Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 23:34

«Για τον απόντα Φάνη και κάθε Φάνη»

logoartc_f
Η είδηση: Άστεγος βρέθηκε το πρωί πνιγμένος στο λιμάνι
Η ετυμηγορία: Δεν πέθανε από το κρύο. Ήταν τοξικοεξαρτημένος και αλκοολικός, είχε και προβλήματα με την καρδιά του.
Ο σχολιασμός: Θλιβερό συμβάν (τελεία και παύλα)
 
Και κάπως έτσι, οι κυρ Παντελήδες -οι ίδιοι που αποφάνθηκαν και για τον Ζακ Κωστόπουλο- τακτοποίησαν τα κουτάκια της συνείδησής τους και έριξαν τίτλους τέλους. Και αύριο θα περπατούν στο δρόμο και στο συναπάντημά τους με έναν άστεγο, θα αποστρέψουν το βλέμμα, θα τον εξαφανίσουν από το οπτικό τους πεδίο, θα προτιμήσουν να κοιτάξουν τους τσιμεντένιους τοίχους και θα τον προσπεράσουν. Εθελοτυφλία, ονομάζεται αυτό.
 
Οι άστεγοι, οι αόρατοι που οι αντίξοες συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης τούς οδήγησαν να επιλέξουν το λιμάνι του Πειραιά ως «τόπο» διαμονής και εναπόθεσης των λιγοστών υπαρχόντων τους, ανάμεσα σ’ αυτά και οι υπνόσακοι/ρουχισμός που δώρισε τα Χριστούγεννα ο Δήμος, επιδεικνύοντας, ως άλλες κυρίες της φιλοπτώχου αδελφότητας, τη μεγαλοψυχία του και τη φιλανθρωπία του μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα επικοινωνιακής πολιτικής. «Πόσο υπέροχοι, πόσο καλοί, πόσο δίκαιοι είμαστε» κομπορρημονεί η δημοτική αρχή, αντί να εστιάσει στο βάθος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και να εκπονήσει συντονισμένο και συντεταγμένο σχεδιασμό για την προστασία τους, την ασφάλειά τους, για τη θαλπωρή στο σώμα και την ψυχή τους. Το ανέλυσαν οι Παναγιώτηδες (Βουτυράκος – Αναστασάκος) της δημοτικής ομάδας του «Πειραιάς για όλους» στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13.01.2021), το έγραψε ο Νίκος Μπελαβίλας σε επιστολή του προς τις αρμόδιες αρχές προειδοποιώντας για την επέλαση του χιονιά και προτείνοντας μέτρα για να αποτραπεί το κακό. Όμως, συνέβη.
 
Και τρέχουν οι αλληλέγγυοι στο λιμάνι. Τρέχουμε κι εμείς -οι φίλοι του Δικτύου Αλληλεγγύης «Αόρατος Πειραιάς»- να μάθουμε, να πληροφορηθούμε, να ερευνήσουμε κάτω από ποιες συνθήκες. Ποιος, Πώς και Γιατί;
 
Για όλες και όλους εμάς -της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς για όλους» και του Δικτύου Αλληλεγγύης «Αόρατος Πειραιάς»- οι άστεγοι δεν είναι αόρατοι, είναι συνάνθρωποί μας με ανάγκες και αισθήματα και όνειρα ξεχασμένα, είναι μέρος της κοινωνίας μας απόλυτα υπαρκτό και περιφερόμενο μέσα στον ιστό της πόλης. Φροντίδα χρειάζονται και νοιάξιμο και λίγη προσοχή, ένα χαμόγελο και ένα ζεστό φαΐ. Και το κάνουμε, ιδιαίτερα από την πρώτη καραντίνα και μετά. Κάποιος έπρεπε να τους ενημερώσει, να τους μιλήσει για τα μέτρα, για τη δική τους προστασία αλλά και την προστασία των άλλων. Και τους γνωρίσαμε καλύτερα, τους ξέρουμε με το όνομα τους το μικρό, τους αναγνωρίζουμε από τα ταλαιπωρημένα χέρια τους, όταν τα απλώνουν για να πάρουν το τάπερ με το φαγητό. Γιατί κάθε Τρίτη -μα κάθε Τρίτη- η Αργυρώ, η Τζούλια, η Άντα, η Βάνα, η Ελένη, η Αθηνά, ο Τάκης, ο Αντρέας, ο Γιάννης μοιράζουν διακριτικά 85-100 μερίδες, μαγειρεμένες από τα χέρια των παιδιών δύο άλλων ευάλωτων ομάδων∙ από ωφελούμενους του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ και έφηβους φιλοξενούμενους στους Ξενώνες “Πλόες” ΕΨΥΜΕ.
Είναι μια αλυσίδα η αλληλεγγύη.
 
