Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020 16:05

«Αναλάβετε το κόστος των επιλογών σας κ. Πατούλη»

damanaki ixthok1
Δήλωση – παρέμβαση του Χρηστού Λαμπρίδη   με αφορμή αναφορές του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στο όνομα του κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. 
 
Ας αναλάβετε το κόστος των επιλογών σας κ. Πατούλη για το λιμάνι του Πειραιά αντί να αντιπολιτεύεστε το ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας άλλοθι … 
 
Πληροφορήθηκα ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο όνομα μου λέγοντας ότι με δικό μου έγγραφο αδειοδοτήθηκε το έργο της επέκτασης της Νότιας Προβλήτας Κρoυαζιέρας στον Πειραιά. Τις τελευταίες ημέρες ,στελέχη της παράταξης του και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, διέδιδαν τις ίδιες ψευδείς αναφορές περί αδειοδότησης του έργου, προετοιμάζοντας το έδαφος  ώστε να δικαιολογήσουν εκ των προτέρων τη χθεσινή τους απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με την οποία δίνουν το πράσινο φως για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ και την εκτέλεση και λειτουργία μιας σειράς έργων στη συνέχεια  σε όλο τον Πειραιά, χωρίς να τίθενται και να εκτιμώνται κρίσιμες παράμετροι για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. 
 
Στην πραγματικότητα το έγγραφο μου  που επικαλείται ο κ. Πατούλης και οι ομόσταβλοί του,  θέτει ξεκάθαρα το πλαίσιο των προϋποθέσεων που  απαιτούνται για την έναρξη υλοποίησης του έργου, στη βάση των προβλέψεων της νομοθεσίας, της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που έθετε η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων που σχετίζονται με την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος , των αρχαιοτήτων κλπ που έθετε η προηγούμενη σχετική απόφαση της ΕΣΑΛ της οποίας ήμουν Πρόεδρος, καθώς επίσης και της λήψης των απαραίτητων νομίμων εγκρίσεων για κάθε μορφής κατασκευή πριν την έναρξη των εργασιών, ενώ επιπλέον όριζε να μη γίνει περαιτέρω επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή.
 
Ο κ. Πατούλης όφειλε εκ του θεσμικού του ρόλου να εξετάσει όλες αυτές τις παραμέτρους πριν τοποθετηθεί και ακόμα πριν παραστεί για να φωτογραφηθεί στην τελετή εγκαινίων του έργου της επέκτασης της νότιας προβλήτας. 
 
Ο κ. Πατούλης όφειλε, να εξετάσει το σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη που διαπιστώνει βασικές ελλείψεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για να διαπιστώσει με τη σειρά του ότι οι όροι που θέτει το έγγραφο μου δεν τηρούνται. 
 
Αντί λοιπόν, να ανακαλύπτει αδειοδοτήσεις και μάλιστα οριστικές, την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ας εξηγήσει στην κοινή γνώμη πως, από τη μια πλευρά, υποστηρίζει αυτός και η παράταξη του  ότι προστατεύει την πειραϊκή κοινωνία από τη διαχείριση των τοξικών βυθοκορημάτων και από την άλλη, με έγγραφο της Περιφέρειας της 5ης Μαίου 2020, εγκρίνουν τη μελέτη του ΟΛΠ για τη διαχείριση των βυθοκορημάτων. 
 
Τα στελέχη της παράταξης του και της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η αγωνιώδης προσπάθεια τους να βρουν έγγραφα με δική μου υπογραφή και γενικότερα με υπογραφή Γενικών Γραμματέων, Υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν την καταστροφική πολιτική τους στον Πειραιά θα αποβούν άκαρπες. Αντίθετα αυτή η αναζήτηση θα τους οδηγήσει σε έγγραφα, εγκρίσεις , αποφάσεις αλλά και νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προστατεύουν το περιβάλλον και τις αρχαιότητες, οι οποίες για παράδειγμα δεν επιτρέπουν την δημιουργία Mall στο λιμάνι του Πειραιά, απορρίπτουν τη χρήση ναυπηγείου στο Πέραμα, αποδίδουν το 3,5% του τζίρου του ΟΛΠ στους παραλιμένιους δήμους για να διατεθούν προς όφελος των πολιτών και εγκρίνουν έργα και επενδύσεις χρήσιμες για την ανάπτυξη του λιμανιού και της ναυπηγοεπισκευής πάντα προς όφελος της πόλης και των εργαζομένων. 
 
