Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 21:49

Μονοπώλιο η αγορά αποβλήτων στον Πειραιά

logoartc_f
Να παραμείνει κλειστή η αγορά των αποβλήτων ναυπηγοεπισκευής αποφάσισε ο…φιλελεύθερος υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, προκαλώντας τις αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερόμενων, στη συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρηματιών και εργαζομένων. Σοβαρά ερωτηματικά προκαλούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις, καθώς αγνοούνται και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι περιβαλλοντική και όχι μόνο καταστροφή που προκαλείται από τα συνεχιζόμενα - ειδικά τα τελευταία χρόνια - τραγικά συμβάντα θαλάσσιας ρύπανσης.
 
Τις έντονες αντιδράσεις επιχειρηματιών αλλά και εργαζόμενων στο χώρο της ναυπηγοεπισκευής έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, να εγκρίνει το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του ΟΛΠ, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις στο χώρο της ναυπηγοεπισκευής είναι υποχρεωμένες να παραδίδουν τα απόβλητα της δραστηριότητας τους σε μία και μόνον συγκεκριμένη εταιρεία.
 
Με την εταιρεία αυτή έχει σύμβαση ο ΟΛΠ, οι υπηρεσίες παρέχονται στη βάση συγκεκριμένου τιμολογίου και δεν επιτρέπεται στις επιχειρήσεις ναυπηγοεπισκευής να παραδίδουν απόβλητα σε εταιρείες δικής τους.
 
Η επιμονή της κυβέρνησης σε αυτή τη μονοπωλιακή πρακτική, ανεβάζει στα ύψη το κόστος της παροχής υπηρεσιών ναυπηγοεπισκευής και “διώχνει” πλοία από το Πέραμα για  άλλες χώρες, με συνέπεια σημαντικές απώλειες σε έσοδα και θέσεις εργασίας.
 
Σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ, αλλά και από πληροφορίες, προερχόμενες από γνώστες των παρασκηνίων πέριξ της Ακτής Μιαούλη, η απόφαση έγκρισης του υπουργού Ναυτιλίας, όχι μόνο αντίκειται στην Κοινοτική Οδηγία 2000/59 και είναι αντίθετη με σχετική Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων που προήλθε μετά από καταγγελία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ),  αλλά ακυρώνει στην πράξη απόφαση του 2016 του υπουργού Ναυτιλίας επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσα, με την οποία ενσωμάτωνε τις κατευθυντήριες γραμμές της Οδηγίας και απελευθέρωνε την αγορά  αποβλήτων ναυπηγοεπισκευής.
 
Πολλά ερωτηματικά, τέλος, προκαλεί και το γεγονός ότι, ενώ ήταν ήδη γνωστό από τις 24 Ιουλίου 2020 με βάση τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ότι στις 28 Ιουλίου 2020 θα συνεδρίαζε η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, προκειμένου να αποφασίσει επί του θέματος, ο Υπουργός Ναυτιλίας έσπευσε να εγκρίνει το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του ΟΛΠ μια ημέρα νωρίτερα, στις 27 Ιουλίου, χωρίς να λάβει υπόψη του την Απόφαση της Αρχής.
 
Τα συμπεράσματα δικά σας …
 
Πηγή:bigbusiness.gr
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

Το «Δημοτικό Θέατρο» στην
εποχή του Covid 19
 
«Κυβερνητικός εμπαιγμός
απέναντι στους πολίτες
της Β Πειραιά»

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο
της Alpha Bank στο
Πέραμα 

«Ω τι κόσμος μπαμπά, μαμά
και… υπόλοιποι»

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

«μπλε λουλούδι – αναμνήσεις
από το 2048»

Posidonia Web
Forums Week  

«ΤΑΤΛΙΝ: ΜΝΗΜΕΙΟ
ΣΤΗΝ ΙΙΙη ΔΙΕΘΝΗ»
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

Ναυτιλία

03 Δεκεμβρίου 2020, 00.09
Η κρουαζιέρα και η ανάπτυξη αειφόρου τουρισμού
Οι τοπικές Αρχές της Κέρκυρας και του...
01 Δεκεμβρίου 2020, 16.33
Αποκάλυψη σοκ από την ΠΕΝΕΝ
Αποκάλυψη σοκ από την ΠΕΝΕΝ:...

Πειραιάς

04 Δεκεμβρίου 2020, 20.19
Το «Δημοτικό Θέατρο» στην εποχή του Covid 19
Τα σχέδια του για τη νέα θεατρική...
04 Δεκεμβρίου 2020, 00.07
Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο
Άρωμα Χριστουγέννων στο  Δημοτικό...
04 Δεκεμβρίου 2020, 00.00
Το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στον Δήμο Πειραιά
  Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου...