Τρίτη, 03 Αυγούστου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 00:00

9 Μαΐου 1945: 75 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών

alt
 
Ο στρατάρχης Ζούκοφ περιγράφει τη στιγμή της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας
 
«Προτείνω στη γερμανική αντιπροσωπεία να πλησιάσει εδώ, στο τραπέζι. Εδώ θα υπογράψετε την πράξη τής άνευ όρων παράδοσης της Γερμανίας»
 
Στις 9 Μαΐου του 1945 η ναζιστική Γερμανία, έχοντας ηττηθεί πλήρως στο στρατιωτικό πεδίο και με τον Κόκκινο Στρατό να έχει καταλάβει το Βερολίνο, υποχρεώνεται σε συνθηκολόγηση άνευ όρων με τις συμμαχικές δυνάμεις.
 
Η ημέρα θα γραφτεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ως η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ώστε να αποδώσει τιμή στους εκατομμύρια νεκρούς που «έπεσαν» πολεμώντας την πιο φρικαλέα ιδεολογία που γεννήθηκε ποτέ.
 
Η στιγμή της συνθηκολόγησης των Γερμανών στρατιωτικών ηγετών έχει αποτυπωθεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο βιβλίου του στρατάρχη Ζούκοφ, του στρατιωτικού ηγέτης της σοβιετικής αντεπίθεσης κατά των Γερμανών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι εκ μέρους της γερμανικής πλευράς τη συνθηκολόγηση υπέγραψαν ο στρατάρχης, Βίλχελμ Κάιτελ, επικεφαλής της ανώτατης διοίκησης της Βέρμαχτ, ο συνταγματάρχης Στουμπφ, εκπρόσωπος της Λουτβάφε (η πολεμική αεροπορία) και ο ναύαρχος φον Φρίντεμπουργκ, εκ μέρους του στόλου.
 
Τη συνθηκολόγηση έκαναν δεκτή ο στρατάρχης Ζούκοφ, εκ μέρους της ΕΣΣΔ και ο στρατάρχης Τέντερ, εκ μέρους της Βρετανίας. Την επικύρωσαν με την υπογραφή τους, ως μάρτυρες, ο στρατηγός Σπάατς, εκ μέρους των ΗΠΑ και ο στρατηγός, ντε Τεσσινί, εκ μέρους της Γαλλίας.
 
Το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο:
 
«Ώρα 24η ακριβώς μπήκαμε στην αίθουσα. Άρχιζε η 9 Μαΐου 1945…
 
Όλοι καθήσαμε στο τραπέζι που ήταν στον τοίχο, όπου υπήρχαν οι κρατικές σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Στα στενόμακρα τραπέζια της αίθουσας, που ήταν καλυμμένα με πράσινη τσόχα, κάθισαν οι στρατηγοί του Κόκκινου Στρατού, τα στρατεύματα των οποίων συνέτριψαν σε συντομότατο χρονικό διάστημα την άμυνα του Βερολίνου και ανάγκασαν τον εχθρό να καταθέσει τα όπλα. Εδώ παραβρίσκονταν πολυάριθμοι Σοβιετικοί και ξένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς.
 
-Εμείς, οι αντιπρόσωποι της Ανωτάτης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ανωτάτης Διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων, είπα, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, είμεθα εξουσιοδοτημένοι από τις κυβερνήσεις του αντιχιτλερικού συνασπισμού να δεχτούμε την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας από τη Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση. Καλέσατε στην αίθουσα τους αντιπροσώπους της Γερμανικής Γενικής Διοίκησης.
 
Όλοι οι παριστάμενοι γύρισαν τα κεφάλια τους προς την πόρτα…
 
Πρώτος χωρίς να βιάζεται και προσπαθώντας να διατηρήσει φαινομενική ηρεμία, πέρασε το κατώφλι ο στρατάρχης Κάιτελ, δεξί χέρι του Χίτλερ. Σήκωσε το χέρι με τη στραταρχική του ράβδο, χαιρετίζοντας τους αντιπροσώπους της Ανωτάτης Διοίκησης των σοβιετικών και συμμαχικών στρατευμάτων.
 
