Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 15:39

ΣΥΡΙΖΑ: Η συμφωνία με την COSCO βλάπτει το δημόσιο συμφέρον

logoartc_f

Απαράδεκτη εξέλιξη, για την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, αποτελεί η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης προς την ΟΛΠ ΑΕ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, υπογράφηκε προχθές, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τονίζει συγκεκριμένα:

Απαράδεκτη εξέλιξη, για την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, αποτελεί η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης προς την ΟΛΠ ΑΕ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, υπογράφηκε προχθές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι τροποποιήσεις  αφορούν στην μη εκτέλεση, εκ μέρους της COSCO, των υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκ. ευρώ, που ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει εντός της πρώτης πενταετούς επενδυτικής περιόδου, η οποία και έχει ήδη λήξει από τον περασμένο Αύγουστο.

Με την τροποποίηση αυτή, επιχειρείται η απαλλαγή της COSCO από τις συμβατικές της υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ισχύουσα σύμβαση και παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνεται με την ανάληψη ευθυνών για τις καθυστερήσεις των επενδύσεων.

Πρόκειται για τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης με την οποία απαλλάσσεται ο ΟΛΠ και η COSCO από την καταβολή ποινικών ρητρών για τις καθυστερήσεις εκτέλεσης των έργων αλλά και για την μη παροχή των ελαχίστων επιπέδων υπηρεσιών, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα   για την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων της πρώτης Επενδυτικής Περιόδου, δεκαπέντε έτη αργότερα ενώ της δεύτερης επενδυτικής Περιόδου ακόμη και εικοσιπέντε έτη αργότερα. Εισάγεται ο θεσμός των γεγονότων που αναστέλλουν τις προθεσμίες αυτές με αποτέλεσμα ο ΟΛΠ να έχει απεριόριστες δυνατότητες για παρατάσεις, ενώ δεν διασφαλίζεται ούτε η πρόοδός των υποχρεωτικών επενδύσεων ούτε η ολοκλήρωση τους.

Η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα και αυτά είναι: η διευκόλυνση της ΟΛΠ-COSCO να ζητά και να πετυχαίνει νέες τροποποιήσεις στο μέλλον οποτεδήποτε εξυπηρετεί την εταιρεία,  προβλέπει  την μη καταβολή ποινικών ρητρών για τις καθυστερήσεις των επενδύσεων ενώ παράλληλα παραδίδει το 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO που σημαίνει τουλάχιστον απώλεια εσόδων από τα μερίσματα για τα δημόσια ταμεία κα. Αυτή η διαδικασία συνιστά ΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ για τους εμπλεκομένους οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο και να παραμένουν στο απυρόβλητο.

Με την τροποποίηση αυτή, δημιουργούνται στην ουσία οι προϋποθέσεις για την παράταση του χρόνου εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, γεγονός που από μόνον του είναι επιβλαβές για τα συμφέροντα του Δημοσίου.  Επομένως τόσο το ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται τα οικονομικά συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, όσο και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου που υπογράφουν την τροποποίηση της Σύμβασης φέρουν σοβαρές ευθύνες, ακόμη και αυτήν της παράβασης καθήκοντος.

Επιπλέον οι αρνητικές συνέπειες από μία τέτοια συμφωνία δεν σταματούν στη ζημία που θα υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο αλλά απειλούνται οι ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της Ζώνης και πολλοί άλλοι παραγωγικοί κλάδοι που σχετίζονται με το λιμάνι όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Παρατηρούμε ότι μέχρι τώρα οι κινήσεις για την τροποποίηση της συμφωνίας καλύπτονται από πέπλο σιωπής και έχουν επιδεικτικά αγνοηθεί τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων των εκπροσώπων των ναυπηγοεπισκευαστών να δοθούν τα κείμενα στη δημοσιότητα σε πρώιμο στάδιο.  

Συμπαρατασσόμαστε με αυτούς και ζητάμε η τροποποιημένη συμφωνία να μην έρθει νύχτα στη Βουλή.  Αντίθετα να δημοσιοποιηθεί το κείμενο και να προηγηθεί μία δημόσια διαβούλευση με την συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων του Πειραιά που σχετίζονται με το λιμάνι και των φορέων της αυτοδιοίκησης.  Η όποια τροποποίηση αφορά άμεσα και την δική τους καθημερινότητα, πρέπει να γνωρίζουν και πρέπει να έχουν λόγο.

 


Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή η Φώφη
Γεννηματά
 
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά
Γιάννη Μώραλη για τον
θάνατο της Φώφης
Γεννηματά
 
«Οι ναζιστικές πρακτικές δεν
έχουν θέση στην κοινωνία»

«Η καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής και η
συνεργασία των κρατών
της Μεσογείου»

Γεγονότα

CLIA: Η νέα Γενική
Διευθύντρια στην Ευρώπη

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

26 Οκτωβρίου 2021, 17.22
Δ. Τζανακόπουλος: «Να αποδοθεί δικαιοσύνη για το 18χρονο Νίκο Σαμπάνη»
Δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την επίσκεψη...
26 Οκτωβρίου 2021, 17.04
 ΣΥΡΙΖΑ Ναυτιλίας: Καθεστώς ασυδοσίας στο Λιμάνι
Την ημέρα που ο Υπουργός Ναυτιλίας, με αφορμή τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO δήλωνε ότι «οι...
26 Οκτωβρίου 2021, 00.00
Κοιμηθείτε ήσυχα ένας γύφτος λιγότερος»
Ανάρτηση – γροθιά από τον Τζωρτζάκη για το Πέραμα:   Με μια συγκινητική ανάρτηση στο facebook που...

Ναυτιλία

26 Οκτωβρίου 2021, 16.59
Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για παραπληροφόρηση…
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η επιχείρηση που έστησαν Cosco – κυβέρνηση και τα...
26 Οκτωβρίου 2021, 16.57
 Συλλυπητήρια από την ΟΛΠ για την απώλεια του εργαζόμενου στη Προβλήματα ΙΙ της ΣΕΠ
Η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. δηλώνει συγκλονισμένη για την απώλεια του εργαζομένου της D PortServices στον Προβλήτα ΙΙ της...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.23
Κάλεσμα ενάντια στο Νόμο Χατζηδάκη από τους Ναυτεργάτες
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στον 3ο όροφο, στις 6:00 (ώρα προσέλευσης 5:30 μμ)   «Δεν έχουν...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2021, 22.35
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο εργαζομένου στις προβλήτες της Cosco
Τραγικό θάνατο βρήκε 40χρονος εργαζόμενος στην Προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.35
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
«Αποχαιρετώ σήμερα με θλίψη μια πολύ καλή οικογενειακή μου φίλη και μια σημαντική νέα γυναίκα, τη Φώφη...
24 Οκτωβρίου 2021, 15.41
Εγκαίνια Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά
Ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν. εγκαινιάζει το νέο παράρτημα του  Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά με στόχο να...