Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, 2018

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 23:00

Α. Τσίπρας: Ιστορικό αντάμωμα το 1ο ιδρυτικό συνέδριο

tsipras_synedrio

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και ένα χρόνο, μετά τις εκλογές του περασμένου Μάη που ανέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό, ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα: Το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς που καταφέρνει να ενώνει το λαό μας σε ένα ευρύ μέτωπο νίκης και ανατροπής. Όλες οι γερασμένες δυνάμεις της χώρας, όλες οι γερασμένες δυνάμεις του παλιού κόσμου που φεύγει, ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα.

Τα κόμματα του χθες, τα υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας και του λαού, που έριξαν την οικονομία στα βράχια, οι ακροδεξιοί του κου Σαμαρά και του κου Βορίδη, οι καιροσκόποι του κου Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι βαρόνοι των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, οι φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας, οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας. Όλοι τους ενώθηκαν για να μας αντιμετωπίσουν.

Γιατί βλέπουν τις μέρες της εξουσίας τους να είναι μετρημένες.

Γιατί φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ, μα πιο πολύ ακόμα φοβούνται τη δύναμη του λαού μας και την ίδια τη δημοκρατία. Για αυτό και βάλθηκαν να την ανατρέψουν. Φοβούνται ότι ο λαός μας θα βάλει τέλος στην παντοδυναμία τους.  Και φοβούνται εμάς, παρόλο που εμείς δεν έχουμε ούτε τα χρήματα και τη δύναμη που αυτοί διαθέτουν, ούτε τα μέσα ενημέρωσης για να διαμορφώνουμε αντιλήψεις, ούτε διασυνδέσεις με διεθνή κέντρα εξουσίας.

Αλλά φοβούνται εμάς γιατί εμείς έχουμε το πιο σημαντικό όπλο που δε μπορούν να νικήσουν: Έχουμε χέρια καθαρά, μυαλό ανοιχτό και ψυχή βαθιά. Έχουμε αγάπη για την Ελλάδα και το λαό μας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και δεν έχουμε εξάρτηση από κανένα. Δεν διεκδικούμε τίποτα για εμάς. Για αυτό και είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε τα πάντα για όλους. Όλα για όλους και τίποτα για εμάς. Ε, αυτό είναι που δε μπορούν να αντέξουν, αυτό είναι που δε μπορούν να κατανοήσουν, αυτό είναι που δε μπορούν να νικήσουν όσα μέσα και όσα όπλα κι αν διαθέτουν.  

Απέναντι στις μεθοδεύσεις και στους μηχανισμούς της σάπιας εξουσίας τους, στα παραμύθια των βολεμένων του παλιού κόσμου, εμείς αντιπαραβάλουμε τη δύναμη των ιδεών μας, τον πολιτισμό των ανθρώπων μας, τη δημοκρατική μας συστράτευση, το σχέδιό μας για την αναγέννηση της χώρας.  Και κυρίως τη ανίκητη δύναμη του λαού μας. Την ασταμάτητη ορμή που θα τους σαρώσει.  

Για αυτό και συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στην Αθήνα, σε αυτό το ιστορικό συνέδριο αριστερής επανίδρυσης. Αριστεροί και αριστερές όλων των γενεών, δημοκράτες και πατριώτες από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, από διαφορετικές παραδόσεις, από διαφορετικές θεωρήσεις, για να διατρανώσουμε αυτό που όλος ο ελληνικός λαός, ο κόσμος της εργασίας, περιμένει από εμάς:  Την ετοιμότητά μας και την πίστη μας να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας. Και να κυβερνήσουμε το τόπο στη πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του, με στόχο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού. Σε αυτό το προσκλητήριο, στο δημοκρατικό προσκλητήριο της μαχόμενης Αριστεράς είμαστε σήμερα παρόντες και παρούσες, όλες και όλοι.  Και έχουν όλοι και όλες την ισότιμη θέση που τους αναλογεί.  

Κανείς αγωνιστής και καμιά αγωνίστρια δεν περισσεύει.  

