Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 22:36

ΠΝΟ:Όχι στο πολυνομοσχέδιο του ΥΕΝ

naytilia
Ρεπορτάζ:Νίκος Αξαρλής
Κανένα πλοίο δεν σαλπάρησε από το λιμάνι του Πειραιά λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής πανελλήνιας απεργίας που κήρυξε η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) παρά το γεγονός ότι οι ναυτεργάτες παραμένουν σε καθεστώς «επιστράτευσης». Η ΠΝΟ καταγγέλει ότι,
«το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου επιχειρεί να καταβαραθρώσει το θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει σήμερα (οργανικές συνθέσεις των πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα, κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα και άλλα) [και] καταστρατηγούνται οι ισχύουσες διατάξεις για τον καθορισμό των οργανικών συνθέσεων για τα Ε/Γ ή Ε/Γ-Ο/Γ πλοία.»
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και 2 βουλευτές της ΝΔ και 1 του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογία ουσιαστικά για την απαγόρευση των απεργιών στα πλοία.
Περίπου 200 ναυτεργάτες και οι υποστηριχτές τους πραγματοποίησαν μαχητική πορεία σήμερα το πρωί από την πλατεία Καραϊσκάκη (λεμονάδικα) στο Υπουργείο Ναυτιλίας στο λιμάνι του Πειραιά απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου της Μνημονιακής κυβέρνησης για την «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας». Τη συγκέντρωση και πορεία διοργάνωσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.
Στους συγκεντρωμένους/νες μίλησαν συνδικαλιστές σωματείων ναυτεργατών με κύριο ομιλητή τον Θανάση Ευαγγελάκη Α Γενικό Γραμματέα της ΠΕΜΕΝ ο οποίος καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική που θέλει να επιβάλει μεγάλη μείωση στις συνθέσεις πληρωμάτων. Ο Ευαγγελάκης τόνισε ότι «υπάρχει αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα» και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν «για να αλλάξουν οι συσχετισμοί». Άσκησε δριμεία κριτική «σ’ αυτούς που υπέγραψαν συλλογική σύμβαση με περικοπές αποδοχών» και αποδέχονται  τους εφαρμοστικούς νόμους των Μνημονίων.
Στην πορεία υπήρχαν πανό της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά, της Επιτροπής Ανέργων Νίκαιας, σημαίες του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Γυναικών Ελλάδας. Τα κύρια συνθήματα ήταν «Δικό μας έργο η ναυτιλία – την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Του λαού δυνάστες τρόϊκα, κυβέρνηση και κεφάλαιο».
Κάνοντας επίδειξη οι κατασταλτικές δυνάμεις βίας παράταξαν μπροστά στην πύλη του Υπουργείου Ναυτιλίας μια διμοιρία λιμενικών ενώ η πύλη είχε φραχτεί από δυο κλούβες.  Μπροστά στην είσοδο του Υπουργείου υπήρχε διπλή σειρά ενόπλων Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού και μια ακόμη διμοιρία λιμενικών.
Καθώς αποχωρούσε η πορεία από το Υπουργείο, συγκεντρώνονταν στην πύλη εργαζόμενοι για την κινητοποίηση της 3ώρης (!!!) στάσης εργασίας που είχαν καλέσει τα σωματεία του Υπουργείο Ναυτιλίας και οι λιμενεργάτες. Ήταν μια άνευρη συγκέντρωση περίπου 100 εργαζόμενων με πανό που ανάφερε «ΟΧΙ στο υπουργείο στρατόπεδο, όχι στις απολύσεις – Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών».
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (όπου την απόλυτη πλειοψηφία έχουν το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση) ούτε άλλο σωματείο στην πόλη δεν κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις για την υποστήριξη των ναυτεργατών.
Η απεργία πραγματοποιείται μετά την εξαγγελία 180.000 τουλάχιστον απολύσεων στο δημόσιο τομέα τα επόμενα 3 χρόνια (2013-15) κατά διαταγή της τρόϊκας, και του νομοσχεδίου για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Η ΠΝΟ κήρυξε μια 24ωρη απεργία για τα μάτια του κόσμου χωρίς να έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων με άλλες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα.
Στις σημερινές συγκεντρώσεις και στην πορεία στον Πειραιά δεν ακούστηκε ούτε μια φορά ένα σύνθημα για ενωτική γενική πολιτική απεργία διαρκείας για την ανατροπή Μνημονίων και κυβέρνησης-χούντας.
Το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ με ηττοπάθεια διακηρύσσει ότι σήμερα υπάρχει «αρνητικός συσχετισμός» στο εργατικό κίνημα.
Άλλες κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες ακολουθούν την καταστροφική πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και υποτάσσονται στους μνημονιακούς νόμους όπως και η Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον κάτι.
Όλες οι τάσεις αρνούνται να καλέσουν για νέα επαναστατική ηγεσία σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα και σε πανεργατικό Ενιαίο Μέτωπο για την ανατροπή της κυβέρνησης και του καπιταλισμού. Μόνο έτσι μπορεί να σωθεί η εργατική τάξη και νεολαία από την ολική καταστροφή της καπιταλιστικής κρίσης και των Μνημονίων.
Δεν το κάνουν γιατί ΚΚΕ-ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ-Αυτόνομη Παρέμβαση πιστεύουν ότι η σημερινή παγκόσμια κρίση δεν είναι παρά μια κυκλική κρίση του καπιταλισμού όπου το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προφυλάξουμε ότι μπορούμε.
Γι’ αυτό για τους ΚΚΕ-ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ-Αυτόνομη Παρέμβαση, το ζήτημα δεν είναι σήμερα αγώνας για ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας και του καπιταλισμού.
Αλλά όπως έχει αποδειχτεί από το 2008, η παγκόσμια κρίση είναι τερματική και θανάσιμη για τον καπιταλισμό. Το ιστορικό καθήκον των νέων εργαζόμενων και άνεργων είναι να διώξουν τους γραφειοκράτες και να χτίσουν επαναστατικές ηγεσίες σ’ όλα τα σωματεία για αγώνα που δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα των Μνημονίων, που δεν αναγνωρίζει το ξεπούλημα της χώρας, που θα τσακίσει με την ενωμένη δύναμη του τη βία των πραιτοριανών της κυβέρνησης.
Ρεπορτάζ:Νίκος Αξαρλής 

