Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 29 Μάρτίου 2020 14:23

«Ενίσχυση στους εφοπλιστές, ψίχουλα και εμπαιγμός στους Ναυτεργάτες»

logoartc_f
Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει τα κυβερνητικά μέτρα για την ακτοπλοΐα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει γενναία ενίσχυση στους εφοπλιστές, ψίχουλα και εμπαιγμός στους Ναυτεργάτες :
 
Τα πολυαναμενόμενα κυβερνητικά μέτρα για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ακτοπλοΐα με την υγειονομική κρίση, επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους των Ναυτεργατών και δικαιώνουν τις εκτιμήσεις της ΠΕΝΕΝ σε ότι αφορά τον χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. 
 
Πρόκειται για μέτρα τα οποία καταφέρνουν συντριπτικό πλήγμα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, υπονομεύουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το ακτοπλοϊκό δίκτυο και την σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα, χτυπούν αδίστακτα και καταστρέφουν τα κατοχυρωμένα ναυτεργατικά δικαιώματα, οδηγούν σε μαζικές απολύσεις μέσω των αποδρομολογήσεων, των ακινησιών ακτοπλοϊκών πλοίων, της χρονικής παράτασης στην έναρξη των δρομολογίων των ταχύπλοων πλοίων και της αντίστοιχης εφαρμογής της θερινής οργανικής σύνθεσης. 
 
Ειδικότερα από τα ανακοινωθέντα μέτρα από τον Υπουργό Ε.Ν  αποδεικνύεται ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη και ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών με την παροχή ζωντανού δημόσιου χρήματος, η σκανδαλώδης διευκόλυνση να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν την κρίση με πλήθος μέτρων και προνομίων που γενναιόδωρα εξασφαλίζει η κυβέρνηση.
 
Το ταξικό πρόσημο αυτών των μέτρων δεν κρύβεται, στους εφοπλιστές, με αυτά και άλλα μέτρα που θα ακολουθήσουν, η κυβέρνηση σπρώχνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία τους και για τους Ναυτεργάτες επιφυλάσσει ένα ξεροκόμματο κι αυτό όχι για όλους.
 
Σε αυτό το πλαίσιο τα μέτρα που προβλέπονται είναι τα παρακάτω: 
 
- Η ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών και επιχειρήσεων μέσα από ειδικό καθεστώς, προκειμένου να ενισχυθούν από την καθίζηση της ακτοπλοϊκής κρίσης. 
 
- Εντάσσονται οι επιχειρήσεις της Ακτοπλοΐας στους ΚΑΔ. 
 
- Διαμορφώνονται συνθήκες εκτεταμένων αποδρομολογήσεων πλοίων παρέχοντας την σχετική ελευθερία στους εφοπλιστές να ενεργήσουν σχετικά κατά παράβαση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. 
 
- Το ίδιο ισχύει για τις εταιρείες που δεν θα δρομολογήσουν τα πλοία τους το επόμενο διάστημα. 
 
- Παρατείνει την χειμερινή σύνθεση έως 30/4/2020. 
 
- Μειώνει κατά 20% τα λιμενικά τέλη σε όλα τα λιμάνια της χώρας. 
 
- Παρατείνει ακόμη περισσότερο τις ακινησίες των ταχύπλοων πλοίων αφήνοντας τελείως ανοιχτό πότε αυτά θα δρομολογηθούν. 
 
- Προβλέπεται νέα νομοθετική ρύθμιση για έκτακτη ανάθεση συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας, τόσο στο κύριο όσο και στο τοπικό συγκοινωνιακό ακτοπλοϊκό δίκτυο. 
 
Η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της αυτές αποδείχνει πέρα πάσης αμφιβολίας την ταξική της προσήλωση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και την στήριξή του να αντεπεξέλθει στην παρούσα κρίση. 
 
Από την άλλη, στα μέτρα που ανακοίνωσε για τους Ναυτεργάτες επιφυλάσσει το επίδομα ανεργίας που είναι σε επίπεδα φτώχειας και εξαθλίωσης και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για τα οποία, με τις εξαγγελθείσες προτάσεις της, ένα τεράστιο μέρος δεν θα είναι δικαιούχοι.
 
Είναι τέτοια και τόση η προκλητική και εξόφθαλμη άνιση μεταχείριση των Ναυτεργατών από την πλευρά των κυβερνητικών μέτρων, που δεν πήραν υπόψη ότι ένας τεράστιος αριθμός Ναυτεργατών δεν απώλεσε την εργασία του στην ευρύτερη εσωτερική ακτοπλοΐα την 1η Μάρτη 2020 αλλά στην πραγματικότητα από την 1η Νοέμβρη 2019 που τέθηκε σε εφαρμογή η χειμερινή οργανική σύνθεση και όλοι αυτοί παραμένουν άνεργοι και η επιδότησή τους ξεκίνησε μετά τον 4ο μήνα.
 
Τα κυβερνητικά μέτρα για την Ακτοπλοΐα αποτελούν συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής η οποία είχε και έχει στο επίκεντρο τα εφοπλιστικά συμφέροντα και την κερδοφορία τους. 
 
Αγνοεί και περιφρονεί τα προβλήματα, τις ανάγκες και τα ναυτεργατικά δικαιώματα. 
 
Το ταξικό σ.κ οφείλει και πρέπει σήμερα να λογαριαστεί με την κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων. Αυτή την αντιδραστική πολιτική οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε τώρα, όχι αύριο, πρέπει οι Ναυτεργάτες να μην υποκύψουν σε τετελεσμένα, πρέπει να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλειά, να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων τους, τα οποία γίνονται θυσία στο βωμό της επιβίωσης των εφοπλιστικών επιχειρήσεων. 
 
Μπροστά σε αυτή τη νέα επίθεση η ΠΕΝΕΝ θα είναι στην πρωτοπορία μίας οργανωμένης αντίστασης και πάλης, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες, δεν θα περιοριστεί μόνο στην καταγγελία και αποδοκιμασία της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Δεν θα υποταχθούμε στο κυβερνητικό δόγμα "μένουμε στο σπίτι" την στιγμή που συντρίβονται τα εργατικά δικαιώματα, δεν θα συμμορφωθούμε με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο των απαγορεύσεων, των διώξεων και της καταστολής. 
 
Καλούμε τους Ναυτεργάτες μέσα και έξω από τα καράβια, τηρώντας όλους τους κανόνες για την προστασία της υγείας, να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

 «Ποιους ενοχλεί ο Πολυχώρος
Λιπασμάτων …»
 
Συνάντηση Γ. Μώραλη
με τον Λιμενάρχη Πειραιά

«Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία
για τη δημόσια υγεία;»

Παράσημο
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Τιμητική διάκριση της
Celestyal Cruises στα
MedCruise Awards 2020

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

29 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Συμφωνία των Πρεσπών: Από «εθνική ήττα» σε «ιστορική» συμφωνία
Μετά το σάλο που ξέσπασε από το...
27 Σεπτεμβρίου 2020, 01.57
«Νέα δόξα για την πέτσινη δημοσιογραφία»
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων –...

Πειραιάς

28 Σεπτεμβρίου 2020, 23.12
 Νέος Πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο ο Θ. Καπράλος
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 15.36
Επιχείρηση «σκούπα» στο κυριακάτικο παζάρι
Συντονισμένη επιχείρηση-«σκούπα» του...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
 Δ. Γκερλές: Τραγέλαφος η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά
Για τη νέα πρόταση όσον αφορά στην...