Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 20:18

Πετρελαϊκά απόβλητα «χύμα στο κύμα» της Δραπετσώνας;

logoartc_f
Δήλωση της Νίνας Κασιμάτη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Πειραιά, για την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας Oil One:
 
"Η περιβαλλοντοκτόνος και υποκριτική κυβέρνηση της ΝΔ ευλογεί την παροχέτευση πετρελαϊκών αποβλήτων στο θαλάσσιο μέτωπο της Δραπετσώνας δίνοντας νέες διαστάσεις στη φράση «χύμα στο κύμα»! Γιατί βασικά έτσι δείχνει να αντιλαμβάνεται και να διαχειρίζεται την αξία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος στη Β’ Πειραιά.
 
Είναι πασίγνωστο ότι σε Δραπετσώνα, Πέραμα και Κερατσίνι απαιτούμε, μαζικά και ενεργητικά, την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών - Oil One, Lafarge, δεξαμενές πετρελαιοειδών ΕΛΠΕ κλπ - γιατί είναι μη συμβατές με τις χρήσεις γης από το 2016 και ούτως ή άλλως ασύμβατες με τη ζωή μας όντας κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια και στα σχολειά μας.
 
Είναι λοιπόν αδιανόητο την ώρα που η δυσοσμία και οι κίνδυνοι από μη οσμηρές ενώσεις έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω για την υγεία των κατοίκων, όταν κορυφώνεται ο αγώνας για την απομάκρυνση των βιομηχανιών με επιστημονικά στοιχεία που συνηγορούν σε αυτήν την αναγκαιότητα, τώρα να νομιμοποιείται πρόσθετο φορτίο ρύπανσης, το οποίο, πέραν της βλάβης που θα επιφέρει στο θαλάσσιο οικοσύστημα, θα καταλήγει και εισπνεόμενο.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται Λερναία Ύδρα για τη Β’ Πειραιά και τα νέα κεφάλια που καλούμαστε να κόψουμε είναι τόσο η θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο κυρίως και η ίδια η τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) λειτουργίας της εταιρείας OIL ONE, σύμφωνα με την οποίαν σε έκτακτες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η απόρριψη των επεξεργασμένων πετρελαϊκών αποβλήτων κατευθείαν στη θάλασσα(!), δηλαδή εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ. Μια απόφαση που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω στην εποχή της χαβούζας, πριν από τη δημιουργία του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας.
 
Καλώ τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη να απόσχει από τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να σεβαστεί τη ζωή και τις ελπίδες των πολιτών της Β’ Πειραιά. Πρακτικά, να σταματήσει να αποποιείται την αρμοδιότητά του για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος - από την οποίαν δεν εξαιρείται ο Αργοσαρωνικός - να ανακαλέσει τη θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και ομοίως να απαιτήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την ανάκληση της απόφασης.
 
Τέλος, δύο ερωτήματα: Ο συντονιστής του άδηλου ακόμα Μητροπολιτικού Πάρκου και Κέντρου Καινοτομίας, κ. Κοκκώσης, τι γνώμη έχει γι’ αυτήν την εξέλιξη; Αυτές είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση σχετικά με το περιβάλλον της ανάπλασης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας;
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

 «Ποιους ενοχλεί ο Πολυχώρος
Λιπασμάτων …»
 
Η Κομισιόν «αδειάζει»
την Κεραμέως για τη
διαγωγή στα απολυτήρια

«Σταμάτα να αποποιείσαι τις
ευθύνες σου για τον
ΧΥΤΑ Φυλής…»

«Θυσία η υγεία
Επιβατών-Ναυτεργατών…» 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Τιμητική διάκριση της
Celestyal Cruises στα
MedCruise Awards 2020

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

Ναυτιλία

29 Σεπτεμβρίου 2020, 21.36
«Θυσία η υγεία Επιβατών – Ναυτεργατών…»
Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 20.34
ΟΛΠ: Τα Οικονομικά Αποτελέσματα Α΄ Εξαμήνου 2020
Το Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. ενέκρινε τις...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 15.39
Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορονοϊού
Το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6 είχε την...

Πειραιάς

29 Σεπτεμβρίου 2020, 20.29
«Πειραιάς για όλους»: αλληλεγγύη στους πληγέντες της Καρδίτσας
Ο «Πειραιάς για όλους», δείχνοντας...
29 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Εικόνες και στιγμιότυπα από τις μπακαλοταβέρνες της Π. Κοκκινιάς
Εικόνες και στιγμιότυπα μίας άλλης...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 23.12
 Νέος Πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο ο Θ. Καπράλος
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο...