Σάββατο, 12 Ιουνίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 00:00

«Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την περιοχή των Λιπασμάτων?»

alt
Τελικά, ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης για την υλοποίηση παρεμβάσεων στην περιοχή των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας; ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία τριών βουλευτών Πειραιά, του Θοδωρή Δρίτσα, του Τρύφωνα Αλεξιάδη και του Γιάννη Ραγκούση.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως σε πρόσφατο ΔΤ του Υπ. Περιβάλλοντος αναφορικά με τις δυσάρεστες οσμές στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τις επόμενες ημέρες θα οριστεί ειδικός συντονιστής για την επιτάχυνση του έργου της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων.
 
Δέκα μήνες μετά τη σχετική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, και ενώ δεν έχει γίνει γνωστή καμία άλλη σχετική ενέργεια μέχρι σήμερα, το Δελτίο Τύπου μας ενημερώνει ότι θα οριστεί συντονιστής για την υλοποίηση ενός έργου, το οποίο, μέχρι στιγμής, είναι κενό περιεχομένου. Αρνητική εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι, λίγους μήνες μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας, εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Δήμα, η δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στον Πειραιά και στο κτίριο της «ΧΡΩ.ΠΕΙ», σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την περιοχή των Λιπασμάτων.
 
Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας την προεκλογική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, παραχώρησε στους πολίτες του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας την έκταση των 86 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου, η οποία για αυτόν το λόγο εξαιρέθηκε από την Σύμβαση Παραχώρησης και δεν αποδόθηκε στον ΟΛΠ. Την ίδια περίοδο, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε ουσιαστικά την απόφαση του 2014 του Υπουργού της Κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, κ. Μανιάτη, που επέτρεπε χρήσεις βιομηχανίας και βιοτεχνίας στην περιοχή των Λιπασμάτων.
 
Ειδικότερα, με νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 28 του ν. 4342/2015) επέτρεψε μόνο χρήσεις ήπιας οικιστικής ανάπτυξης, καθώς και χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου και αναψυχής στην περιοχή, ενώ περιόρισε στο ελάχιστο το συντελεστή δόμησης.  
 
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής Δούρου, αποφάσισε να προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης των 204 στρεμμάτων που ανήκουν σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό τη δημιουργία ενός δημόσιου πόλου υπερτοπικής εμβέλειας, με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, πρασίνου, αναψυχής. Κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έχει προσφύγει η Εθνική Τράπεζα διά της θυγατρικής της και η σχετική υπόθεση θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Επειδή, το παραλιακό μέτωπο των Λιπασμάτων έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μετά την απόδοση του από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο και η συνολική έκταση των 640 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων πρέπει να αξιοποιηθεί με σχεδιασμένο και σύγχρονο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει υπέρ των πραγματικών αναγκών των δημοτών της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν μεταξύ άλλων τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος:
 
- Ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο, καθώς και ποια θα είναι η νομική μορφή του φορέα διαχείρισης (δημόσιος ή παραχώρηση σε ιδιώτη), του έργου της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στην περιοχή των Λιπασμάτων, που έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Κ.Μητσοτάκης και για την επιτάχυνση του οποίου καλείται άμεσα να εργαστεί ειδικός συντονιστής;
 
- Προτίθεται η Κυβέρνηση, σε συμφωνία με την νέα Περιφερειακή Διοίκηση Πατούλη, να ακυρώσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης της έκτασης των 204 στρεμμάτων που ανήκει σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας;
alt

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Οι πολίτες και τα 
νοικοκυριά της Β´ Πειραιά 
στο στόχαστρο της Κυβέρνησης»
 
«Xαράζουμε μια κοινή
πορεία ανθρωπισμού
και επιβίωσης»
 
Εκτός των πενιχρών 
ενισχύσεων o θαλάσσιος 
Τουρισμός

«Ανυπότακτος Κορυδαλλός»:
Εναλλαγή αιρετών 
 
 
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Η έκθεση ζωγραφικής και
γλυπτικής της Λιάνας Καρρά
στο Antica cafe

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

"Και βγάζω το καπέλο μου…"
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

11 Ιουνίου 2021, 20.22
“Bravo Sustainability Week 2021”
Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετείχε στην Εβδομάδα...
09 Ιουνίου 2021, 23.52
Γ.Σ.Ε.Ε.: Ράπισμα στη δημοκρατία από τους εφοπλιστές
Ανακοίνωση της Γ.Σ.Ε.Ε. για την...
09 Ιουνίου 2021, 19.41
«Η επίθεση Χατζηδάκη στην ΠΕΝΕΝ μνημείο παραπληροφόρησης»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Κατά την...

Πειραιάς