Θα ανακαλύψουν επίσης την εξαίρεση από τη σύμβαση παραχώρησης και την απόδοση στην αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτάσεων που διεκδικούσαν χρόνια οι τοπικές κοινωνίες (πχ περιοχή Λιπασμάτων, λιμανάκι Αγίου Νικολάου, λιμανάκι Αρμού, χώρου που σήμερα χτίζεται το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, Πειραική Ακτή κλπ) και γενικότερα εκτάσεις στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας , Περάματος και Σαλαμίνας. Η υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στο λαό του Πειραιά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιώντας δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, είναι η πραγματική υποχρέωση αλλά και πρόκληση για την περιφερειακή αρχή Πατούλη. Ωστόσο, πολύ φοβάμαι ότι μάλλον θα κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση, σε αυτή που κινήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος τους κ. Μητσοτάκης όταν προεκλογικά, επισκεπτόμενος τον ΟΛΠ, ταυτιζόμενος με ένα κρεσέντο δηλώσεων στελεχών της ΝΔ εκείνων των ημερών για τις προϋποθέσεις που ετίθεντο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «ότι η δική μας στήριξη στα φιλόδοξα σχέδια τα οποία έχετε, είναι δεδομένη» καθώς και ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την καθυστέρηση επενδύσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, φοβάμαι ότι οι κόκκινες γραμμές Πατούλη, είναι λευκές επιταγές που ξεπληρώνουν προεκλογικά γραμμάτια της Νέας Δημοκρατίας. 
 
Χρήστος Λαμπρίδης
 
Πρώην Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή η Φώφη
Γεννηματά
 
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά
Γιάννη Μώραλη για τον
θάνατο της Φώφης
Γεννηματά
 
«Οι ναζιστικές πρακτικές δεν
έχουν θέση στην κοινωνία»

«Η καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής και η
συνεργασία των κρατών
της Μεσογείου»

Γεγονότα

CLIA: Η νέα Γενική
Διευθύντρια στην Ευρώπη

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

26 Οκτωβρίου 2021, 17.22
Δ. Τζανακόπουλος: «Να αποδοθεί δικαιοσύνη για το 18χρονο Νίκο Σαμπάνη»
Δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την επίσκεψη...
26 Οκτωβρίου 2021, 17.04
 ΣΥΡΙΖΑ Ναυτιλίας: Καθεστώς ασυδοσίας στο Λιμάνι
Την ημέρα που ο Υπουργός Ναυτιλίας, με αφορμή τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO δήλωνε ότι «οι...
26 Οκτωβρίου 2021, 00.00
Κοιμηθείτε ήσυχα ένας γύφτος λιγότερος»
Ανάρτηση – γροθιά από τον Τζωρτζάκη για το Πέραμα:   Με μια συγκινητική ανάρτηση στο facebook που...

Ναυτιλία

26 Οκτωβρίου 2021, 16.59
Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για παραπληροφόρηση…
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η επιχείρηση που έστησαν Cosco – κυβέρνηση και τα...
26 Οκτωβρίου 2021, 16.57
 Συλλυπητήρια από τον ΟΛΠ για την απώλεια του εργαζόμενου στον Προβλήτα ΙΙ της ΣΕΠ  Α.Ε.
Η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. δηλώνει συγκλονισμένη για την απώλεια του εργαζομένου της D PortServices στον Προβλήτα ΙΙ της...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.23
Κάλεσμα ενάντια στο Νόμο Χατζηδάκη από τους Ναυτεργάτες
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στον 3ο όροφο, στις 6:00 (ώρα προσέλευσης 5:30 μμ)   «Δεν έχουν...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2021, 22.35
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο εργαζομένου στις προβλήτες της Cosco
Τραγικό θάνατο βρήκε 40χρονος εργαζόμενος στην Προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.35
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
«Αποχαιρετώ σήμερα με θλίψη μια πολύ καλή οικογενειακή μου φίλη και μια σημαντική νέα γυναίκα, τη Φώφη...
24 Οκτωβρίου 2021, 15.41
Εγκαίνια Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά
Ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν. εγκαινιάζει το νέο παράρτημα του  Πρότυπου Δημοτικού Ωδείου Πειραιά με στόχο να...