Κανένα πλοίο δεν σαλπάρησε από το λιμάνι του Πειραιά λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής πανελλήνιας απεργίας που κήρυξε η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) παρά το γεγονός ότι οι ναυτεργάτες παραμένουν σε καθεστώς «επιστράτευσης».

Η ΠΝΟ καταγγέλει ότι,«το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου επιχειρεί να καταβαραθρώσει το θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει σήμερα (οργανικές συνθέσεις των πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα, κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα και άλλα) [και] καταστρατηγούνται οι ισχύουσες διατάξεις για τον καθορισμό των οργανικών συνθέσεων για τα Ε/Γ ή Ε/Γ-Ο/Γ πλοία.»Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και 2 βουλευτές της ΝΔ και 1 του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογία ουσιαστικά για την απαγόρευση των απεργιών στα πλοία.   

Περίπου 200 ναυτεργάτες και οι υποστηριχτές τους πραγματοποίησαν μαχητική πορεία σήμερα το πρωί από την πλατεία Καραϊσκάκη (λεμονάδικα) στο Υπουργείο Ναυτιλίας στο λιμάνι του Πειραιά απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου της Μνημονιακής κυβέρνησης για την «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας». Τη συγκέντρωση και πορεία διοργάνωσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.Στους συγκεντρωμένους/νες μίλησαν συνδικαλιστές σωματείων ναυτεργατών με κύριο ομιλητή τον Θανάση Ευαγγελάκη Α Γενικό Γραμματέα της ΠΕΜΕΝ ο οποίος καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική που θέλει να επιβάλει μεγάλη μείωση στις συνθέσεις πληρωμάτων.

