Τρίτη, 03 Αυγούστου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 00:00

Η Χούντα των Συνταγματαρχών:«Ο παντοδύναμος θεός μας συμπαρίσταται»

alt
Το NEWS 24/7 καταγράφει την πορεία της επταετούς δικτατορίας, που επιβλήθηκε σαν σήμερα πριν από 53 χρόνια, μέσα από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της.
 
Νίκος Γιαννόπουλος
 
Η φαιδρότητα, η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας αλλά και στοιχειώδους γνώσης των θεμάτων που χειρίζονταν αποκαλύπτεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στον τρόπο που μιλούσαν δημοσίως οι απριλιανοί πραξικοπηματίες. Τόσο στο λόγο του ηγέτη τους, Γιώργου Παπαδόπουλου (κατά κύριο λόγο), όσο και σ' αυτόν του Στυλιανού Παττακού είναι ολοφάνερες οι επιρροές από τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες αλλά και από την αντικομμουνιστική προπαγάνδα στην οποία ιδιαίτερα οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού εμυούντο από τα χρόνια των σπουδών τους στη σχολή των Ευελπίδων.
 
Παρακάτω, παραθέτουμε μερικά μόνο χαρακτηριστικά δείγματα, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των 53 χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα.
 
Από τη χροιά της φωνής (του Παπαδόπουλου κυρίως) γίνεται φανερό ότι οι πραξικοπηματίες είχαν την εντύπωση ότι απευθύνονταν στους φαντάρους κάποιου τάγματος, παρά σε πολίτες ή δημοσιογράφους, γι' αυτό και πολλές φορές η προστακτική έγκλιση κάνει την εμφάνισή της. Θα διαβάσετε γνωστές αλλά και σχετικά άγνωστες δηλώσεις στις οποίες δεν έχει δοθεί έκταση στα 46 χρόνια που έχουν περάσει από τη μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
 
1. Η αδυναμία του Παπαδόπουλου στην...νοσοκομειακή ορολογία
Γιώργος Παπαδόπουλος (στο διάγγελμά του μετά τη βίαιη ανάληψη της εξουσίας): Οι Ελληνες δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν εις τον κομμουνισμόν. Βρισκόμαστε ενώπιον ενός ασθενούς ο οποίος βρίσκεται επί της χειρουργικής κλίνης.
 
2. Ο κατά Παπαδόπουλο ορισμός της ευμάρειας
Γιώργος Παπαδόπουλος (στη Βουλή στο τέλος του 1972 μιλώντας για τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησής του): Οι Ελληνες απολαμβάνουν το αγαθό της ηρέμου κοινωνικής συμβιώσεως. Καταναλίσκομεν 300.000 τόνους κρέας το χρόνο έναντι 250.000 παλαιότερα.
 
3. Γύψος, η επιστροφή
Γιώργος Παπαδόπουλος (σε ξένους ανταποκριτές): Ας προσευχηθούμε να μην χρειάζεται ξανά γύψος. Αν χρειάζεται πάντως, θα τον ξαναβάλωμεν. Το μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι να σας καλέσω για να δείτε το πόδι χωρίς γύψο.
 
4. Ζήτω η προστακτική
Γιώργος Παπαδόπουλος (προς καθηγητές πανεπιστημίων κατά τις πρώτες φοιτητικές εξεγέρσεις): Πηγαίνετε μπροστά στον καθρέφτη, δείτε το κεφάλι σας, αναλογιστείτε τους αγώνες σας μέχρι σήμερα. Είναι δυνατόν να μην μπορείτε να ελέγξετε τους μαθητάς σας; Θα βάλω φωτιά σε οποιουδήποτε το κεφάλι αλλά φωτιά στην ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψω να βάλει κανείς. Γνωρίζω ποιοι κατηύθυναν την ενέργεια, και αν χρειαστεί, θα τους συντρίψω. Δεν ντρέπεστε να προδίδετε τους συναδέλφους σας;
 
5. Ο Παττακός που δεν μετράει
Στυλιανός Παττακός( σε ερώτηση ξένου ανταποκριτή για το πόσοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί): Δεν τους μετράμε, έχουμε απαντήσει.
 
6. "Δεν κινείται ούτε κουνούπι..."
Γιώργος Παπαδόπουλος (ραδιοφωνική δήλωση λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα): Πλήρης τάξις επικρατεί καθ' άπασαν την επικράτεια. Ούτε κουνούπι, κατά τη λαϊκή έκφραση, δεν έχει κινηθεί. Γι' αυτό και έχουμε σήμερα τη δύναμη να είμαστε τελείως ελεύθεροι. Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει και άνθρωπος που δεν έχει λύση το βιοποριστικό του πρόβλημα είναι ανήσυχος. Η ανησυχία δεν μας χρειάζεται.
alt
7. Δεν χρειάζονται ούτε πρότυπα ούτε δάσκαλοι στο διδάκτορα
Γιώργος Παπαδόπουλος (σε συγκέντρωση οπαδών του στην Κρήτη): Προχωρούμε προς τους σκοπούς τους οποίους έχουμε χαράξει, χωρίς να μας χρειάζονται ούτε δάσκαλοι, ούτε πρότυπα, ούτε συμβουλές. Το ότι μας έχετε υποδεχθεί ως καταλλήλους να έχουμε το πηδάλιο της χώρας, είναι μία μεγάλη προσφορά σας προς το έθνος. Να είστε επιεικείς όταν κρίνετε τους άλλους και θα είστε αν τους κρίνετε όχι αυστηρότερα από τον εαυτόν σας. Ο παντοδύναμος θεός μας συμπαρίσταται.
 
