Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 00:00

Ν. Σαντορινιός: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα …

alt
 
Η ΝΔ έχασε επιχορήγηση 62εκ για το Εθνικό Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης. Κινδυνεύουν και άλλα εθνικής σημασίας έργα του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ»
 
Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την απαράδεκτη καθυστέρηση της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την απώλεια ευρωπαϊκών πόρων, ύψους 62εκ, για το έργο «Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης» (ΕΣΟΘΕ). Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι το έργο απεντάχθηκε από το «Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020». Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για το ΕΣΟΘΕ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός.
 
 
«Ψέματα έλεγε ο Πρωθυπουργός, στην γιορτή για τα 100 χρόνια Ιστορίας ΛΣ, στις αρχές Φεβρουαρίου, ότι τον επόμενο μήνα ξεκινά ο οριστικός διαγωνισμός για την ανάπτυξη του ΕΣΟΘΕ. Ψέματα έλεγε και ο Υπουργός Ναυτιλίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε το έργο, κυριολεκτικά επί 4,5 χρόνια, στάσιμο και ότι δεν θα αφήσει να χαθεί ούτε 1€ από το ΕΣΟΘΕ. Η αλήθεια είναι ότι ενώ είχατε ένα ώριμο έργο στα χέρια σας, χάσατε τα λεφτά».
 
«Επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα ώριμο έργο, ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η Κυβέρνηση, από το καλοκαίρι του 2019, μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, όχι μόνο δεν ξεκίνησε τον διαγωνισμό, αλλά αντίθετα αποφάσισε να επαναπροκηρυχθεί το έργο, ενιαία στο σύνολό του, προτείνοντας την μεταφορά του στην περίοδο 2021-2027». 
 
«Το ΕΣΟΘΕ, αν και ένα σημαντικό έργο που εντάσσεται στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας, η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ το είχε στα αζήτητα. Η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου δεν έκανε τίποτα για το ΕΣΟΘΕ, παρά μόνο μια μελέτη σκοπιμότητας και μια ασαφή αναφορά στο Πολυετές Πρόγραμμα. Καμία χρηματοδότηση δεν εξασφάλισαν οι προκάτοχοι σας της ΝΔ, ούτε και προχώρησαν στο ελάχιστο το έργο, ενώ η Ελλάδα για αυτές τις καθυστερήσεις είχε δεχτεί και σύσταση από την ΕΕ, σημείωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός». 
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τις όποιες πρακτικές του παρελθόντος, κατάφερε από τον Ιούλιο του 2015 να εγκριθεί το έργο από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020, με αρχικό προϋπολογισμό 60 εκ. ευρώ. Επί την ημερών μας συγκροτήθηκε ομάδα προπαρασκευής έργου, διενεργήθηκε τεχνικός διάλογος με την αγορά, εκπονήθηκε το τεύχος τεχνικών προδιαγραφών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ενώ, ήταν τέτοιες οι συντονισμένες ενέργειές μας και η ωριμότητα στην οποία είχαμε φτάσει το ΕΣΟΘΕ, ώστε το καλοκαίρι του 2019 εξασφαλίστηκε και τυπικά η χρηματοδότηση για το έργο, με την έκδοση της απόφασης χορήγησης επιδότησης της δράσης από το Εθνικό Πρόγραμμα «Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020» και με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 50 εκατ. Ευρώ,  εγκρίθηκε η εγγραφή στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ του ποσού των 12 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο δικαίωμα προαίρεσης, δημοσιεύτηκε η προκαταρκτική προκήρυξη και  σχεδιάστηκαν ακόμη και οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες του διαγωνισμού».
 
«Το μόνο που κάνετε είναι να κόβετε κορδέλες σε συμβασιοποιημένα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έχετε καταφέρει να παρουσιάσετε ούτε μια δική σας πρόταση για προγράμματα εξοπλισμού. Φανήκατε ανέτοιμοι να διαχειριστείτε τους ευρωπαϊκούς πόρους, που ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας με κόπο και μεθοδικότητα διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε κατά την περίοδο 2015-2019 για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΛΣ. Τα ποσά μιλάνε από μόνα τους: Μετρώντας, έχουμε ήδη φτάσει τα 97 εκατ. ευρώ σε απώλειες και θα δούμε που θα καταλήξει ο λογαριασμός. Για τις ευθύνες σας για αυτές τις απώλειες αυτές, θα επανέλθουμε και θα ζητήσουμε να λογοδοτήσετε, κυρίως προς τα άξια στελέχη του ΛΣ».
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

 «Το Υπουργείο Ναυτιλίας
δεν αντιλαμβάνεται τις
ανάγκες της ακτοπλοΐας
και της Νησιωτικότητας»
 
Συνάντηση Γ. Μώραλη
με τον Λιμενάρχη Πειραιά

«Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία
για τη δημόσια υγεία;»

Παράσημο
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Τιμητική διάκριση της
Celestyal Cruises στα
MedCruise Awards 2020

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

24 Σεπτεμβρίου 2020, 00.34
Παράσημο
Μπορεί το κράτος να αποδείχτηκε για...
24 Σεπτεμβρίου 2020, 00.25
«Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη δημόσια υγεία;»
του Γιώργου Μακρυνού*   Το...

Ναυτιλία

23 Σεπτεμβρίου 2020, 23.10
Το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής
Για πρώτη φορά, συνεδρίασε σήμερα υπό την...
23 Σεπτεμβρίου 2020, 23.07
Η Πρέσβειρα της Ιταλίας στον ΟΛΠ
Αντιπροσωπεία από την πρεσβεία της...
21 Σεπτεμβρίου 2020, 16.06
ΠΕΝΕΝ: 24ωρη απεργία την Πέμπτη
«Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στα πλαίσια του...

Πειραιάς

24 Σεπτεμβρίου 2020, 00.17
Συνάντηση Γ. Μώραλη με τον Λιμενάρχη Πειραιά
Εθιμοτυπική συνάντηση είχε στο...
23 Σεπτεμβρίου 2020, 23.13
Επίσκεψη Ν. Μπελαβίλα σε σχολεία του Πειραιά
Το 6ο Γυμνάσιο Πειραιά στον Άγιο Νείλο...
22 Σεπτεμβρίου 2020, 22.49
Είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στην Καρδίτσα
Σε μια ανθρώπινη πρωτοβουλία προχωρά ο...