Ο Φάνης νεκρός στο λιμάνι…
Ο συγκλονισμός!
 
Δεν ευθύνεται ο χιονιάς, είπαν. Ήταν μπεκρούλιακας, είπαν. Τι κάνεις δηλαδή όταν κρυώνεις; Όταν, λοιπόν, νιώθεις το τρεμούλιασμα της παγωνιάς να ορίζει το κορμί σου και να σε αποσυντονίζει, καταφεύγεις στο ποτό για να ζεσταθείς και το ποτό γίνεται πιώμα που σε πίνει, σου μουδιάζει το μυαλό, το σώμα σου αποχωρίζεται από το κεφάλι, κόβεσαι στα δύο, δεν ξέρεις που πατάς και που πηγαίνεις, κι αν υπάρχει θάλασσα κοντά σε καταπίνει...
 
Η μία εκδοχή και η άλλη αμέσως παρακάτω:
 
Ο Φάνης, ο συνάνθρωπος μας, στην προσπάθεια του να ξεπεράσει τα όρια της ανέχειας και της κακουχίας, δεν άντεξε και απόλυτα συνειδητά και μια για πάντα προτίμησε έναν τάφο υγρό εδώ και τώρα, παρά να πεθαίνει μέρα-μέρα λίγο-λίγο.
 
Δεν είναι επιλογή η αστεγία -ούτε ταυτότητα, όπως είχε πει ο Βασίλης Αλεξάκης- είναι κατάσταση αβάσταχτη για όσους και όσες τη βιώνουν.
 
Και τώρα ο δάσκαλος Αλεξάκης και ο μαθητής Φάνης αρμενίζουν μαζί στις θάλασσες του απείρου.
 
Κι εδώ, θλίψη βαθιά και πόνος οξύς, μα και υπόσχεση βουβή να παλέψουμε περισσότερο, να διεκδικήσουμε περισσότερα.
 
Ομάδα Επικοινωνίας #pireas4all
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Τα νησιά μας είναι αόρατα
στο Σχέδιο Ανάκαμψης της
Κυβέρνησης» 
 
«Με τον Γιάννη Μώραλη
δουλεύουμε για να πάμε
τον Πειραιά μπροστά»
 
"Η ελληνική «πράσινη
κυβέρνηση» είναι πλέον και
με τη βούλα βεραμάν"

Γ. Τσιρίδης:
Βιβλία για ψυχαγωγία
  
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Η Ελληνική Ακτοφυλακή
ευχαριστεί την ΟΛΠ Α.Ε. 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Δημήτρης Φάκος, Άκης
Τουρκογιώργης: Η συνεργασία
 της χρονιάς
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

10 Απριλίου 2021, 20.39
«Στο πλευρό των ανθρώπων των Λαϊκών Αγορών»
Με αφορμή το νομοσχέδιο για τις Λαϊκές...
10 Απριλίου 2021, 20.33
ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Διαδικτυακή Εκδήλωση
Δευτέρα 12/4: Διαδικτυακή Εκδήλωση της...

Ναυτιλία

09 Απριλίου 2021, 00.00
ΟΛΠ Α.Ε. :Οι επενδύσεις στη ΝΕΖ Περάματος
H ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει την έγκριση των...
07 Απριλίου 2021, 19.55
«Δεν δεχόμαστε παρέκκλιση στην οργανική σύνθεση των πλοίων»
Προειδοποίηση 13 Ναυτεργατικών...

Πειραιάς

12 Απριλίου 2021, 14.14
Πειραιάς: Παροχή βασικών ειδών διατροφής στους οικονομικά  αδύναμους
Ο Δήμος Πειραιά εν όψει του Πάσχα θα...
12 Απριλίου 2021, 14.12
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το Παλατάκι
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το...
11 Απριλίου 2021, 00.00
Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ξανά στο τραπέζι
Συναντήσεις Γ. Μώραλη με Γ. Γεραπετρίτη...