8.Τι είναι το ΝΑΤΟ Γιώργο Παπαδόπουλε;
Γιώργος Παπαδόπουλος (μετά από νατοϊκή άσκηση στην Αλεξανδρούπολη στην οποία πήρε μέρος και ο ελληνικός στρατός) Ο ΝΑΤΟ είναι μία καθαρώς αμυντική στρατιωτική συμμαχία. Τα κράτη μέλη του δεν έχουν επιθετικάς ή επεκτιτικάς βλέψεις. Επιθυμούν μόνο την ειρήνη και γι' αυτήν εργάζονται.
 
9. Δωρεάν μαθήματα δημοσιογραφίας εν καιρώ δικτατορίας
Γιώργος Παπαδόπουλος (προς δημοσιογράφους στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης) Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία του ρόλου σας για τη ζωή των κοινωνιών μας. Πρέπει να αντιληφθείτε σαφώς τη σοβαρότητα του ρόλου σας και δίνοντας προς τον κόσμον τα αντικειμενικά στοιχεία των γεγονότων να αφήνετε και εκείνον μαζί σας να εκτιμήσει και τις κρίσεις τις δικές σας αλλά και ο ίδιος να αναπτύξει τις κρίσεις τις δικές του υπό αυτών. Η περίοδος την οποία ζούμε, ως ανθρωπότης, είναι κρίσιμος.
 
Διότι ο πολιτισμός βοήθησε ώστε να απαλλαχθεί ο άνθρωπος από το μόχθου του σκληρού αγώνα δια την επιβίωση. Αρα έχει πολύ χρόνο ο άνθρωπος να αναζητεί δραστηριότητες... Αυτό έχει προκαλέσει φαινόμενα αποδεσμεύσεως της κοινωνίας από το συναίσθημα της ευθύνης έναντι των συνανθρώπων όπως αυτό εκδηλώνεται από τη συναίσθηση υποταγής την οποία πρέπει να έχει ο καθένας εις τους κοινωνικούς, γραπτούς ή άγραφους, ηθικούς αλλά και ευρύτερα κοινωνικούς νόμους που πρέπει να διέπουν τη ζωή μίας κοινωνίας με αποτέλεσμα οι κοινωνίες σήμερα να αναρχούνται.
 
10. Δεν είσαι Ελληνας; Δεν καταλαβαίνεις!
Διάλογος Στυλιανού Παττακού με ξένο δημοσιογράφο για τη διατήρηση του στρατιωτικού νόμου στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Ο ταξίαρχος απαντά σε όχι ιδιαίτερα ποιοτικά Αγγλικά...
Δημοσιογράφος: Ποιος είναι ο λόγος που διατηρείται ο στρατιωτικός νόμος;
Παττακός: Ψυχολογικός.
Δημοσιογράφος: Μα τι ακριβώς εννοείτε;
Παττακός: Επρεπε να είστε Ελληνας για να καταλάβετε αυτό που οι Ελληνες καταλαβαίνουν...
 
11. Και η κατακλείδα...
Γιώργος Παπαδόπουλος: Υπάρχει το ιδανικόν. Και το ιδανικόν είναι ένα. Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών.
Βόnus: Το διάγγελμα του δικτάτορα μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973: "Συνωμοσία των εχθρών της δημοκρατίας"
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 «Συνάδελφοι Δήμαρχοι
αναλάβετε τις ευθύνες σας»
 
«Παλινωδίες και
κυβερνητική αδράνεια για το
‘’βαθύ κόκκινο’’ στα νησιά»
 
Στα... “προσεχώς” η
αποψίλωση των πρανών
από την Περιφέρεια»

«Οι άστεγοι σε
συνθήκες καύσωνα»
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΕΥΔΑΠ: Νέα Επιχειρησιακή
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Σύλλογος Συνταξιούχων
Καπνοβιομηχανιών: Δράσεις
για καλό σκοπό
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Ναυτιλία

02 Αυγούστου 2021, 21.45
 Celestyal Cruises: Ολοκληρώνονται με επιτυχία τα καλοκαιρινά δρομολόγια
Η Celestyal Cruises, βραβευμένη ως η πρώτη επιλογή...
01 Αυγούστου 2021, 09.48
ΠΕΝΕΝ: Μέτρα προστασίας των Ναυτεργατών από τον Καύσωνα
Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά...
01 Αυγούστου 2021, 09.38
 Πέθανε ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος
O εφοπλιστής έγινε κυρίως γνωστός για...

Πειραιάς

02 Αυγούστου 2021, 22.27
Συναυλία  της Λαϊκής  Ορχήστρας  «Μίκης Θεοδωράκης» στο Βεάκειο
Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, η...
02 Αυγούστου 2021, 22.12
«Οι άστεγοι σε συνθήκες καύσωνα»
Ο Παναγιώτης Βουτυράκος για τους...
02 Αυγούστου 2021, 00.00
Παρέμβαση για αναστολή μεταβίβασης του 16% της ΟΛΠ στην Cosco
Από κυβερνητικές πηγές  φαίνεται ότι η ΝΔ...