ΑΕΠ, σήμερα έχει υπερβεί το 160% μετά από 3,5 χρόνια εφαρμογής αυτών των καταστροφικών και βάρβαρων πολιτικών τόσο για την οικονομία, όσο και την κοινωνία. Και έχει υποστεί και μια μείωση του ΑΕΠ αντίστοιχη της οποίας δεν έχει ξαναδεί ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης, με εξαίρεση ίσως των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμου", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Βρισκόμαστε εδώ και 3,5 χρόνια στη δίνη ενός ακήρυχτου πολέμου, βιώνουμε τις συνέπειες ενός πολέμου που δεν είναι πόλεμος με θύματα στα πεδία των μαχών, αλλά είναι οικονομικός πόλεμος με θύματα συνανθρώπους μας που είτε χάνουν τις δουλειές τους, είτε βρίσκονται από τη μια μέρα στην άλλη σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας, είτε χάνουν τις ζωές τους γιατί πολλοί απ' αυτούς δεν αντέχουν αυτές τις αναξιοπρεπείς συνθήκες", επεσήμανε και διερωτήθηκε: "Αφού, λοιπόν, δεν ήταν ο στόχος η έξοδος από την κρίση και η μείωση του χρέους, ποιος ήταν ο στόχος;"

"Μετατρεπόμαστε σε μια χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Εργασιακό καθεστώς νοτιοανατολικής Ασίας στην καρδιά, όμως, της Ευρώπης. Ανεργία στο 30%, για τους νέους στο 60%, μισθοί που κυμαίνονται από 300, 400 έως 600 ευρώ, ανασφάλεια, αβεβαιότητα. Αυτό το μοντέλο, κατά την άποψή μας είναι εξαγώγιμο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ήταν το πρώτο πειραματόζωο σε αυτό μοντέλο βαρβαρότητας και ακολουθεί και η Πορτογαλία, η Ισπανία χωρίς μνημόνιο αλλά είναι το ίδιο πλαίσιο, η Ιταλία και κατά την άποψή μας αυτό θα πάει και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενδεχομένως και στο Βορρά. Αυτός ο νέος ευρωπαίος προλετάριος, ο εργαζόμενος των 300-400ευρώ σε συνθήκες ανασφάλειας είναι το μοντέλο για την έξοδο από την κρίση της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, των μεγάλων funds, των τοκογλύφων, των τραπεζιτών και όλων όσοι θέλουν να αντιμετωπίσουν – θυμάστε μια ωραία φράση – την κρίση ως ευκαιρία για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων", είπε.

Αναφερόμενος στον "τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική από την πλευρά της τρόικα όλο το διάστημα αυτά τα 3 χρόνια" ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "ένα μείγμα εκβιασμών, διαρροών, διαψεύσεων και εφαρμογών αυτών που είχαν διαρρεύσει αρχικά". "Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι πριν 15 μέρες διέρρευσαν μια έκθεση της Bundesbank που μίλαγε για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, πριν από 10 μέρες το διέψευσαν επισήμως και έρχεται ο κ. Σόιμπλε και το ανακοινώνει. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για την εσωτερική πολιτική ζωή; Σημαίνει ότι καταρρέει απολύτως -εννοώ αυτήν την τελευταία ανακοίνωση του κ. Σόιμπλε για το νέο πρόγραμμα -ο μύθος που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ότι το πρόγραμμα πετυχαίνει, ότι το 2014 θα βγούμε στις αγορές, κυρίως, όμως, ο μύθος της μεγάλης δήθεν προσδοκίας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει φως στο τούνελ για το μαρτύριο της ελληνικής κοινωνίας"σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "δεν έχει πια καμιά δικαιολογία να πείσει ούτε καν και τους τελευταίους καλόπιστους που έχουν απομείνει για να πειστούν από τις προθέσεις της ότι η στρατηγική που επέλεξε του ''καλού μαθητή'', που εγκαινίασε πέρυσι ο πρωθυπουργός τέτοιον καιρό όταν πήγε στην κ. Μέρκελ και είπε το ''ουδείς αναμάρτητος'', δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά". "Μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση, στη μετατροπή της χώρα σε μια αποικία χρέους, σε νέα δεινά, σε νέα δεσμά, σε νέα δάνεια που επιβαρύνουν και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος", υπογράμμισε.

