Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 19:42

Το «σίριαλ» του Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά συνεχίζεται

damanaki ixthok1

Ενημέρωση από την Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς για Όλους»:

Ειδήσεις έβγαλε η εκπομπή «Στον παλμό του Πειραιά» των Γιάννη Κλάδη και Νίκου Παρασκευά στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα-90,4», το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021, με καλεσμένους τους Νίκο Βλαχάκο και Νίκο Μπελαβίλα -επικεφαλής των δύο δημοτικών παρατάξεων «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» και «Πειραιάς για Όλους», αντίστοιχα- καθώς και με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργο Σταματογιάννη.

Το θέμα ήταν το μέλλον του γιαπιού της Ραλλείου στην πλατεία Κοραή αλλά και η μακροχρόνια εκκρεμότητα σχετικά με τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά με τις τελευταίες προτάσεις-λύσεις να θέλουν να στεγάζονται στο ιδιωτικό κτίριο Κεράνη στα Καμίνια. Και η είδηση αφορά στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, για το οποίο όπως προέκυψε από τη συζήτηση με τον κ. Σταματογιάννη και σχολίασε ο Νίκος Μπελαβίλας:

  • Η έντεχνη υπερκοστολόγηση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της λύσης του Τελωνείου έγινε προκειμένου να εγκαταλειφθούν οι λύσεις αξιοποίησης δημόσιων κτιρίων· της Ραλλείου ή του Τελωνείου για τα οποία δεν θα απαιτείται κόστος αγοράς.
  • Η άγνοια των αρμόδιων υπηρεσιών για το αν τελικά είναι κατάλληλη λειτουργικά και ως προς τις τελικές επιφάνειες η λύση Κεράνη. Υπενθυμίζουμε ότι και για το γιαπί της Ραλλείου, δήμαρχοι και υπηρεσίες δήλωναν ότι είναι κατάλληλο και τώρα ανακάλυψαν, μετά από οκτώ χρόνια παλινωδιών, ότι δεν είναι.
  • Η μη ένταξη, προς το παρόν και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Αναλυτικότερα, η συζήτηση στο ξεκίνημά της στράφηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης του γιαπιού της Ραλλείου από τη στιγμή που «απελευθερώνεται» από την εγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου. Πρώτος ο Νίκος Βλαχάκος παρουσίασε την ιδέα της κατεδάφισης του γιαπιού και της δημιουργίας πλατείας με πράσινο και με χώρο υπόγειας στάθμευσης. Σχολιάζοντας ο Νίκος Μπελαβίλας εξήγησε τα μεγάλα τεχνικά και αρχιτεκτονικά προβλήματα αυτής της ιδέας. Η υψομετρική διαφορά της Ηρώων Πολυτεχνείου από την Κολοκοτρώνη θα δημιουργήσει μέσα στο κέντρο της πόλης τρείς τυφλές όψεις του πάρκινγκ που δεν μπορεί να «θαφτεί». Η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι σε δώματα πλατειών υψηλό πράσινο δεν αντέχει, καθώς τα μεγάλα δένδρα διαλύουν τις μπετονένιες πλάκες σε λίγα χρόνια, παράδειγμα το πάρκινγκ της 34ου Συντάγματος ή και η ίδια η πλατεία Ομονοίας. Αντίθετα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους», το ημιτελές γιαπί -με τα πολλές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα- μπορεί να πάρει μία συμβολική χρήση δημοσίου κτιρίου, πιθανόν δημαρχείο που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, καθώς το σημερινό δημαρχείο είναι απαράδεκτο, και να στεγάσει το σύνολο των διάσπαρτων δημοτικών υπηρεσιών εξοικονομώντας χρήματα από τις ενοικιάσεις κτιρίων. Χαρακτηριστικά -όπως τόνισε ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους»- ακόμη και το ισόγειο πάρκινγκ που υπάρχει σήμερα για αποκλειστική χρήση των δημοτικών συμβούλων, θα μπορούσε να αποκτήσει μια πιο ουσιαστική λειτουργία, όπως αίθουσα πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Όμως, η είδηση δεν βρισκόταν εκεί αλλά σε όσα ακούστηκαν στη συνέχεια. Από την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του ΔΣΠ, Γιώργος Σταματογιάννης, και τον διάλογο που ακολούθησε ανάμεσα στον ίδιο, τους δημοσιογράφους και τον Νίκο Μπελαβίλα, αποκαλύφθηκε ότι η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα. Ενώ ο Δήμος Πειραιά, απέκτησε τους τίτλους καθυστερημένα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019, έχοντας το «πράσινο φως» από την προηγούμενη κυβέρνηση για να γίνουν εκεί τα δικαστήρια, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ «πάγωσε» αμέσως το έργο, προκρίνοντας τη λύση του ιδιωτικού κτιρίου Κεράνη. Απέρριψε, επίσης, τη λύση που είχε προταθεί για το δημόσιο ακίνητο του Τελωνείου, παρουσιάζοντας ένα κόστος τριπλάσιο από αυτό του Κεράνη. Σε εκείνο το σημείο ο Νίκος Μπελαβίλας, ειρωνευόμενος, αναρωτήθηκε πως ένα κτίριο με τον ίδιο ακριβώς όγκο στην μία περίπτωση θα κοστίσει -κατά την κυβέρνηση- 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ στην άλλη μόλις 80, όταν μάλιστα το κτίριο Κεράνη θα απαιτήσει πολύ μεγάλες μετασκευές, δεν διαθέτει χώρους στάθμευσης και δεν είναι βέβαιο ότι χωράει τα δικαστήρια με τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Η υπερκοστολόγηση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για να εγκαταλειφθούν τα δημόσια ακίνητα και να αγοραστεί ιδιωτικό. Ο Γιώργος Σταματογιάννης συμφώνησε πως το Τελωνείο, πράγματι, αποτελούσε ιδανική λύση, αλλά δεν απορρίφθηκε από την σημερινή κυβέρνηση. Παράλληλα ενημέρωσε ότι ενώ δηλωνόταν ως τώρα πως η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί, πρόσφατα εντάχθηκαν άλλα δικαστικά μέγαρα στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά όχι αυτό του Πειραιά. 

Κλείνοντας, ο Νίκος Μπελαβίλας ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του για ενημέρωση και συζήτηση γύρω από ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο καρκινοβατεί επί δεκαετίες και ταλαιπωρεί δικηγόρους, δικαστές, διοικητικούς και κυρίως τους πολίτες του Πειραιά, της ευρύτερης περιφέρειας και των νησιών.

► Ακούστε τον Νίκο Μπελαβίλα εδώ
► Μπορείτε να ακούσετε τα δύο ημίωρα της εκπομπής εδώ

 


Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή η Φώφη
Γεννηματά
 
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά
Γιάννη Μώραλη για τον
θάνατο της Φώφης
Γεννηματά
 
«Οι ναζιστικές πρακτικές δεν
έχουν θέση στην κοινωνία»

«Η καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής και η
συνεργασία των κρατών
της Μεσογείου»

Γεγονότα

CLIA: Η νέα Γενική
Διευθύντρια στην Ευρώπη

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

26 Οκτωβρίου 2021, 17.22
Δ. Τζανακόπουλος: «Να αποδοθεί δικαιοσύνη για το 18χρονο Νίκο Σαμπάνη»
Δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την επίσκεψη...
26 Οκτωβρίου 2021, 17.04
 ΣΥΡΙΖΑ Ναυτιλίας: Καθεστώς ασυδοσίας στο Λιμάνι
Την ημέρα που ο Υπουργός Ναυτιλίας, με αφορμή τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO δήλωνε ότι «οι...
26 Οκτωβρίου 2021, 00.00
Κοιμηθείτε ήσυχα ένας γύφτος λιγότερος»
Ανάρτηση – γροθιά από τον Τζωρτζάκη για το Πέραμα:   Με μια συγκινητική ανάρτηση στο facebook που...

Ναυτιλία

26 Οκτωβρίου 2021, 16.59
Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για παραπληροφόρηση…
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η επιχείρηση που έστησαν Cosco – κυβέρνηση και τα...
26 Οκτωβρίου 2021, 16.57
 Συλλυπητήρια από την ΟΛΠ για την απώλεια του εργαζόμενου στη Προβλήματα ΙΙ της ΣΕΠ
Η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. δηλώνει συγκλονισμένη για την απώλεια του εργαζομένου της D PortServices στον Προβλήτα ΙΙ της...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.23
Κάλεσμα ενάντια στο Νόμο Χατζηδάκη από τους Ναυτεργάτες
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στον 3ο όροφο, στις 6:00 (ώρα προσέλευσης 5:30 μμ)   «Δεν έχουν...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2021, 22.35
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο εργαζομένου στις προβλήτες της Cosco
Τραγικό θάνατο βρήκε 40χρονος εργαζόμενος στην Προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.35
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
«Αποχαιρετώ σήμερα με θλίψη μια πολύ καλή οικογενειακή μου φίλη και μια σημαντική νέα γυναίκα, τη Φώφη...
24 Οκτωβρίου 2021, 15.41
Εγκαίνια Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά
Ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν. εγκαινιάζει το νέο παράρτημα του  Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά με στόχο να...