Οι αγωνιστές της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης.  

Οι  σύντροφοι της ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη.  

Οι μαχητές της αντιδικτατορικής πάλης.  

Ο πολιτικός πλούτος της Μεταπολίτευσης.  

Αλλά και ο πλούτος των κινημάτων, νέων και παλιών. Του κινήματος του εργοστασιακού συνδικαλισμού, των πρώτων δειλών κινημάτων στις συνοικίες και στις πόλεις, των φεμινιστικών οργανώσεων, των οικολογικών ομάδων, των κινημάτων υπεράσπισης των δικαιωμάτων.  

Τέλος, ο πολιτικός και θεωρητικός πλούτος της δεκαετίας του 2000, των κινημάτων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, των αντιρατσιστικών κινημάτων και οργανώσεων αλλά και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που αναδεικνύεται ως αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη στην Ευρώπη.

Είμαστε όλοι και όλες παρόντες και παρούσες.  
Και δεν ανταμώσαμε από τύχη.
Είμαστε όλοι μας παιδιά και εγγόνια εκείνων που από τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος, άναψαν το φως της κομμούνας και της ταξικής χειραφέτησης. Είμαστε παιδιά και εγγόνια εκείνων που στη δικτατορία του Μεταξά έδωσαν μέσα στην παρανομία, αλλά και μέσα από Ακροναυπλίες και τα ξερονήσια, τη μάχη της δημοκρατίας.
 Είμαστε παιδιά και εγγόνια εκείνων που στη γερμανική κατοχή δημιούργησαν με τον πατριωτισμό και το αίμα τους το θαύμα της εθνικής αντίστασης.  
Της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού,  που έζησε επί δεκαετίες με το φόβο και τη τρομοκρατία του παρακράτους.  
Και που έδωσε τις μεγάλες μάχες της δημοκρατίας, του 114, των Λαμπράκηδων.  
Τη δύσκολη και αιματηρή μάχη κατά της  δικτατορίας των συνταγματαρχών, για ψωμί-παιδεία και ελευθερία.
Αυτοί είμαστε. Δεν είμαστε σπορά της τύχης. Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά. Και ξέρουμε σε κάθε στιγμή, σε κάθε στροφή, σε κάθε περίπτωση με ποιον είμαστε, προς τα πού πηγαίνουμε.  
Κι αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν και για τίποτε. Αλλά αυτό που μας κάνει εντελώς διαφορετικούς δεν είναι μονάχα οι ρίζες μας και η ουμανιστική απελευθερωτική μας ιδεολογία.  
Είναι οι αξίες μας, είναι η ανιδιοτέλειά μας.
Οι ίδιες αξίες για τις οποίες αξίζει κανείς να ζήσει, ακόμα και να θυσιαστεί.
Όπως θυσιάστηκαν χιλιάδες αγωνιστές της κοινωνικής απελευθέρωσης στη χώρα μας και στο κόσμο. Αυτή είναι η διαφορά μας.  
Εμείς δεν έχουμε την πολιτική ως επάγγελμα και την εξουσία ως λάφυρο.  
Η πολιτική είναι για μας μέσο για να μπορέσει ο λαός και η πατρίδα να δουν και να ζήσουν καλύτερες μέρες.  
Και έχουμε πλήρη συνείδηση ότι καμιά εξουσία δεν ανήκει σε μας.  
Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ανήκουν στο λαό. Έχουμε πατρίδα, έχουμε ρίζες, έχουμε θέση που καθορίζεται από τα συμφέροντα του λαού και της Ελλάδας.  
Είμαστε με κείνους που θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο όχι για να τον κατακτήσουν, αλλά για να τον αλλάξουν. 

 

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

- Δεσμευόμαστε για ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.  

•Με δυνατότητα δημοψηφισμάτων, γιατί ο λαός πρέπει να είναι συμμέτοχος στις κρίσιμες αποφάσεις.   

•Με απλή αναλογική, γιατί κάθε ψήφος έχει την ίδια ισχύ.  