Ο Ευαγγελάκης τόνισε ότι «υπάρχει αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα» και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν «για να αλλάξουν οι συσχετισμοί». Άσκησε δριμεία κριτική «σ’ αυτούς που υπέγραψαν συλλογική σύμβαση με περικοπές αποδοχών» και αποδέχονται  τους εφαρμοστικούς νόμους των Μνημονίων.Στην πορεία υπήρχαν πανό της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά, της Επιτροπής Ανέργων Νίκαιας, σημαίες του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Γυναικών Ελλάδας. Τα κύρια συνθήματα ήταν «Δικό μας έργο η ναυτιλία – την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Του λαού δυνάστες τρόϊκα, κυβέρνηση και κεφάλαιο». Κάνοντας επίδειξη οι κατασταλτικές δυνάμεις βίας παράταξαν μπροστά στην πύλη του Υπουργείου Ναυτιλίας μια διμοιρία λιμενικών ενώ η πύλη είχε φραχτεί από δυο κλούβες.

 Μπροστά στην είσοδο του Υπουργείου υπήρχε διπλή σειρά ενόπλων Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού και μια ακόμη διμοιρία λιμενικών.Καθώς αποχωρούσε η πορεία από το Υπουργείο, συγκεντρώνονταν στην πύλη εργαζόμενοι για την κινητοποίηση της 3ώρης (!!!) στάσης εργασίας που είχαν καλέσει τα σωματεία του Υπουργείο Ναυτιλίας και οι λιμενεργάτες. Ήταν μια άνευρη συγκέντρωση περίπου 100 εργαζόμενων με πανό που ανάφερε «ΟΧΙ στο υπουργείο στρατόπεδο, όχι στις απολύσεις – Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών».  Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (όπου την απόλυτη πλειοψηφία έχουν το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση) ούτε άλλο σωματείο στην πόλη δεν κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις για την υποστήριξη των ναυτεργατών.  

Η απεργία πραγματοποιείται μετά την εξαγγελία 180.000 τουλάχιστον απολύσεων στο δημόσιο τομέα τα επόμενα 3 χρόνια (2013-15) κατά διαταγή της τρόϊκας, και του νομοσχεδίου για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Η ΠΝΟ κήρυξε μια 24ωρη απεργία για τα μάτια του κόσμου χωρίς να έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων με άλλες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα.Στις σημερινές συγκεντρώσεις και στην πορεία στον Πειραιά δεν ακούστηκε ούτε μια φορά ένα σύνθημα για ενωτική γενική πολιτική απεργία διαρκείας για την ανατροπή Μνημονίων και κυβέρνησης-χούντας.

Το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ με ηττοπάθεια διακηρύσσει ότι σήμερα υπάρχει «αρνητικός συσχετισμός» στο εργατικό κίνημα.Άλλες κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες ακολουθούν την καταστροφική πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και υποτάσσονται στους μνημονιακούς νόμους όπως και η Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον κάτι.  Όλες οι τάσεις αρνούνται να καλέσουν για νέα επαναστατική ηγεσία σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα και σε πανεργατικό Ενιαίο Μέτωπο για την ανατροπή της κυβέρνησης και του καπιταλισμού. Μόνο έτσι μπορεί να σωθεί η εργατική τάξη και νεολαία από την ολική καταστροφή της καπιταλιστικής κρίσης και των Μνημονίων.    

Δεν το κάνουν γιατί ΚΚΕ-ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ-Αυτόνομη Παρέμβαση πιστεύουν ότι η σημερινή παγκόσμια κρίση δεν είναι παρά μια κυκλική κρίση του καπιταλισμού όπου το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προφυλάξουμε ότι μπορούμε. Γι’ αυτό για τους ΚΚΕ-ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ-Αυτόνομη Παρέμβαση, το ζήτημα δεν είναι σήμερα αγώνας για ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας και του καπιταλισμού.Αλλά όπως έχει αποδειχτεί από το 2008, η παγκόσμια κρίση είναι τερματική και θανάσιμη για τον καπιταλισμό. Το ιστορικό καθήκον των νέων εργαζόμενων και άνεργων είναι να διώξουν τους γραφειοκράτες και να χτίσουν επαναστατικές ηγεσίες σ’ όλα τα σωματεία για αγώνα που δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα των Μνημονίων, που δεν αναγνωρίζει το ξεπούλημα της χώρας, που θα τσακίσει με την ενωμένη δύναμη του τη βία των πραιτοριανών της κυβέρνησης.

