Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 17:56

ΠΕΝΕΝ: Σε κίνδυνο η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

logoartc_f
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ: 
 
Κυβέρνηση Ν.Δ - Πλακιωτάκης νέα προκλητικά προνόμια στους εφοπλιστές, σε κίνδυνο η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και σε απαξίωση τα Ναυτεργατικά δικαιώματα.
 
Με ένα νομοσχέδιο σκούπα του Υπουργείου Ε.Ν με τίτλο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή» επιχειρούνται πλήθος διευθετήσεων που αφορούν μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, σκανδαλώδεις ρυθμίσεις σε ημετέρους, υπονόμευση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, τα οποία στο σύνολό τους υπηρετούν την γραμμή και της τυπικής πλέον μετατροπής της ελληνικής ναυτιλίας σε σημαία ευκαιρίας και την απόλυτη προσαρμογή της με τα διεθνή κρατούντα που ισχύουν - εφαρμόζονται στα πειρατικά νηολόγια.
 
Στο πλαίσιο αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μεταξύ των άλλων προβλέπει:
 
- Άρθρο 22 την ουσιαστική υπονόμευση της Πλοηγικής υπηρεσίας και τον ρόλο των Πλοηγών που είναι στενά συνυφασμένος με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή είσοδο και έξοδο των πλοίων στα λιμάνια.
 
- Τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο: Η κυβέρνηση και ο Πλακιωτάκης μειώνουν στο ήμισυ τα πρόστιμα για τις εφοπλιστικές εταιρίες που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών. Πρόκειται για μια νέα άθλια αντεργατική ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για γενίκευση της εφοπλιστικής παραβατικότητας.
 
Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάτω από την πίεση και ένα μπαράζ δράσεων  - κινητοποιήσεων - καταγγελιών της ΠΕΝΕΝ αναγκάστηκε να αυστηροποιήσει την νομοθεσία για την καταστρατήγηση και την παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων, ενώ στην πράξη όχι μόνο αυτή δεν τηρήθηκε από την ίδια και τις υπηρεσίες του ΥΕΝ, αλλά την ίδια στιγμή που διατυμπάνιζε και διαφήμιζε την αύξηση των προστίμων για τις ναυτιλιακές εταιρίες, επί Υπουργίας Κουρουμπλή σε ναυτιλιακή ακτοπλοϊκή εταιρεία τεχνηέντως με νομικά τερτίπια της χαρίστηκαν πρόστιμα η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 120.000 ευρώ. Τόσο συνεπείς ήταν οι Συριζαίοι σε αυτό που οι ίδιοι είχαν νομοθετικά θεσπίσει.....   
 
Κατά συνέπεια τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν σήμερα για την μείωση των προστίμων είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός του χειρίστου είδους....
 
- Με το ίδιο νομοσχέδιο διαιωνίζεται και επεκτείνεται η τηλεκπαίδευση  με προφανή στόχο να καλύψουν τις τραγικές ανεπάρκειες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε υποδομές και στην υλικοτεχνική υποστήριξη.
 
Θεσμοθετείται η οικονομική στήριξη μέσω του κεφαλαίου Ναυτικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικά τεχνικά λύκεια τα οποία δημιούργησαν μεγαλοσχήμονες εφοπλιστές (π.χ Τσάκος - Χίος) με τα οποία τα δίδακτρα των σπουδαστών φθάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα.
 
- Αφήνουμε για τελευταίο αυτό που υπογραμμίζουμε σε κάθε ευκαιρία στην δημόσια παρέμβασή μας ως ΠΕΝΕΝ και αυτή την φορά τα οξυμένα Ναυτεργατικά προβλήματα βρίσκονται έξω από την νομοθετική ρύθμιση κυβέρνησης - ΥΕΝ, γεγονός που καταδείχνει ότι η αξία που αποδίδουν στον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας και τις δίκαιες διεκδικήσεις του είναι για το καλάθι των αχρήστων.....
 
Απ' όλα τα παραπάνω καλό θα είναι έστω και με τραγική καθυστέρηση οι συνδικαλιστικές δυνάμεις στην ΠΝΟ και ευρύτερα στην ναυτιλία που υπηρετούν το εφοπλιστικό δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών και θεωρούν φίλα προσκείμενους σε αυτούς την κυβέρνηση και τον Πλακιωτάκη να βγάλουν επιτέλους χρήσιμα συμπεράσματα.
 
Το ίδιο αφορά και τις συνδικαλιστικές εκείνες δυνάμεις που έως και σήμερα είναι προσκολλημένες στην γραμμή του συντεχνιασμού και απέχουν συστηματικά από την ανάγκη συμμετοχής τους στην αντίσταση και πάλη για τα ναυτεργατικά προβλήματα και δικαιώματα.
 
Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική δεν εξαιρεί κανέναν εργαζόμενο ακόμη και αυτούς που θεωρούσαν έως τώρα ότι είχαν μέσω της μονιμότητας εξασφαλισμένα στο διηνεκές  τα δικαιώματά τους.
 
Επιβάλλεται μπροστά στην ενορχηστρωμένη επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης να βγει μπροστά ο Ναυτεργατικός κόσμος, να σχεδιάσει και να οργανώσει την αντίσταση και την πάλη του ενωμένος, βάζοντας στην πρώτη γραμμή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.    
 
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Γιατί ο Λιγνάδης "κέρδισε"
15 μέρες από την ολιγωρία
Μενδώνη;»
 
Απίστευτη παραδοχή
Γεραπετρίτη

«Ανεπαρκής η διοίκηση
Πατούλη στη διαχείριση των
απορριμμάτων»

«Ποια θα είναι η
"Μεγάλη Δευτέρα"
της αγοράς»
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Ο ΟΛΠ στηρίζει τα
Αθλητικά Σωματεία στο
Δήμο Κερατσινίου-
Δραπετσώνας

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Δημήτρης Φάκος, Άκης
Τουρκογιώργης: Η συνεργασία
 της χρονιάς
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Φεβρουαρίου 2021, 21.32
«Ανεπαρκής η διοίκηση Πατούλη στη διαχείριση των απορριμμάτων»
Σφοδρή κριτική στη διοίκηση Πατούλη για...
24 Φεβρουαρίου 2021, 00.00
Παρέμβαση 900 νομικών: «Το κράτος δικαίου δεν είναι a la carte»
Κείμενο με τις υπογραφές 900 νομικών,...

Ναυτιλία

24 Φεβρουαρίου 2021, 23.11
Η απεργία των Ναυτεργατών συνεχίζεται
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για τη νέα 24ωρη...
19 Φεβρουαρίου 2021, 19.56
Καταβολή επιδόματος στους άνεργους ναυτικούς
Με πρωτοβουλία του Υπουργού...

Πειραιάς

25 Φεβρουαρίου 2021, 21.48
«Ποια θα είναι η
Δήλωση προέδρου Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ. Αττικής,...
24 Φεβρουαρίου 2021, 22.47
Χωρίς Διοίκηση το Κρατικό Νίκαιας
Αναφορά των Βουλευτών του ΚΚΕ...
24 Φεβρουαρίου 2021, 22.37
Πειραιάς για όλους: Περιοδείες Καραντίνας στο Μικρολίμανο
«Περιοδείες Καραντίνας στην ακτή του...