Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 22:43

Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παραγωγικών φορέων για το λιμάνι

logoartc_f
Με πρωτοβουλία του Τομέα Ναυτιλίας και της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παραγωγικών φορέων με θέμα τη μη υλοποίηση επενδύσεων ύψους 295 εκατ.  ευρώ που ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις που επιχειρούνται και οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι επιβαρυντικές για την COSCO προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης και της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών που υπεγράφησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία. 
 
Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και ο πρόεδρος του κ. Σακέλλης, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ) και το μέλος του ΔΣ κ. Σαρλής, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ) και ο πρόεδρος του κ. Κανακάκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και ο αντιπρόεδρος του κ. Αχλαδίτης, το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) ο πρόεδρος του κ. Πολυχρονόπουλος καθώς και ο κ. Μπαθρέλος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων  και ο πρόεδρος του κ. Μαυρίκος, η Ομοσπονδία Εκτελωνιστών της Ελλάδας (ΟΕΤΕ) και ο πρόεδρος της κ. Ζωγράφος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ) και το μέλος του ΔΣ κ. Νικολακάκης καθώς και ο κ. Λειβαδάρος, ειδικός σύμβουλος φορέων της ναυπηγοεπισκευής.  
 
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο τομεάρχης Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Α Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, οι βουλευτές Β Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης, Νίνα Κασιμάτη και Γιάννης Ραγκούσης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής (ΝΕ) ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά Χρήστος Λαμπρίδης, ο αναπληρωτής συντονιστής της ΝΕ Βασίλης Σταυρόπουλος, η συντονίστρια του τμήματος ναυτιλίας Αναστασία Φρατζεσκάκη, καθώς και τα μέλη της ΝΕ Γιώργος Αλεβιζόπουλος, Γιάννης Κατσιαούνης, Ανδρέας Τσακίρης, Σταύρος Πέρρος και Δημήτρης Πετράς. Επίσης συμμετείχε συνεργάτης της υπεύθυνης του τομέα Οικονομικών Έφης Αχτσιόγλου καθώς και συνεργάτες βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.  
 
Στην εισήγηση του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Σαντορινιός καθώς και στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόνισαν την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι διατάξεις της
Σύμβασης Παραχώρησης που προβλέπουν τη μη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO και την επιβολή ποινικών ρητρών, αφού δεν υλοποιήθηκαν οι υποχρεωτικές επενδύσεις εντός προθεσμίας. Ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον από τη στιγμή μάλιστα που κατά τρόπο απόλυτο δεν υπάρχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου για τις καθυστερήσεις, παρά μόνο της ίδιας της COSCO. 
 
Ο κ. Σαντορινιός, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επεσήμαναν ότι η μη υλοποίηση επενδύσεων σε μια σειρά από κρίσιμους κλάδους για τη ναυτιλία και την τοπική οικονομία, όπως είναι η ναυπηγοεπισκευή, που είχε διασφαλίσει μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική όχι μόνο των σχετικών κλάδων αλλά και της οικονομίας συνολικά. Τονίστηκε μάλιστα ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έρχονται σε συνέχεια μιας σειράς αρνητικών επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (κατάργηση ΔΑΛ, αποψίλωση αρμοδιοτήτων της ΡΑΛ, κομματικοποίηση της ΕΣΑΛ κλπ) που καθιστούν το Ελληνικό Δημόσιο ανίσχυρο να επιβάλλει στον ΟΛΠ τους κανόνες προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Τέλος τόνισαν την ανάγκη η κυβέρνηση να σταματήσει την εν κρυπτώ διαχείριση του ζητήματος της παραβίασης της Σύμβασης Παραχώρησης από την COSCO σε συνεννόηση με την εταιρεία και να χειριστεί την υπόθεση με διαφάνεια. Ρυθμίσεις με τις οποίες θα επιδιώκεται όχι μόνο να απαλλαγεί η COSCO από τις ευθύνες της για τη μη υλοποίηση των επενδύσεων αλλά και να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια σε κυρίαρχο του λιμανιού και της τοπικής οικονομίας εις βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κατοίκων των παραλιμένιων Δήμων, δεν θα γίνουν αποδεκτές. 
 
Οι εκπρόσωποι των φορέων που τοποθετήθηκαν τόνισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου λειτουργίας που θα διασφαλίζει ισοτιμία και προοπτική βιωσιμότητας και ανάπτυξης για το σύνολο των εμπλεκόμενων με τη λιμενική λειτουργία επιχειρήσεων. Αναφέρθηκαν επίσης σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στη συνεργασία τους με τον ΟΛΠ και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της λιμενικής λειτουργίας. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των φορέων από την πλευρά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς που πρόκειται να γίνουν σχετικά με τη (μη) υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων από τον ΟΛΠ, ώστε να υπάρξει χρόνος για την αναγκαία διαβούλευση.  
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή η Φώφη
Γεννηματά
 
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά
Γιάννη Μώραλη για τον
θάνατο της Φώφης
Γεννηματά
 
«Οι ναζιστικές πρακτικές δεν
έχουν θέση στην κοινωνία»

«Η καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής και η
συνεργασία των κρατών
της Μεσογείου»

Γεγονότα

CLIA: Η νέα Γενική
Διευθύντρια στην Ευρώπη

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Οκτωβρίου 2021, 21.26
 Ανάρτηση Γ. Ραγκούση για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά
Ανάρτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Ραγκούση στα μέσα κοινωνικής...
23 Οκτωβρίου 2021, 21.27
Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες οι Κομματικές  Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ. ...
23 Οκτωβρίου 2021, 09.19
«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η συνεργασία των κρατών της Μεσογείου»
Στην ανάγκη για συνεργασία, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, με στόχο την ευημερία των...

Ναυτιλία

25 Οκτωβρίου 2021, 21.23
Κάλεσμα ενάντια στο Νόμο Χατζηδάκη από τους Ναυτεργάτες
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στον 3ο όροφο, στις 6:00 (ώρα προσέλευσης 5:30 μμ)   «Δεν έχουν...
25 Οκτωβρίου 2021, 00.00
Celestyal Cruises: Ειδική Black Friday προσφορά για τις κρουαζιέρες του 2022
  Η CelestyalCruises, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη, ως η νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά και...
22 Οκτωβρίου 2021, 18.04
«Καμιά ειδική μεταχείριση, κανένα προνόμιο υπέρ των συνδικαλιστών!!»
«Μέσα σε μια περίοδο όξυνσης και γιγάντωσης των Ναυτεργατικών προβλημάτων και κλιμάκωσης της επίθεσης...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2021, 22.35
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο εργαζομένου στις προβλήτες της Cosco
Τραγικό θάνατο βρήκε 40χρονος εργαζόμενος στην Προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.35
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
«Αποχαιρετώ σήμερα με θλίψη μια πολύ καλή οικογενειακή μου φίλη και μια σημαντική νέα γυναίκα, τη Φώφη...
24 Οκτωβρίου 2021, 15.41
Εγκαίνια Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά
Ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν. εγκαινιάζει το νέο παράρτημα του  Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά με στόχο να...