 

Τα συμβόλαια συνεργασίας

Να σημειωθεί ότι στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη μνεία κια για τα συμβόλαια συνεργασίας με τους tour operator, όπου συγκεκριμένα τονίζεται ότι: «Τα συμβόλαια συνεργασίας με τους οργανωτές ταξιδίων του εξωτερικού για την επόμενη χρονιά, όπως γίνεται κάθε χρόνο, έχουν ήδη υπογραφεί και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει οι πωλήσεις για το 2011. Είναι βέβαιο ότι κανείς οργανωτής ταξιδίων έχει τη δυνατότητα να δεχθεί οιανδήποτε αύξηση σ’ αυτή τη χρονική στιγμή.

Για τους γνωρίζοντες πως κινείται η αγορά, δηλαδή με τις συνεχείς προσφορές και μειώσεις τιμών, ούτε για το μέλλον θα είναι εύκολο να γίνουν αποδεκτές αυξήσεις της τάξεως του 10-15%. Άρα οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια σε μειώσεις προγραμμάτων και εγκατάλειψη του προορισμού Ελλάδα, λόγω του ότι εμείς οι ίδιοι, θα έχουμε θέσει τον εαυτό μας εκτός ανταγωνισμού και κανείς οργανωτής ταξιδιών εξωτερικού δεν θα αναλαμβάνει το ρίσκο να προγραμματίσει-αγοράσει πτήσεις προς ένα προορισμό που θα είναι εκτός αγοράς. Η υπογραφή σας στην μετάταξη αυτή, θα είναι η ταφόπλακα του ελληνικού τουρισμού".Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Απόφαση- σταθμός για την
προστασία του θαλασσίου
περιβάλλοντος» 
 
Eπιστολή πατέρα Κατσούλη
στον Αυγενάκη 

Ο ΟΛΘ … στον Πειραιά

"Όχι κομματικές παρεμβάσεις
στη Δημόσια Διοίκηση"

Γεγονότα

Κομβικός ο ρόλος της
“ASPROFOS Engineering” …

Σημαντική διάκριση για τη
Celestyal Cruises

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Ιουλίου 2019, 10.10
Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε ο...
18 Ιουλίου 2019, 00.00
Έπεσαν (και οι τελευταίες) μάσκες της ΝΔ για τις Πρέσπες
Πριν από έξι μήνες, στις 25 Ιανουαρίου, ο...
14 Ιουλίου 2019, 10.53
Αντιφασιστική συγκέντρωση στις φυλακές Κορυδαλλού
Ανακοίνωση της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια...

Ναυτιλία

18 Ιουλίου 2019, 10.03
Ο ΟΛΘ … στον Πειραιά
Με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα...
17 Ιουλίου 2019, 22.38
Συνάντηση ΠΝΟ – ΥΝΑ: «Καμιά αυταπάτη - Καμιά ολιγωρία…»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για τη συνάντηση...
10 Ιουλίου 2019, 14.53
«Σημαντικά αποτελέσματα στο χώρο της Ναυτιλίας»
Δήλωση παραίτησης από τη θέση του...

Πειραιάς

17 Ιουλίου 2019, 22.42
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Μικρολίμανο λόγω έργων
Ξεκίνησαν τα προαπαιτούμενα έργα της...
13 Ιουλίου 2019, 10.57
Πρόσβαση για άτομα με αναπηρία στα Βοτσαλάκια
Ο Δήμος Πειραιά τοποθέτησε το σύστημα...
12 Ιουλίου 2019, 17.26
Οι Δικηγόροι του Πειραιά κατά της «Ελληνικής Λύσης»
Ανακοίνωση του Δικηγορικού...