Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 00:50

Στη λίστα των κορυφαίων της επιστήμης των υπολογιστών, ο Γιάννης Θεοδωρίδης

damanaki ixthok1
H λίστα Guide2Research με τους Έλληνες επιστήμονες της Επιστήμης Υπολογιστών με τη μεγαλύτερη επίδραση ερευνητικού έργου (βάσει του δείκτη απήχησης h-index) με στοιχεία μέχρι και τις 16 Μαΐου 2020, συμπεριλαμβάνει τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Γιάννη Θεοδωρίδη στη θέση 16. 
 
Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι της Επιστήμης Υπολογιστών που εργάζονται σε ελληνικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα), συνολικά 37 επιστήμονες, όλοι με δείκτη απήχησης h-index μεγαλύτερο ή ίσο του 40 (τιμή που αποτελεί και το κατώφλι για να συμπεριληφθεί ένας επιστήμονας στη λίστα). 
 
Ο δείκτης h είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος δείκτης που στοχεύει στη μέτρηση της απήχησης των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων ενός  επιστήμονα. Η συγκεκριμένη κατάταξη βασίζεται στις δημοσιεύσεις που καταλογογραφούνται στις πύλες Google Scholar και DBLP. Η πύλη Google Scholar καλύπτει όλους τους τομείς της επιστήμης και εκτιμάται ότι περιλαμβάνει περισσότερες από 400 εκατομμύρια εργασίες. Η DBLP είναι η διαδικτυακή πύλη βιβλιογραφικών πληροφοριών εξειδικευμένη στο πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών και περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερες από 5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις άνω των 2,5 εκατομμυρίων συγγραφέων. Αποτελεί μια δημοφιλή υπηρεσία ανοιχτών δεδομένων για ολόκληρη την κοινότητα της επιστήμης των υπολογιστών παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας βιβλιογραφικά μεταδεδομένα και συνδέσμους προς τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εκδόσεων.
 
Ο Γιάννης Θεοδωρίδης είναι Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κοσμήτορας της Σχολής (θητεία Δεκ. 2017 – Αύγ. 2021) και Διευθυντής του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Επιστήμης των Δεδομένων της Σχολής (www.datastories.org). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της Επιστήμης των Δεδομένων (Data Science) και ειδικότερα περιλαμβάνουν διαχείριση και ανάλυση πληροφορίας από κινούμενα αντικείμενα, ενώ διδάσκει βάσεις δεδομένων, αναλυτική δεδομένων και γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα (GIS) σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων και το έργο του έχει συγκεντρώσει άνω των 11.000 αναφορών (citations) βάσει Google Scholar. Από το 2002 που εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει συμμετάσχει με την ερευνητική του ομάδα σε πλήθος Ευρωπαϊκών και Εθνικών ερευνητικών έργων ΤΠΕ ως συντονιστής έργου ή επικεφαλής ομάδας.
 
Το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Πειραιώς αποτελεί θεσμοθετημένο εργαστήριο της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Δραστηριοποιείται ερευνητικά σε πλήθος πεδίων της Επιστήμης Δεδομένων, όπως η διαχείριση μεγάλων δεδομένων (Big Data), η στατιστική και η αναλυτική δεδομένων, η μηχανική μάθηση και εξόρυξη γνώσης από βάσεις δεδομένων. Από τη σύστασή του (το 2016) μέχρι σήμερα, το εργαστήριο έχει να επιδείξει σημαντική εμπειρία σε Ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα, κύρια στην περιοχή της διαχείρισης και αναλυτικής μεγάλων δεδομένων κίνησης (ανθρώπων, οχημάτων, κλπ.) με εφαρμογές ιδίως στις οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Με το εργαστήριο συνεργάζονται 9 μέλη ΔΕΠ (4 διαφορετικών Τμημάτων) του Πανεπιστημίου Πειραιώς και απασχολείται ικανός αριθμός έμπειρων και νέων ερευνητών. 
alt
 
Περισσότερες πληροφορίες για το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων είναι διαθέσιμες στο http://www.datastories.org.
 
Περισσότερα στο https://events.unipi.gr/el/
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

 «Το Υπουργείο Ναυτιλίας
δεν αντιλαμβάνεται τις
ανάγκες της ακτοπλοΐας
και της Νησιωτικότητας»
 
Συνάντηση Γ. Μώραλη
με τον Λιμενάρχη Πειραιά

«Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία
για τη δημόσια υγεία;»

Παράσημο
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Τιμητική διάκριση της
Celestyal Cruises στα
MedCruise Awards 2020

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

27 Σεπτεμβρίου 2020, 01.57
«Νέα δόξα για την πέτσινη δημοσιογραφία»
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων –...
24 Σεπτεμβρίου 2020, 23.23
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Κρατικό της Νίκαιας
Επίσκεψη στο Γενικό Κρατικό...

Πειραιάς

24 Σεπτεμβρίου 2020, 20.39
 Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς,...
24 Σεπτεμβρίου 2020, 20.33
Τραμπουκισμός κατά πολιτών της Πειραϊκής
Καταγγελία των «Ενεργών Πολιτών της Α...
24 Σεπτεμβρίου 2020, 00.17
Συνάντηση Γ. Μώραλη με τον Λιμενάρχη Πειραιά
Εθιμοτυπική συνάντηση είχε στο...