Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 20:58

Απάντηση Θοδωρή Δρίτσα σε παραπλανητικό δημοσίευμα

logoartc_f
Απάντηση Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών, στο παραπλανητικό δημοσίευμα του Νίκου Παρασκευά στο “kanaliena.gr” για την «oil one» και τις πηγές ρύπανσης στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι:
 
Ο εθισμός σε στημένες προβοκάτσιες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, έχει  και όρια…
 
Αυτό που όλοι οι παριστάμενοι στη χθεσινή σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια άκουσαν να λέω, - εκτός   ίσως από τον  κύριο Νίκο Παρασκευά- , είναι ότι όντως σε όλα τα μεγάλα Λιμάνια, προβλέπεται η λειτουργία μιας τουλάχιστον σύγχρονης βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων των πλοίων προσθέτοντας βέβαια, ότι  σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτό, η μονάδα αυτή να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον και μάλιστα μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων. 
 
Πρόσθεσα ότι, τέτοιες αδειοδοτήσεις βιομηχανικών μονάδων, ενώ έχουν άλλη αντιμετώπιση στο Αμβούργο, στη Μασσαλία ή σε άλλα μεγάλα Ευρωπαϊκά Λιμάνια,  με διαφορετικούς κανόνες - δυστυχώς- δρομολογήθηκε η αδειοδότηση  στην  εταιρεία «oil one» από την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, τον τότε αρμόδιο Υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη και από την τότε Διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Περιέγραψα επίσης, επιβεβαιώνοντας και την ενημέρωση που είχε προηγηθεί τόσο από την Αντιπεριφερειάρχη κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, όσο και από την Διευθύντρια της Αντιπεριφέρειας, ότι από το 2015 η Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, δρομολόγησαν συστηματικά, τουλάχιστον δέκα πέντε  ελέγχους από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Αυτή η διαδικασία δεν είχε  αποτελέσματα δεδομένου ότι, η  αρμόδια Διεύθυνση Επιθεώρησης  βεβαίωσε τελικά ότι παρά τις προσπάθειες για το σύνθετο αυτό ζήτημα δεν διέθετε επαρκή τεχνογνωσία και υποδομή.
 
Έκτοτε από το 2017 και τελικώς το 2018, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο αποφασίστηκε η ανάθεση στο  Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών  Επιστημών «∆ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», αλλά και σε άλλους έγκυρους Οργανισμούς, όπως το «Αστεροσκοπείο Αθηνών», η οργάνωση συστηματικής μελέτης για τον ακριβή και πλήρη εντοπισμό, όχι μόνο της προέλευσης των οσμών που ταλαιπωρούν τους κατοίκους του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος, της Σαλαμίνας και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, αλλά και για τον εντοπισμό και μέτρηση όλων των βλαβερών ρύπων που παράγονται τόσο στο Κερατσίνι, όσο και στην Ελευσίνα, με αναζήτηση των πηγών ρύπανσης.
 
Προϊόντα και αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας από τότε, μέχρι και σήμερα, διαδοχικά είναι τα τέσσερα «παραδοτέα» της μελέτης.
 
Το 4ο παραδοτέο παρουσιάστηκε εχθές από την Αντιπεριφερειάρχη κα. Σταυρούλα Αντωνάκου και τον αρμόδιο ερευνητή του «Δημόκριτου»  κ. Θωμά Μάγγο. Εκκρεμεί το 5ο παραδοτέο που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο. 
Ήδη όμως από το 4ο παραδοτέο προκύπτει σαφέστατη ένδειξη, ότι η «oil one» είναι όντως μια από τις βασικές πηγές και ευθύνεται όπως προκύπτει για τις οσμές και για τη ρύπανση.
 
Εναντιώθηκα  επίσης  ρητά στην δηλωμένη πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κων/νου Χατζηδάκη,  να αναθέσει σε άλλο φορέα την εκπόνηση  νέας μελέτης !!  
 
Πράγματι απάντησα σε σχετικό ερώτημα της Περιφερειακής Συμβούλου κας Αντριάνας Λαμπροπούλου – Αβραμίδου, αποσαφηνίζοντας ευθαρσώς ότι, η αναγκαιότητα λειτουργίας τέτοιων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων των πλοίων σε κάθε Λιμάνι, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, ότι μπορούν να ρυπαίνουν και αυτό να είναι ανεκτό. Και φυσικά ποτέ δεν είπα αυτό που γράφει ο κ. Παρασκευάς, δηλαδή ότι «Κατά συνέπεια, τόνισε ότι η συγκεκριμένη μονάδα πρέπει να υπάρχει».
Εννοώντας ό συντάκτης όπως το γράφει, ότι εγώ  θεωρώ  θεμιτή τη λειτουργία της «oil one» στη συγκεκριμένη θέση και μάλιστα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. ΈΛΕΟΣ!!! 
 