•Με ανώτατο όριο βουλευτικής θητείας, γιατί ο «βουλευτής» δεν είναι επάγγελμα.  

•Με κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τίποτα δεν θα παραγράφεται.    

- Δεσμευόμαστε για εκδημοκρατισμό στη λειτουργία των ΜΜΕ 

•Με διαδικασίες αδειοδότησης από μηδενική βάση. Γιατί το επάγγελμα του καναλάρχη πρέπει να πάψει να είναι το μόνο κλειστό επάγγελμα στη χώρα..    

•Με στήριξη στα συνεργατικά δημοσιογραφικά εγχειρήματα. Με αδειοδότηση κοινωνικών οργανώσεων και φορέων. Γιατί η ενημέρωση δεν μπορεί να συναρτάται με την κερδοσκοπία.  

•Με διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, γιατί η απαξίωση του υπηρετεί το καθεστώς ασυδοσίας.

•Και βέβαια με ισχυρή δημόσια ΕΡΤ.  Γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση  η δημόσια τηλεόραση δεν θα είναι παρίας αλλά κυρίαρχος παίχτης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.  Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή παρανομεί.   Και αναρωτιόμαστε: Υπάρχει ένας εισαγγελέας για να ζητήσει το λόγο από τους υπεύθυνους για το μαύρο υπουργούς;  

- Δεσμευόμαστε για ριζική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος

•Με τη κατάργηση του Καλλικράτη και τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση

•Με τις περιφέρειες να είναι βασικοί θεσμοί ανάπτυξης και τους δήμους συνδιαμορφωτές του κοινωνικού κράτους.

•Με τη δημόσια περιουσία όχι να εκποιείται αλλά να αποδίδεται στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να αποκατασταθεί η ρημαγμένη από το PSI περιουσία τους.   - -

- Δεσμευόμαστε για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.  

•Με παρέμβαση στο πτωχευτικό δίκαιο

•Με άρση της απελευθέρωσης απολύσεων από τον ιδιωτικό τομέα

•Χωρίς απολύσεις από το δημόσιο τομέα.  

•Με ρήτρα απασχόλησης, ώστε όποιος επιδοτείται από δημόσιο χρήμα, είτε ευρωπαϊκό είτε ελληνικό, να υποχρεούται να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.  

•Με τόνωση της ζήτησης των λαϊκών τάξεων.  

Γιατί κάθε ευρώ που παίρνει ο φτωχός το δαπανά, και κινεί την οικονομία. Δεν το αποθησαυρίζει. Δεν το στέλνει στην Ελβετία. Δε θα βρούμε κανένα φτωχό στη Λίστα Λαγκάρντ.  

•Και βέβαια με ολόπλευρη ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.    

- Δεσμευόμαστε για άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια.  

•Με μια νέα σεισάχθεια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.  

•Με φορολογική ελάφρυνση για τους μη έχοντες.  

•Με τα προγράμματα «Σπίτι για όλους» και «Τροφή για όλους»

•Με εγγυημένη πρόσβαση στα βασικά αγαθά, της ενέργειας, του νερού, της τηλεπικοινωνίας, του φαρμάκου,  της μετακίνησης.    

- Δεσμευόμαστε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας

 •Διότι ανάπτυξη δε γίνεται με τον Τουρισμό του all inclusive που δεν αφήνει τίποτα στην τοπική οικονομία. Ούτε με το ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.  

•Διότι ανάπτυξη δεν είναι να καταστρέψετε την Χαλκιδική, για να ευνοηθούν οι μονίμως ευνοούμενοι.Διότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η Χαλκιδική θα σωθεί. Δε θα καταστραφεί. Το περιβάλλον θα προστατευθεί. Δεν θα ισοπεδωθεί.

•Διότι ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς δημόσιες τράπεζες, που θα βοηθούν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

•Διότι ανάπτυξη δε γίνεται με την αγροτική γη ερημωμένη και τους αγρότες να αδυνατούν να παράξουν και τη Αγροτική Τράπεζα στα ιδιωτικά συμφέροντα.

