Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 26 Μάρτίου 2020 21:20

«Διαδικτυακά μαθήματα στις ΑΕΝ»

damanaki ixthok1
Ανακοίνωση Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη έναρξης εξ αποστάσεως μαθημάτων στις ΑΕΝ:
 
«Ν. Σαντορινιός: Η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, αναπόσπαστο κομμάτι της Ναυτιλίας και της Οικονομίας της χώρας μας δεν μπορεί να μείνει στην δεύτερη ταχύτητα. Άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες για την έναρξη διαδικτυακών μαθημάτων»
 
Η πανδημία που η χώρα μας αντιμετωπίζει και τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα για τη διάδοσή της που κλήθηκε η Πολιτεία να λάβει, αποκαλύπτουν συνεχώς κλάδους και πτυχές της καθημερινότητας που χρειάζονται στήριξη και ειδική μέριμνα. Από πλευράς μας θεωρούμε ότι ο ρόλος μιας υπεύθυνης Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε τέτοιες στιγμές Κρίσης, είναι η υπογράμμιση των αναγκών και η εποικοδομητική παρουσίαση προτάσεων και λύσεων. 
 
Έτσι, σε συνέχεια πολλών παρεμβάσεων μας για τα θέματα της Ναυτιλίας, της Ναυτεργασίας, της Νησιωτικότητας και της Ακτοπλοΐας,  οφείλουμε να θέσουμε επί τάπητος τις ανησυχίες των σπουδαστών των
Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι, με δημόσια επιστολή τους προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, μιλούν για τους έντονους φόβους τους, απώλειας του ακαδημαϊκού εξαμήνου, λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί. 
 
Η αλήθεια είναι πως για μια ακόμη φορά, και ίσως την πιο κρίσιμη στιγμή, το Υπουργείο Ναυτιλίας και η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία απολύτως μέριμνα για την προστασία και ενίσχυση του ρόλου της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία για τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διεξαγωγής εξ’ αποστάσεως μαθημάτων για τους περίπου 4,500 σπουδαστές ΑΕΝ σε όλη την Ελλάδα, μετά την αναστολή λειτουργίας τους και έτσι ο κίνδυνος για δυσαναπλήρωτες ώρες μαθημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια του εξαμήνου, να είναι σημαντικός. 
 
Οι σπουδαστές των ΑΕΝ, στην πλειονότητά τους παιδιά από επαρχία ή παιδιά με ανάγκες βιοπορισμού, ζουν ένα αβέβαιο μέλλον καθώς η μη αναπλήρωση μαθημάτων θα τους κοστίσει την δυνατότητα πραγματοποίησης των απαραίτητων, για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, εκπαιδευτικών ταξιδιών, με αρνητικές συνέπειες για την επιβίωση αυτών και των οικογένειών τους. Ειδικότερα, δε, υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθεί μεγάλο κενό στην αγορά της ναυτεργασίας και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, αν δεν αναπληρωθούν άμεσα τα μαθήματα, τουλάχιστον των τελειόφοιτων. 
 
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης στις μέρες του Covid-19, το Υπουργείο Ναυτιλίας, υιοθετώντας τις προτάσεις των ίδιων των σπουδαστών, πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο και δυνατότητα ώστε να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω e-learning διαδικασίες, ενώ θα μπορούσε να έρθει σε επαφή για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και υλικού, με Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Τέλος, απαραίτητος κρίκος για την υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής, σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, είναι η μισθολογική κάλυψη των 200 περίπου ωρομίσθιων καθηγητών των ΑΕΝ, έτσι ώστε να συνδράμουν στην υλοποίηση των διαδικτυακών μαθημάτων, με σκοπό να μην χαθεί το εξάμηνο για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες.    
 
Αν κάτι αυτή η Κρίση μας διδάσκει είναι ότι για την κοινωνία δεν υπάρχουν πρωτεύοντα και δευτερεύοντα ζητήματα. Η συνολική στήριξη των Δημοσίων Δομών Εκπαίδευσης, Υγείας και Πρόνοιας αποτελούν τις πρωταρχικές ανάγκες και ταυτόχρονα τις μέγιστες προτεραιότητες. 
 
Η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, αναπόσπαστο κομμάτι της Ναυτιλίας και της Οικονομίας της χώρας μας δεν μπορεί να μείνει στην δεύτερη ταχύτητα.   
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Απάντηση Ξανθού στα περί
«αδιάβαστου Τσίπρα»
του Πλεύρη 
ΚΚΕ: Περιοδεία της Δ.
Μανωλάκου στη Σαλαμίνα 
 
To ευρωπαϊκό μοντέλο
βιώσιμης ανάπτυξης
ανοικτό στους πολίτες

Οι τρείς ζωές του Νίκου Τσίτσα 
 
 

Γεγονότα

“Λάσκεια 2021” από τον Οργανισμό
Λιμένος Ελευσίνας 

Europe Direct Piraeus

"Μαθαίνοντας να πετάω"

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

«Ανάπτυξη: Νερό - ενέργεια και
ψηφιακός μετασχηματισμός»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.30
ΚΚΕ: Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Σαλαμίνα
Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και...
21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.23
Απάντηση Ξανθού στα περί «αδιάβαστου Τσίπρα» του Πλεύρη
Απάντηση του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο....
20 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
Σήμα κινδύνου για τις πλημμύρες στον Κηφισό…
Την έντονη ανησυχία των Δημάρχων Πειραιά,...

Ναυτιλία

21 Σεπτεμβρίου 2021, 19.05
«Διαδραστικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας στο Norwegian Prima»
Εντυπωσιακές «πρωτιές» όχι μόνο για την...
15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.11
“Λάσκεια 2021” από τον  Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας
Με κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα...
15 Σεπτεμβρίου 2021, 15.05
«Απειλές απόλυσης σε ανεμβολίαστους Ναυτεργάτες!!!»
Ανακοινωση-Καταγγελία της...

Πειραιάς

20 Σεπτεμβρίου 2021, 21.45
«Εξερευνώντας τις πόλεις μας»
Ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο των...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.38
«Ημέρες Θάλασσας 2021»: Το πρόγραμμα για Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες...
19 Σεπτεμβρίου 2021, 19.34
«Φαινόμενα καταχρηστικών συμπεριφορών από τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ¨»
Η Δημοτική κίνηση «Πειραιάς για όλους»...