Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 20:52

«Υπουργός χωρίς πολιτιστική και πολιτισμική συνείδηση»

damanaki ixthok1
Του Γιάννη Καρδαρά 
 
Τυχαίνει να είμαι προσφεύγων  στο Σ.τ.Ε. με άλλους 115  κατοίκους και δημότες του Πειραιά κατά του οικονομικά ασύμφορου –περιττού και επιζήμιου για το περιβάλλον και την Πόλη  έργου επέκτασης  και επιχωμάτωσης σε πρώτη φάση κατά 140 στρέμματα της θάλασσας στη θέση της «Σχολής Ναυτικών Δοκίμων» στα 80 μέτρα από το θρυλούμενο «ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή», για δύο θέσεις πρόσδεσης γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων των 5000 επιβατών το καθένα. 
 
Είναι γνωστά τα έργα και οι ημέρες της διαχρονικής, από εποχής ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπου της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Αναφέρομαι σε τοποθετήσεις της που προκύπτουν από τη συνεδρίαση   με αριθμό 30 /4-12-2012 του Κ.Α.Σ. με την τότε ιδιότητα της  Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Προέδρου του Κ.Α.Σ.
 
Όταν το έτος 2012 συνεζητείτο «η έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)» του ανωτέρω έργου επέκτασης που απαιτεί μπάζωμα της θάλασσας με 7.500.000 κυβικά μέτρα πετρωμάτων, που σε δεύτερη φάση θα έχει τελικό μήκος προβλητών τα 1100 μέτρα από τη ξηρά και πλάτος της τσιμέντινης προβλήτας τα 600 μέτρα, και τεχνικά απαιτούμενο ύψος κρηπιδώματος  των 7,5 μέτρων από την επιφάνεια της θαλάσσης το οποίο θα «θάψει» το «ταφικό μνημείο» και τα Κονώνεια τείχη. Αρχαιολόγοι της ΚΣΤ’ ΕΠΚΑ(εφορία αρχαιοτήτων) μέλη του ΚΑΣ είχαν φέρει σοβαρότατες αντιρρήσεις. 
 
Αντίθετα η νυν Υπουργός   κ. Λ. Μενδώνη είχε κάνει την εξής παρέμβαση που την μεταφέρω αυτούσια: «το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Η κρουαζιέρα στην   Ελλάδα είναι μια από της βασικές συνιστώσες μιας μελλοντικής ανάπτυξης».
 
Σε παρατήρηση των τελικώς μειοψηφούντων τριών μελών του Κ.Α.Σ. να αποφευχθεί το έργο ή να εκτελεστεί αλλού η νυν κυρία Υπουργός απάντησε επί λέξει:«Αυτό δεν σημαίνει ότι στην άλλη πλευρά δεν θα γίνει επέκταση. Τώρα επεκτείνεται  η πλευρά της κρουαζιέρας μετά από λίγο θα έλθει η επέκταση όλων των άλλων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή της Δραπετσώνας προς τον Πειραιά και την Σαλαμίνα. Το λιμάνι αναπτύσσει μια μεγάλη δυναμική».
 
Τελικώς  υπέρ του καταστροφικού και μη αναστρέψιμου περιβαλλοντικά έργου ψήφισαν 7 μέλη του ΚΑΣ και 8η η κ. Λίνα Μενδώνη ως πρόεδρος, ενώ 3 μέλη του μειοψήφησαν και τα ονόματα τους για την  ιστορία είναι οι κ.κ. Α. Παπαδημητρίου, Δ. Αθανασούλης και Α. Καραπαναγιώτου.
 
Η κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε μαζί με τον κ. Κ. Μητσοτάκη τον Πειραιά στις 30-9-2020 με την ιδιότητα της Υπουργού Πολιτισμού και είχε το θράσος να παρακολουθήσει την εορτή των 2500 χρόνων από την «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» καθώς και την γνωστή  «τριήρη του 2004» να πλέει δίπλα στους γερανούς και τις φορτηγίδες του θαλάσσιου εργοταξίου του εγκληματικού έργου σε επαφή με το ταφικό μνημείο του νικητή Θεμιστοκλή.
 
Αναρωτιέμαι: η συνείδηση της δεν την βαραίνει τα βράδια προτού κοιμηθεί? 
 
Και στην μεν περίπτωση του κ. Δ. Λιγνάδη δεν ήξερε και τυφλώθηκε από την υποκριτική του τέχνη, ΟΜΩΣ στην περίπτωση του εγκληματικού έργου ενώ της το επισήμαναν τρείς (3) αρχαιολόγοι του ΚΑΣ και ο πασίγνωστος Έφορος ε.τ. κ. Γ. Σταϊνχάουερ από ποιόν τυφλώθηκε?
 
Μήπως η  αξιοπρέπεια και η αιδώς έχουν υποκατασταθεί από την ηδονή της εξουσίας? «Ζημίαν αἱροῦ μᾶλλον ἢ κέρδος αἰσχρόν· τὸ μὲν γὰρ ἅπαξ λυπήσει, τὸ δὲ ἀεί.».(Χίλων ο Λακεδαιμόνιος)
 
Υ.Γ.
 
Έχω κοινοποιήσει εδώ και μήνες εξώδικα με Δικαστικό Επιμελητή με συγκεκριμένα αιτήματα και παρατηρήσεις επί της νομιμότητας
 
α) προς το ΥΠΠΟ εκπροσωπούμενο από την κ. Λ. Μενδώνη.
 
β) προς την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
 
γ)  προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς.
 
Το ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ έχει απαξιώσει να απαντήσει στον πολίτη!
 
 
Πειραιάς 22-2-2021          
Ιωάννης Καρδαράς
Δικηγόρος στο Άρειο Πάγο
Μέλος της  Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Αττικής
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Στην Βουλή η αγωγή της
Ένωσης Αποστράτων στο
Νίκο Μπογιόπουλο
 
 «Η Κυβέρνηση συνεχίζει τον
πόλεμο ενάντια στην
ναυτεργασία»
 
Η Νανά Σπυροπούλου νέα
Διευθύνουσα Σύμβουλος της
«Eleusis 2023»

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος
Κακουλίδης

Γεγονότα

«Τέλος χρόνου» του Βασίλη
Μούτσογλου

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

17 Οκτωβρίου 2021, 20.21
«Η Κυβέρνηση συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια στην ναυτεργασία»
Σχόλιο Νεκτάριου Σαντορινιού,...
17 Οκτωβρίου 2021, 20.18
Στην Βουλή η αγωγή της Ένωσης Αποστράτων στο Νίκο Μπογιόπουλο
Με πρωτοβουλία του Θοδωρή Δρίτσα,...
16 Οκτωβρίου 2021, 18.52
Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κορυδαλλό
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά...

Ναυτιλία

15 Οκτωβρίου 2021, 18.49
«Η σημασία των θαλάσσιων μεταφορών»
Την τεράστια σημασία των θαλάσσιων...
14 Οκτωβρίου 2021, 18.23
«Νέα επαίσχυντη τροπολογία για τις συνθέσεις στα ποντοπόρα πλοία»
Καταγγελία της ΠΕΝΕΝ:    Η κυβέρνηση...

Πειραιάς

17 Οκτωβρίου 2021, 20.16
Το «Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά»
«Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά...
17 Οκτωβρίου 2021, 00.00
Πειραιάς για Όλους: Η υπόθεση Cosco φτάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σημειώνεται πως από το 2014 που έκλεισε η...