•Διότι ανάπτυξη δε γίνεται επαιτώντας την εξαγορά των δημοσίων επιχειρήσεων με φυσική κατάληξη το φιάσκο.  

Προσπάθησε με πάθος ο κος Σαμαράς, να πουλήσει τη ΔΕΠΑ.    

Αυτό δε θα βοηθούσε την ανάπτυξη.  

Αυτό που θα βοηθήσει την ανάπτυξη είναι να σταματήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώνουν καπέλο 30% στις τιμές του αερίου.  

Αλλά αυτό δεν απασχόλησε καθόλου τον πρωθυπουργό.  

Αντιθέτως εμάς δε μας απασχολεί καθόλου το φιάσκο του κου Σαμαρά.  

Μας απασχολεί που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αγκομαχούν επειδή οι μεσάζοντες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, κάνουν πάρτυ.  

Αυτό το πάρτυ θέλουμε να σταματήσει.  

Και αυτή είναι η δική μας δέσμευση.  

Αυτή την εντολή θα ζητήσουμε από το λαό, αυτή την εντολή θα τηρήσουμε, αυτή η εντολή θα είναι αδιαπραγμάτευτη.  

Και πιστέψτε με. Αυτή η εντολή θα γίνει σεβαστή, θέλουν δε θέλουν.  Και από την κ. Μέρκελ και από τον κ. Σόιμπλε.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β΄  ΠΕΙΡΑΙΑ
Εγγεγραμμένοι: 277.268
Ψήφισαν : 191.915 / 69,22%
Έγκυρα : 186.356
Άκυρα : 4.467
Λευκά : 1.095

 

 


Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Ο Τσίπρας παίζει χωρίς αντίπαλο»
 
 
«Kαθοδηγούμενη η σύγχυση
για τα αναδρομικά των
συνταξιούχων»

«Ωρολογιακή βόμβα η
υπογεννητικότητα για την
Ελλάδα»

Όχι στην κατάργηση του
Νόμου Κατσέλη
 
 

Γεγονότα

Η εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινά
από τα… θρανία! 

Ο Ενεργειακός Μετασχηματισμός
στον πυρήνα του στρατηγικού
σχεδιασμού των ΕΛΠΕ

20 νέες ξενοδοχειακές μονάδες
για την Thomas Cook

podosfairiki_synerg.logo1
Cruiseway Travel: Ονειρεμένες
κρουαζιέρες και φέτος
στην Αδριατική

Παρουσίαση του Μητρώου
online media 

cruise bunner

To view this Flash you need Javascript on your browser and updated version of flash player.

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

14 Νοεμβρίου 2018, 17.18
Εκδήλωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα
Η φετινή επέτειος του «Πολυτεχνείου»,...
12 Νοεμβρίου 2018, 17.05
«Ο Τσίπρας παίζει χωρίς αντίπαλο»
Με αφορμή την παρουσίαση του νέου του...
12 Νοεμβρίου 2018, 17.00
Όπισθεν ολοταχώς… από Κορκίδη και ΝΔ στον Πειραιά
Ενώ σήμερα Δευτέρα ο Β. Κορκίδης...

Ναυτιλία

11 Νοεμβρίου 2018, 18.37
Παράταση υποβολής αιτήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και...
10 Νοεμβρίου 2018, 17.47
Νέα μετάθεση στην ημερομηνία της απεργίας
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ   «Συνεχίζεται...
09 Νοεμβρίου 2018, 18.50
Ο ΟΛΠ συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου
Η ΟΛΠ Α.Ε.συμμετέχει στην πρώτη Διεθνή...

Πειραιάς

13 Νοεμβρίου 2018, 22.51
Με προσωπικό ασφάλειας η αποκομιδή των απορριμμάτων
Εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής...
13 Νοεμβρίου 2018, 22.49
Θεατρικά Βραβεία Κοινού
Στην τελετή απονομής των Θεατρικών...
13 Νοεμβρίου 2018, 22.47
«Βίκος Street Relays Πειραιάς»
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά θα...