Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 20:51

«Αριστερή φυσιογνωμία και κοινωνία…»

damanaki ixthok1
Του Γιάννη Καρδαρά
 
Πολλά διαβάζουμε, ακούμε, συζητάμε για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και για τις βασικά δύο «διαφορετικές» απόψεις που παρατίθενται ή αντιπαρατίθενται.
 
Η κάθε άποψη έχει τις αλήθειες της και εμπεριέχει στοιχεία με τα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και με άλλα να διαφωνήσουμε αλλά στην ουσία συμφωνούν με την διεύρυνση του κόμματος και τις σχέσεις του με την κοινωνία.
 
Κατά την γνώμη μου τα κομβικά θέματα που αντιμετωπίζει η ζητούμενη ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα, είναι η «φυσιογνωμία  του»  και η «σχέση του με την κοινωνία».
 
Η «σχέση του ΣΥΡΙΖΑ του 32% με την κοινωνία» και κυρίως των νέων αλλά και των δυναμικών στρωμάτων είναι όντως ζητούμενο στη φάση της ανασυγκρότησης του και δεν μπορεί να είναι μια μηχανιστική ούτε καθηκοντολογική διαδικασία. Η περίφημη «γείωση με την κοινωνία» θα επιτευχθεί μόνο εάν  το κόμμα μας διατηρήσει και ενδυναμώσει εκείνα τα «φυσιογνωμικά  χαρακτηριστικά» που προέρχονται από τις ιστορικές αποσκευές μας, όπως τις παναθρώπινες αξίες, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  τις κοινωνικές κατακτήσεις μέσω  της ανασύνταξης  των κοινωνικών κινημάτων, το ηθικό πλεονέκτημα των άδολων και ανιδιοτελών αγώνων, την απόρριψη του ιδεολογικού «δογματισμού» και «αριστερισμού», και τον σχεδιασμό ενός νέου παραγωγικού μοντέλου πιο κοντινού στον σύγχρονο άνθρωπο σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στον 21ο αιώνα.
 
Οι συναγωνιστές οι προερχόμενοι από το ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας του κέντρου και της κεντροαριστεράς στο βαθμό που αποδέχονται τα παραπάνω είναι καλοδεχούμενοι αφού κουβαλάνε και εκείνοι  μαζί τους μια ιστορία κοινωνικών αγώνων με τις αντικαπιταλιστικές στρατηγικές ρήξεων της τελευταίας εικοσαετίας του 19ου αιώνα αλλά και τους επώδυνους συμβιβασμούς που είδαμε που κατέληξαν (ναζισμός-φασισμός), το «κοινωνικό κράτος πρόνοιας» μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την εν συνεχεία μετάλλαξη της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι την σημερινή αποσύνθεση μετά την αποτυχία της μεταρρυθμιστικής της προσπάθειας στις αρχές του 21ου αιώνα με τις  Ευρωπαϊκές εξαιρέσεις που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
 
Παράλληλα και οι συναγωνιστές οι προερχόμενοι από την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ  Αριστερά είναι επίσης καλοδεχούμενοι εφόσον η συμμετοχή τους στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την ανιδιοτελή αγωνιστική δυναμική τους και το ανατρεπτικό πνεύμα τους αλλά παράλληλα θα προϋποθέτει το ιδεολογικό ξεμπλοκάρισμα αυτών των συναγωνιστών από κάθε είδους δογματισμό της σκέψης, που τον έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν αφού και το κουμμουνιστικό μοντέλο κατέρρευσε με τις γνωστές συνέπειες.
 
Ο κύριος όγκος των κοινωνικών δυνάμεων  με οποιοδήποτε επιθετικό αυτοπροσδιορισμό, δηλαδή της ριζοσπαστικής, ανανεωτικής και σύγχρονης  Αριστεράς βρίσκεται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους ιστορικούς αλλά και συγκυριακούς. Το αμφίδρομο μπόλιασμα, που παραπάνω περιέγραψα, καθώς και η επιμονή στα  χαρακτηριστικά της αριστερής ταυτότητας του με όρους υπέρβασης του παλαιού και αντικατάστασης με σύγχρονους όρους και προσδιορισμούς υπέρ της κοινωνίας θα αποτελέσουν το κύριο μοχλό της ανασυγκρότησής του μέσα από την προώθηση των κοινωνικών αγώνων και της θέσης σε κίνηση της  ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας.
 
Τα παραπάνω θα προσδώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του καταλύτη στην αναγκαία ανασύνθεση της κοινωνίας της κρίσης  και την ιδιότητα της αξιόπιστης εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης.
 
 
Γιάννης Καρδαράς
Μέλος ΔΣ του ΔΣΠ
Μέλος της ΚΕΑ
 
Υ.Γ.  Ως μέλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς πρότεινα και έγινε αποδεκτή η συγκρότηση ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ προς επεξεργασία προτάσεων για την προστασία της κυρίας κατοικίας και των δανειοληπτών.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Το όνειρο της ζεύξης
Περάματος-Σαλαμίνας να
μην μετατραπεί σε εφιάλτη»
 
«Δεν ανεχόμαστε να μας
αντιμετωπίζουν ως πολίτες
β΄κατηγορίας»
 
«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει
την καταστροφή του
Όρους Αιγάλεω» 

«Όχι στο νέο έγκλημα
στο όρος Αιγάλεω!»
 
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΕΥΔΑΠ: Νέα Επιχειρησιακή
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Σύλλογος Συνταξιούχων
Καπνοβιομηχανιών: Δράσεις
για καλό σκοπό
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Μαΐου 2021, 20.44
Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο...
20 Μαΐου 2021, 18.34
Δράση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά στα Λιπάσματα
Tην Παρασκευή 21/5/2021 στις 7.00 μ.μ. η Νομαρχιακή...
20 Μαΐου 2021, 18.24
 Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στον Πειραιά
Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά καλεί σε...

Πειραιάς

24 Ιουλίου 2021, 00.00
 351 κιλά κοκαΐνη σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά!
  Κοκαϊνη συνολικού βάρους σχεδόν...
23 Ιουλίου 2021, 23.08
«Η Κυβέρνηση φορτώνει στο σχιστό τα απορρίμματα της Αττικής»
Ανακοίνωση Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πειραιά:...
23 Ιουλίου 2021, 16.39
Πόρτες εισόδου στις παραλίες Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα
«Ο Δήμος Πειραιά με κύριο μέλημα την...