Εμείς, είπε, "πιστεύουμε ότι τα μνημόνια δεν είναι το μέσο για την έξοδο από την κρίση, αλλά είναι ο στόχος". "Η λιτότητα είναι ο στόχος, η μετατροπή του εργασιακού καθεστώτος σε εργασιακό καθεστώς βαρβαρότητας είναι ο στόχος και η δυνατότητα μεγάλης κερδοφορίας αετονύχηδων που θα έρθουν να αξιοποιήσουν το δημόσιο πλούτο και τη δημόσια περιουσία της χώρας. Αυτό είναι ένα έγκλημα το οποίο πρέπει με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε", σημείωσε.
"Κανένας λογικός άνθρωπος δεν περιμένει να αλλάξει η χώρα από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορούν, όμως, να αλλάξουν και θα αλλάξουν πολλά. Προσέξτε όμως. Αν ξεπουλήσουν το δημόσιο πλούτο, αν προχωρήσουν αυτόν τον σχεδιασμό, διότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ένα ταμείο αξιοποίησης και δεν είναι ούτε ταμείο, ούτε κάνει αξιοποίηση, αλλά είναι η αντιγραφή της τρόικα, της εταιρείας που δημιουργήθηκε στην ανατολική Γερμανία το 1989 για την πλήρη εκποίηση και εκμηδένιση και εξαφάνιση ενός κράτους. Ήταν το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σκάνδαλο", συνέχισε κάνοντας λόγο για ζήτημα, εθνικής, πατριωτικής ανάγκης.

"Ο ελληνικός λαός βρέθηκε κάτω από συνθήκες πολύ μεγάλης πίεσης και πολύ μεγάλων εκβιασμών που ενδεχομένως να επανέλθουν. Πιστεύουμε, όμως, πια ότι αυτοί οι εκβιασμοί δεν μπορούν να έχουν τα αποτελέσματα που είχαν στις προηγούμενες εκλογές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία πια του ελληνικού λαού βρίσκεται ήδη σε συνθήκες εξαθλίωσης και αναξιοπρέπειας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμιά στρατηγική για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. "Η μόνη τους στρατηγική είναι το μνημόνιο και όλα όσα θα τους επιβάλουν από τα οικονομικά κέντρα της τρόικα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Για εμάς είναι αυτονόητο ότι για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα διαφορετικό σχέδιο θα πρέπει πρώτα να πετύχουμε τη μεγάλη ανατροπή. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι να στρατευτούμε όλοι ανεξάρτητα από τις όποιες υπαρκτές διαφορές μας, διαφορές στις εκτιμήσεις μας ή στις ιδεολογικές μας αποχρώσεις, σε έναν αγώνα σωτηρίας της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας και να στρατευτούμε με ένα στόχο, το στόχο αυτή η κυβέρνηση να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό για τα πεπραγμένα της. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ο βασικός στόχος όλων για το επόμενο διάστημα και πιστεύουμε ότι όλα τα σφυριά θα πρέπει να βαρούν σε αυτόν τον στόχο είναι να υπάρξει ένα πλατύ κίνημα με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη δημοκρατική διέξοδο", είπε, προσθέτοντας:

"Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να συζητείται ερήμην του ελληνικού λαού και να είναι βασικό θέμα στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας το θέμα της Ελλάδας και να καλούνται οι Γερμανοί πολίτες να επιλέξουν δημοκρατικά τα πολιτικά κόμματα με βάση τη θέση τους για το τι θα γίνει στην Ελλάδα κι εδώ στο πειραματόζωο να μην υπάρχει η δυνατότητα ο ελληνικός λαός να επιλέξει δημοκρατικά και με ευθύνη το ποιο μέλλον θα ακολουθήσει. Η κυβέρνηση οφείλει, εφόσον έχει διαψευσθεί η στρατηγική της, έχει διαψευσθεί το success story, έχει διαψευσθεί η προσδοκία ότι μετά τις γερμανικές εκλογές κάτι θα γίνει, έχει διαψευστεί η προσδοκία κουρέματος και έρχεται ένα τρίτο μνημόνιο ακόμα πιο σκληρό, να θέσει ανοιχτά τα διλήμματα στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός να πάρει αποφάσεις".

"Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και σε αυτόν σας καλούμε όλους και όλες να στρατευτούμε ανεξάρτητα από τις ενδεχομένως διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουμε να στρατευθούμε σε μια προσπάθεια και σε έναν αγώνα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική να οδηγηθούμε σε εκλογές και να δοθεί διέξοδος", κατέληξε.

Πηγή: enikos


Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Πρόεδρος ξανά η
Φώφη Γεννηματά
 
Αυτοψία Λαμπρίδη στις
Λιμενικές εγκαταστάσεις
της Δ. Αττικής

Γιάννης Βρέλλος :Υποψήφιος
πρόεδρος στο Δικηγορικό
Σύλλογο

«Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο
προσφέρει άριστες σπουδές»

Γεγονότα

Τρία νέα φωτοβολταϊκά
πάρκα από την
«ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες»

Έκθεση φωτογραφίας…
Πέτρου Κασιμάτη και
Νίκου Μπαρδούνια

«Της Κυριακής τα είδωλα»
για τα 90 χρόνια της
Προοδευτικής

podosfairiki_synerg.logo1
Συνεργασία Περιφέρειας και
ΠΕΣΥΔΑΠ για το όρος
Αιγάλεω 

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

22 Νοεμβρίου 2017, 01.23
«100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση» εκδήλωση του ΚΚΕ στο ΣΕΦ
«Σας καλούμε να γιορτάσουμε μαζί το...
21 Νοεμβρίου 2017, 23.14
«Γρήγορα αντανακλαστικά στις φυσικές καταστροφές»
Συνέντευξη για θέματα που αφορούν στα...
20 Νοεμβρίου 2017, 00.49
Πρόεδρος ξανά η Φώφη Γεννηματά
Με ποσοστό 56,97%, έναντι 43,03% του Νίκου...

Ναυτιλία

22 Νοεμβρίου 2017, 22.37
Κατάληψη των γραφείων της ΠΝΟ από τους Ναυτεργάτες
Ναυτεργάτες με την στήριξη της ΠΕΝΕΝ...
21 Νοεμβρίου 2017, 19.12
Το Υπ. Ναυτιλίας για τις ζημιές στο λιμάνι της Νέας Περάμου
Αυθημερόν υπέγραψε ο ΥΝΑΝΠ Παναγιώτης...
21 Νοεμβρίου 2017, 01.02
«Άμεση ολοκλήρωση του ΧΑΔΑ Σχιστού…»
Ειδική σύσκεψη για την πορεία των...

Πειραιάς

23 Νοεμβρίου 2017, 00.43
Συνάντηση Κοντονή -Μώραλη για το Δικαστικό Μέγαρο
του Γιάννη Καρδαρά   Η Δικηγορική μας...
22 Νοεμβρίου 2017, 22.50
Παραιτήθηκε ο Β. Μαρινάκης από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά
Παραιτήθηκε από μέλος του δημοτικού...
22 Νοεμβρίου 2017, 01.28
«Αναμόρφωση  του περιβάλλοντος χώρου στο ΣΕΦ»
Στην ανακατασκευή οκτώ γηπέδων του...