Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 00:00

Παρέμβαση για αναστολή μεταβίβασης του 16% της ΟΛΠ στην Cosco

alt
Από κυβερνητικές πηγές  φαίνεται ότι η ΝΔ έχει αποφασίσει να παραχωρήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 16% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ οπότε ο κινέζικος όμιλος της COSCO   θα κατέχει το 67% των μετοχών του πρώην δημόσιου οργανισμού.
 
Σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης του 2016 προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ  να μεταβιβάσει το 16% των μετοχών  θα έπρεπε ο ΟΛΠ ΑΕ μέχρι τον Αύγουστο του 2021 (πενταετία) να έχει ολοκληρώσει 11 υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 294 εκατομμυρίων ευρώ ενώ έχει ολοκληρώσει μόνο μία  και επομένως σύμφωνα με την σύμβαση και τον νόμο έπρεπε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες σε βάρος του ΟΛΠ ΑΕ.
 
Το Ελληνικό Δημόσιο θα τροποποιήσει την σύμβαση παραχώρησης για την μεταβίβαση του 16% των μετοχών και κατά πληροφορίες θα παρατείνει για μία ακόμη πενταετία την ολοκλήρωση των 11 υποχρεωτικών επενδύσεων την καθυστέρηση της υλοποίησης των οποίων η COSCO επιρρίπτει  στους πολίτες και τους φορείς οι οποίοι διεκδικούν την νομιμότητα και την πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
 
Η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς αυτοψίες των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής οι οποίες επιβάλλουν στον ΟΛΠ ΑΕ τα προβλεπόμενα πρόστιμα ενώ το ΣτΕ από τον Ιούνιο του 2020 έχει απαγορεύσει τις βυθοκορήσεις και την απόρριψη των βυθοκορημάτων σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας.
 
Η μεταβίβαση του 16% των μετοχών εντός του Αυγούστου 2021 θα σημάνει την μείωση των τριών (3) μελών που διορίζει το ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ του ΟΛΠ ΑΕ όπου ένας εξ’ αυτών είναι και ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Ι. Μώραλης. Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του Δήμου Πειραιά σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέρριψε το σχέδιο της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΣΜΠΕ) που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ για το σύνολο των έργων στη μείζονα περιοχή του λιμένος του Πειραιά και πιο συγκεκριμένα από τις προβλήτες κρουαζιέρας στον κεντρικό Πειραιά έως το Πέραμα και την Σαλαμίνα .
 
Δύο Δικηγόροι του Πειραιά οι Ιωάννης  Καρδαράς, Μέλος του ΔΣ του ΔΣΠ, και Γεώργιος Μπάλιας δικηγόρος, καθηγητής Πανεπιστημίου, κοινοποίησαν στις 23-7-2021  προς το ΤΑΙΠΕΔ και τους Υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας  και  Περιβάλλοντος Εξώδικη  Διαμαρτυρία ζητώντας να μην μεταβιβασθεί το 16% των μετοχών για λόγους δημοσίου συμφέροντος διότι εκκρεμούν στα δικαστήρια, μηδέ του ΣτΕ εξαιρουμένου, αιτήσεις πολιτών και θεσμικών φορέων (όπως του ΔΣΠ που πρόσφατα προσέφυγε στο ΣτΕ για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων καθώς και για ασάφειες των «Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων» (ΑΕΠΟ)του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΔΙΠΑ) που αφορούν το σύνολο των έργων στον Πειραιά. Μάλιστα η Κυβέρνηση για αντιστάθμισμα της μεταβίβασης  του 16% των μετοχών και για να μην κατηγορηθεί για ενδοτισμό προωθεί την λύση των εγγυητικών επιστολών του ΟΛΠ ΑΕ προς το ΤΑΙΠΕΔ αντίστοιχου ύψους των μη περαιωμένων επενδυτικών έργων.(294 εκατομμύρια ευρώ)
 
Οι ανωτέρω Δικηγόροι σημειώνουν ότι τα κατοχυρωμένα  από το Σύνταγμα δικαιώματα της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος δεν καλύπτονται από εγγυητικές επιστολές, το δε έννομο συμφέρον τους στηρίζεται στην «Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του ανθρώπου» αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης  «Aarchus»  που θεσπίζει τρείς βασικές Αρχές:
 
1)      Την πληροφόρηση σε ότι αφορά το περιβάλλον
2)      Την συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων όταν θίγεται το περιβάλλον και η υγεία
3)      Την πρόσβαση στην Δικαιοσύνη .
 
Τέλος σημειώνουν   την παραπλανητική πολιτική   της ηγεσίας του  ΟΛΠ ΑΕ η οποία στις 22-7-2021 προκειμένου να αποφύγει τα Ασφαλιστικά Μέτρα πολιτών και του ΔΣΠ στο Πρωτοδικείο του Πειραιά  και ιδιαίτερα τις μετά την αυτοψία της Περιφέρειας εύρεση παραβάσεων  της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας καθώς και της προστασίας των αρχαιοτήτων στο Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή επικαλέσθηκαν  για την αναβολή  της δίκης τον πυρετό των Δικηγόρων τους λόγω του εμβολιασμού του covid 19.
 
alt
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Απάντηση Ξανθού στα περί
«αδιάβαστου Τσίπρα»
του Πλεύρη 
ΚΚΕ: Περιοδεία της Δ.
Μανωλάκου στη Σαλαμίνα 
 
To ευρωπαϊκό μοντέλο
βιώσιμης ανάπτυξης
ανοικτό στους πολίτες

Οι τρείς ζωές του Νίκου Τσίτσα 
 
 

Γεγονότα

“Λάσκεια 2021” από τον Οργανισμό
Λιμένος Ελευσίνας 

Europe Direct Piraeus

"Μαθαίνοντας να πετάω"

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

«Ανάπτυξη: Νερό - ενέργεια και
ψηφιακός μετασχηματισμός»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.30
ΚΚΕ: Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Σαλαμίνα
Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και...
21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.23
Απάντηση Ξανθού στα περί «αδιάβαστου Τσίπρα» του Πλεύρη
Απάντηση του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο....
20 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
Σήμα κινδύνου για τις πλημμύρες στον Κηφισό…
Την έντονη ανησυχία των Δημάρχων Πειραιά,...

Ναυτιλία

21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.05
«Διαδραστικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας στο Norwegian Prima»
Εντυπωσιακές «πρωτιές» όχι μόνο για την...
15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.11
“Λάσκεια 2021” από τον  Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας
Με κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα...
15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.05
«Απειλές απόλυσης σε ανεμβολίαστους Ναυτεργάτες!!!»
Ανακοινωση-Καταγγελία της...

Πειραιάς

20 Σεπτεμβρίου 2021, 21.45
«Εξερευνώντας τις πόλεις μας»
Ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο των...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.38
«Ημέρες Θάλασσας 2021»: Το πρόγραμμα για Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.34
«Φαινόμενα καταχρηστικών συμπεριφορών από τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ¨»
Η Δημοτική κίνηση «Πειραιάς για όλους»...