Μετά τον Κάιτελ μπήκε ο στρατηγός Στούμπφ. Ανάστημα λίγο κάτω του μέτριου, με μάτια γεμάτα κακία και αδυναμία. Ταυτόχρονα μπήκε ο ναύαρχος Φον Φρίντεμπουργκ, που έμοιαζε πρόωρα γερασμένος.
 
Στους Γερμανούς προτάθηκε να καθίσουν σε ξεχωριστό τραπέζι, το οποίο τοποθετήθηκε ειδικά γι’ αυτούς κοντά στην είσοδο…
 
Απευθύνθηκα στη γερμανική αντιπροσωπεία:
 
-Έχετε στα χέρια σας την πράξη τής άνευ όρων παράδοσης, τη μελετήσατε και είσθε εξουσιοδοτημένοι να υπογράψετε την πράξη αυτή;..
 
-Μάλιστα, τη μελετήσαμε και είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε, απάντησε με υπόκωφη φωνή ο στρατάρχης Κάιτελ, δίνοντάς μας το ντοκουμέντο που είχε υπογράψει ο ναύαρχος Ντένιτς. Το ντοκουμέντο αυτό έλεγε ότι ο Κάιτελ, ο Φον Φρίντεμπουργκ και ο Στούμπφ είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν την πράξη τής άνευ όρων παράδοσης.
 
Ήταν κάθε άλλο παρά ο υπερφίαλος εκείνος Κάιτελ που δεχόταν την παράδοση της νικημένης Γαλλίας. Τώρα φαινόταν τσακισμένος, αν και προσπαθούσε να κρατήσει κάποια πόζα.
 
Αφού σηκώθηκα, είπα τα εξής:
 
-Προτείνω στη γερμανική αντιπροσωπεία να πλησιάσει εδώ, στο τραπέζι. Εδώ θα υπογράψετε την πράξη τής άνευ όρων παράδοσης της Γερμανίας.
 
Ο Κάιτελ σηκώθηκε γρήγορα από τη θέση του, ρίχνοντας σε μας μια εχθρική ματιά, ύστερα κατέβασε τα μάτια και, παίρνοντας αργά από το τραπέζι τη στραταρχική ράβδο του, προχώρησε με αβέβαιο βήμα προς το τραπέζι μας. Το μονόκλ του έπεσε και κρεμάστηκε στο κορδόνι. Το πρόσωπό του γέμισε με κόκκινες κηλίδες.
 
Μαζί του πλησίασαν στο τραπέζι ο στρατηγός Στούμπφ, ο ναύαρχος Φον Φρίντεμπουργκ και οι Γερμανοί αξιωματικοί που τους συνόδευαν. Αφού διόρθωσε το μονόκλ, ο Κάιτελ κάθισε στην άκρη του τραπεζιού και με τρεμάμενο ελαφρά χέρι και χωρίς να βιάζεται υπέγραψε πέντε αντίτυπα της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Μετά έθεσαν τις υπογραφές τους οι Στούμπφ και Φρίντεμπουργκ.
 
Μετά την υπογραφή της πράξης, ο Κάιτελ σηκώθηκε από το τραπέζι, φόρεσε το δεξί γάντι του και προσπάθησε πάλι να επιδείξει το στρατιωτικό του παράστημα, αλλά δεν τα κατάφερε και γύρισε ήσυχα πίσω στο τραπέζι του.
 
Στις 9 Μαϊου 1945 ώρα 0.43′, η υπογραφή της πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας είχε τελειώσει…».
(Στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ: «Αναμνήσεις και Στοχασμοί», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», «Ριζοσπάστης» 9/5/1999)
 
Η αφήγηση του Ζούκοφ εντάχθηκε σχεδόν αυτούσια και στην ταινία White Tiger του 2012, οπτικοποιώντας με αυτόν τον τρόπο μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.
 
Η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης
 
Το τίμημα σε αίμα ήταν σκληρό για τη Σοβιετική Ένωση και τους λαούς της
 
Κάθε λεπτό που περνούσε οι ναζί εξόντωναν ή τραυμάτιζαν εννιά Σοβιετικούς πολίτες. Τριάντα εκατομμύρια ήταν οι νεκροί και οι τραυματίες.
 
Καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.710 πόλεις.
 
Από τον χάρτη σβήστηκαν 70.000 χωριά.
 
32.000 βιομηχανίες και 65.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών ισοπεδώθηκαν.
 
Κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών, χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες.
 
Το πρώτο εξάμηνο του πολέμου πήγαν στο μέτωπο 1.100.000 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
 
Μέχρι το 1944 ο αριθμός των κομμουνιστών στον Κόκκινο Στρατό και στο Ναυτικό υπερέβαινε τα 3.000.000.
 
Ένας στους τέσσερις Σοβιετικούς στρατιώτες ήταν κομμουνιστής.
 
Το πρώτο εξάμηνο του πολέμου πάνω από 500.000 μέλη του Κόμματος έδωσαν τη ζωή τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε όσους χάθηκαν στις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι αμερικανικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε όλη τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
 
Πάνω από δύο εκατομμύρια κομμουνιστές προχώρησαν στην υπέρτατη θυσία στην διάρκεια της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα.
 
Σε όλη την διάρκεια της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα τα ναζιστικά στρατεύματα βρέθηκαν αντιμέτωπα με την ανωτερότητα του Κόκκινου Στρατού.
 
To κρατικό συμβούλιο άμυνας και το Ανώτατο Στρατηγείο έβλεπε μακρύτερα και καλύτερα από τη ναζιστική στρατηγική ηγεσία αφού ήταν εξοπλισμένο με τη γνώση των γενικών νόμων του αγώνα που στηριζόταν στο στέρεο θεμέλιο του Μαρξισμού - Λενινισμού.
 
Κατανοούσε καλύτερα από τον εχθρό τη συγκεκριμένη κατάσταση που καθόριζε την πορεία των γεγονότων, προέβλεπε τις πιθανές ενέργειες του εχθρού και έπαιρνε μέτρα να ανατρέψει τους σκοπούς του και να επιτύχει τους δικούς του στόχους
 
Η πορεία της πολεμικής προετοιμασίας της Σοβιετικής Ένωσης σε όλη τη διάρκεια της προπολεμικής εποχής ήταν ο καθοριστικός παράγοντας της καθήλωσης των εμπειροπόλεμων Γερμανικών στρατευμάτων που, στην χώρα του Λένιν, γεύτηκαν για πρώτη φορά στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου το πικρό ποτήρι της ήττας
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 «Συνάδελφοι Δήμαρχοι
αναλάβετε τις ευθύνες σας»
 
«Παλινωδίες και
κυβερνητική αδράνεια για το
‘’βαθύ κόκκινο’’ στα νησιά»
 
Στα... “προσεχώς” η
αποψίλωση των πρανών
από την Περιφέρεια»

«Οι άστεγοι σε
συνθήκες καύσωνα»
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΕΥΔΑΠ: Νέα Επιχειρησιακή
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Σύλλογος Συνταξιούχων
Καπνοβιομηχανιών: Δράσεις
για καλό σκοπό
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

02 Αυγούστου 2021, 21.45
 Celestyal Cruises: Ολοκληρώνονται με επιτυχία τα καλοκαιρινά δρομολόγια
Η Celestyal Cruises, βραβευμένη ως η πρώτη επιλογή...
01 Αυγούστου 2021, 09.48
ΠΕΝΕΝ: Μέτρα προστασίας των Ναυτεργατών από τον Καύσωνα
Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά...
01 Αυγούστου 2021, 09.38
 Πέθανε ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος
O εφοπλιστής έγινε κυρίως γνωστός για...

Πειραιάς

02 Αυγούστου 2021, 22.27
Συναυλία  της Λαϊκής  Ορχήστρας  «Μίκης Θεοδωράκης» στο Βεάκειο
Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, η...
02 Αυγούστου 2021, 22.12
«Οι άστεγοι σε συνθήκες καύσωνα»
Ο Παναγιώτης Βουτυράκος για τους...
02 Αυγούστου 2021, 00.00
Παρέμβαση για αναστολή μεταβίβασης του 16% της ΟΛΠ στην Cosco
Από κυβερνητικές πηγές  φαίνεται ότι η ΝΔ...