Αντίθετα, απαντώντας στην κα Αβραμίδου συμπλήρωσα ότι για τις παραπέρα ενέργειές μας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Βουλευτές Α΄ και Β΄ Πειραιά συλλογικά, θα συναποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας, συμπαρατασσόμενοι  σε κάθε περίπτωση, με τις δίκαιες διαμαρτυρίες και τα αιτήματα τόσο της Αντιπεριφέρειας Πειραιά και της Αντιπεριφερειάρχου κας Σταυρούλας Αντωνάκου, όσο και της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας και του Δημάρχου κ. Χρήστου Βρεττάκου. Πρόσθεσα επίσης ότι στα ζητήματα αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν και οι διεκδικήσεις για τη λειτουργία των καζανιών στο Δήμο Περάματος αλλά και τα ανοικτά θέματα στο Λιμάνι του Πειραιά.
 
Αναλαμβάνοντας τέλος τις όποιες ευθύνες της δικής μας διακυβέρνησης, δίνοντας μάλιστα σαφείς εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι συγκεκριμένοι νομοθετικοί χειρισμοί τότε, οι οποίοι σε καμία περίπτωση βέβαια, δεν μπορούν να τεκμηριώσουν ευθύνη για την εγκατάσταση της «oil one».
 
Αυτή η ευθύνη βαρύνει εξ’ ολοκλήρου την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το έτος 2014.  
 
 
 
Αγαπητέ - παρόλα αυτά – κύριε Νίκο Παρασκευά, συγγνώμη αν μπήκα στα χωράφια της δημοσιογραφίας, κάνοντας ένα ακριβές και έγκυρο ρεπορτάζ, για όσα είπα.
 Εγώ αυτά είπα. Το δημοσίευμά σας, όπως και ο τίτλος που προτάξατε στρεβλώνουν πλήρως τον πραγματικό λόγο ευθύνης μου.
 
Εντάξει, τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον συμπαθείτε. Αλλά την εγκυρότητα της ιστοσελίδας του Καναλιού Ένα δεν την υπολογίζετε;  
   
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

«Απαράδεκτη η τοποθέτηση
του Υπ. Εθνικής Άμυνας» 
 
Πέθανε ο Νίκος
Μπελογιάννης, γιος του  
αγωνιστή της Αριστεράς 

«Αντικατάσταση Αγροτικού
Ιατρού στο Πολυδύναμο
Σπετσών»

 «Ωδή για τους
Τουρκοκύπριους»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

11 ιστορίες + 1 
από τον Steven Coombes

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Οκτωβρίου 2020, 22.03
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην έρευνα για τη Novartis
"Η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο...
25 Οκτωβρίου 2020, 21.58
Πρόταση μομφής στην πολιτική της κυβέρνησης
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του...
25 Οκτωβρίου 2020, 20.20
«Απαράδεκτη η τοποθέτηση του Υπ. Εθνικής Άμυνας»
Η απάντηση του Κοινοβουλευτικού...

Ναυτιλία

23 Οκτωβρίου 2020, 18.05
Παράταση υποβολής των αιτήσεων για «Μεταφορικό Ισοδύναμο»
Παρατείνεται για έναν μήνα η υποβολή των...
22 Οκτωβρίου 2020, 00.00
H Celestyal Cruises παρέχει ταξιδιωτική ασφάλιση χωρίς επιπλέον χρέωση, με κάλυψη και για COVID-19
H Celestyal Cruises, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη, ως η...
21 Οκτωβρίου 2020, 18.01
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Λιμενική Αστυνομία
Νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις των...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2020, 21.50
Νεκρός στην πύλη Ε8 στο λιμάνι του Πειραιά
Ένας άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του...
25 Οκτωβρίου 2020, 00.00
«Πειραιάς για Όλους»: 700.000 τόνοι μπάζα από τους δρόμους του Πειραιά …!
Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης...
23 Οκτωβρίου 2020, 17.56
Συνάντηση Γ. Μώραλη με την «Αρμενική Εθνική Επιτροπή»
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ...