Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 19:00

«Η κυβέρνηση έχει εργαλεία για να συγκρατήσει την ακρίβεια, αλλά δεν το θέλει»

logoartc_f
Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Β Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη 
 
Στο θέμα της ακρίβειας η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει παρεμβάσεις στην αγορά και παραπέμπει τους πολίτες σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για έρευνα αγοράς, ώστε να ψωνίσουν όπου βρουν τις καλύτερες τιμές. 
 
Αλίμονο αν μια κυβέρνηση λέει ότι «δεν μπορώ να κάνω τίποτα» για την ακρίβεια! Γιατί τότε δίνει σήμα σε συγκεκριμένα καρτέλ και οργανωμένα συμφέροντα να κάνουν ό,τι θέλουν!  Στη χώρα μας υπάρχουν μονοπωλιακές πολιτικές ειδικά των τραπεζών, των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας,  των εταιρειών παροχής ενέργειας κ.λπ.  που δρουν με μεθόδους οι οποίες δεν συνάδουν με την λειτουργία της αγοράς. 
 
Παράδειγμα:  όταν  οι τράπεζες  κλείνουν  σωρηδόν τραπεζικά καταστήματα και σε ένα νησί ή απομακρυσμένη περιοχή μένει ένα ΑΤΜ που το διαχειρίζεται μια εταιρεία, η οποία επιβάλλει προμήθεια 2 και 3 ευρώ σε κάθε συναλλαγή, δεν έχουμε υγιή ανταγωνισμό. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει φορολογικά κίνητρα για να αυξήσει τις ψηφιακές συναλλαγές, αλλά οι τράπεζες δεν μειώνουν τις προμήθειές τους και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν  παρεμβαίνει ώστε να τις υποχρεώσει να το κάνουν.  Θα μου πεις πώς; Επιβάλλοντας  ειδική φορολογία στις προμήθειες κι ας είναι τζίρος κι όχι κέρδη. Και αν ανατριχιάζουν στην ιδέα, να θυμίσουμε, ο ιδρυτής της ΝΔ Κων. Καραμανλής είχε επιβάλλει φόρο στον τζίρο (σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις), όχι ο ΣΥΡΙΖΑ!   
 
Η αύξηση των τιμών είναι εισαγόμενη, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει κάποια δημοσιονομικά εργαλεία για να τη συγκρατήσει;
 
Έχει. Θα μπορούσε να πάρει τρεις πρωτοβουλίες μείωσης της φορολογίας που και θα περιόριζαν την ακρίβεια  και θα τόνωναν τη δραστηριότητα στην αγορά. Πρώτον, μείωση φορολογίας στα καύσιμα για κίνηση και θέρμανση. Αν γινόταν αυτό, θα αυξανόταν η κατανάλωση και θα ενισχύονταν βενζινάδικα, συνεργεία και όλος ο κλάδος του αυτοκινήτου, ενώ σε ότι αφορά τη θέρμανση, θα δούλευαν ξανά τα καλοριφέρ ώστε και τα παράθυρα θα ανοίγουν για καλύτερο αερισμό για να αποτρέπεται η διάδοση του κορωνοϊού και θα αυξάνονταν οι δουλειές για συντηρητές, επισκευές κλπ. Δεύτερον, μείωση της φορολογίας καπνικών, αφού ο φόρος είναι πολύ μεγάλο μέρος της τιμής του τσιγάρου – που θα βοηθήσει στη μείωση του λαθρεμπορίου.
 
Τρίτον, μείωση των τελών κυκλοφορίας που για κάποιες κατηγορίες οχημάτων είναι πάρα πολύ ψηλά. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ας  τολμήσουν διάλογο με την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις και θα ακούσουν προτάσεις.
 
Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπάθησαν να συγκρατήσουν τα επίπεδα ακρίβειας μειώνοντας το ΦΠΑ στην ενέργεια και το ίδιο έχει ζητήσει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης: να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.Αυτό δεν θα βοηθούσε να τα βγάλουν πέρα και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα με την ακρίβεια; 
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει ότι έχει το δημοσιονομικό χώρο για  να κάνει μειώσεις στη φορολογία. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα που έχουν αφορολόγητο (στο φόρο εισοδήματος αλλά όχι στον ΦΠΑ!)  αλλά η έμμεση φορολογία τα επιβαρύνει  πολύ περισσότερο από τα υψηλότερα εισοδήματα και θα πιεστούν πολύ από την ακρίβεια, αλλά θα ωφελήσει και την οικονομία, γιατί θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα π.χ. του ελληνικού τουρισμού, των ελληνικών τροφίμων και θα περιορίσει τις συνοριακές εκροές, εννοώ τα ψώνια και τα γαμήλια γλέντια στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, που επιλέγουν λόγω καλύτερων τιμών οι κάτοικοι  παραμεθόριων περιοχών. Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανακοινώσει ότι θέλει να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και να καταργήσει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που αφορά τις μεγάλες περιουσίες, όχι να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει ότι έχει δημοσιονομικό χώρο 1 δις ευρώ. Όμως σας άκουγα πρόσφατα στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» να συνοψίζετε τα στοιχεία για τα δημόσια ελλείμματα της διακυβέρνησης ΝΔ και να λέτε ότι φέρνουν τη χώρα σε εξαιρετικά   δύσκολη οικονομική κατάσταση…
 
Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε για τρία χρόνια πλεονάσματα  και δημιούργησε το δημοσιονομικό μαξιλάρι που εκμεταλλεύτηκε η ΝΔ με την πανδημία για να ασκήσει επιδοματική πολιτική.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ  όμως έκλεισε τον Προϋπολογισμό του 2020 με 21 δισ. έλλειμμα και προβλέπεται να κλείσει και του 2021 κοντά στα 20 δισ. έλλειμμα. Αν προσθέσουμε σε αυτά το κόστος του νέου ασφαλιστικού που υπολογίζεται από 50 έως 70 δισ. στα επόμενα χρόνια, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι μόλις τελειώσει  η πανδημία, υπό την πίεση των δανειστών, θα έρθουν ξανά περιοριστικές πολιτικές, δηλαδή νέα μνημόνια. Είναι βέβαια στη δική τους πολιτική αντίληψη, αλλά βλάπτουν σοβαρά τους πολίτες και τη χώρα.
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή η Φώφη
Γεννηματά
 
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά
Γιάννη Μώραλη για τον
θάνατο της Φώφης
Γεννηματά
 
«Οι ναζιστικές πρακτικές δεν
έχουν θέση στην κοινωνία»

«Η καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής και η
συνεργασία των κρατών
της Μεσογείου»

Γεγονότα

CLIA: Η νέα Γενική
Διευθύντρια στην Ευρώπη

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Οκτωβρίου 2021, 21.26
 Ανάρτηση Γ. Ραγκούση για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά
Ανάρτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Ραγκούση στα μέσα κοινωνικής...
23 Οκτωβρίου 2021, 21.27
Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες οι Κομματικές  Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ. ...
23 Οκτωβρίου 2021, 09.19
«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η συνεργασία των κρατών της Μεσογείου»
Στην ανάγκη για συνεργασία, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, με στόχο την ευημερία των...

Ναυτιλία

25 Οκτωβρίου 2021, 21.23
Κάλεσμα ενάντια στο Νόμο Χατζηδάκη από τους Ναυτεργάτες
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στον 3ο όροφο, στις 6:00 (ώρα προσέλευσης 5:30 μμ)   «Δεν έχουν...
25 Οκτωβρίου 2021, 00.00
Celestyal Cruises: Ειδική Black Friday προσφορά για τις κρουαζιέρες του 2022
  Η CelestyalCruises, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη, ως η νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά και...
22 Οκτωβρίου 2021, 18.04
«Καμιά ειδική μεταχείριση, κανένα προνόμιο υπέρ των συνδικαλιστών!!»
«Μέσα σε μια περίοδο όξυνσης και γιγάντωσης των Ναυτεργατικών προβλημάτων και κλιμάκωσης της επίθεσης...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2021, 22.35
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο εργαζομένου στις προβλήτες της Cosco
Τραγικό θάνατο βρήκε 40χρονος εργαζόμενος στην Προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.35
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
«Αποχαιρετώ σήμερα με θλίψη μια πολύ καλή οικογενειακή μου φίλη και μια σημαντική νέα γυναίκα, τη Φώφη...
24 Οκτωβρίου 2021, 15.41
Εγκαίνια Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά
Ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν. εγκαινιάζει το νέο παράρτημα του  Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά με στόχο να...