Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 20:51

«Αριστερή φυσιογνωμία και κοινωνία…»

damanaki ixthok1
Του Γιάννη Καρδαρά
 
Πολλά διαβάζουμε, ακούμε, συζητάμε για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και για τις βασικά δύο «διαφορετικές» απόψεις που παρατίθενται ή αντιπαρατίθενται.
 
Η κάθε άποψη έχει τις αλήθειες της και εμπεριέχει στοιχεία με τα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και με άλλα να διαφωνήσουμε αλλά στην ουσία συμφωνούν με την διεύρυνση του κόμματος και τις σχέσεις του με την κοινωνία.
 
Κατά την γνώμη μου τα κομβικά θέματα που αντιμετωπίζει η ζητούμενη ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα, είναι η «φυσιογνωμία  του»  και η «σχέση του με την κοινωνία».
 
Η «σχέση του ΣΥΡΙΖΑ του 32% με την κοινωνία» και κυρίως των νέων αλλά και των δυναμικών στρωμάτων είναι όντως ζητούμενο στη φάση της ανασυγκρότησης του και δεν μπορεί να είναι μια μηχανιστική ούτε καθηκοντολογική διαδικασία. Η περίφημη «γείωση με την κοινωνία» θα επιτευχθεί μόνο εάν  το κόμμα μας διατηρήσει και ενδυναμώσει εκείνα τα «φυσιογνωμικά  χαρακτηριστικά» που προέρχονται από τις ιστορικές αποσκευές μας, όπως τις παναθρώπινες αξίες, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  τις κοινωνικές κατακτήσεις μέσω  της ανασύνταξης  των κοινωνικών κινημάτων, το ηθικό πλεονέκτημα των άδολων και ανιδιοτελών αγώνων, την απόρριψη του ιδεολογικού «δογματισμού» και «αριστερισμού», και τον σχεδιασμό ενός νέου παραγωγικού μοντέλου πιο κοντινού στον σύγχρονο άνθρωπο σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στον 21ο αιώνα.
 
Οι συναγωνιστές οι προερχόμενοι από το ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας του κέντρου και της κεντροαριστεράς στο βαθμό που αποδέχονται τα παραπάνω είναι καλοδεχούμενοι αφού κουβαλάνε και εκείνοι  μαζί τους μια ιστορία κοινωνικών αγώνων με τις αντικαπιταλιστικές στρατηγικές ρήξεων της τελευταίας εικοσαετίας του 19ου αιώνα αλλά και τους επώδυνους συμβιβασμούς που είδαμε που κατέληξαν (ναζισμός-φασισμός), το «κοινωνικό κράτος πρόνοιας» μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την εν συνεχεία μετάλλαξη της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι την σημερινή αποσύνθεση μετά την αποτυχία της μεταρρυθμιστικής της προσπάθειας στις αρχές του 21ου αιώνα με τις  Ευρωπαϊκές εξαιρέσεις που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
 
Παράλληλα και οι συναγωνιστές οι προερχόμενοι από την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ  Αριστερά είναι επίσης καλοδεχούμενοι εφόσον η συμμετοχή τους στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την ανιδιοτελή αγωνιστική δυναμική τους και το ανατρεπτικό πνεύμα τους αλλά παράλληλα θα προϋποθέτει το ιδεολογικό ξεμπλοκάρισμα αυτών των συναγωνιστών από κάθε είδους δογματισμό της σκέψης, που τον έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν αφού και το κουμμουνιστικό μοντέλο κατέρρευσε με τις γνωστές συνέπειες.
 
Ο κύριος όγκος των κοινωνικών δυνάμεων  με οποιοδήποτε επιθετικό αυτοπροσδιορισμό, δηλαδή της ριζοσπαστικής, ανανεωτικής και σύγχρονης  Αριστεράς βρίσκεται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους ιστορικούς αλλά και συγκυριακούς. Το αμφίδρομο μπόλιασμα, που παραπάνω περιέγραψα, καθώς και η επιμονή στα  χαρακτηριστικά της αριστερής ταυτότητας του με όρους υπέρβασης του παλαιού και αντικατάστασης με σύγχρονους όρους και προσδιορισμούς υπέρ της κοινωνίας θα αποτελέσουν το κύριο μοχλό της ανασυγκρότησής του μέσα από την προώθηση των κοινωνικών αγώνων και της θέσης σε κίνηση της  ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας.
 
Τα παραπάνω θα προσδώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του καταλύτη στην αναγκαία ανασύνθεση της κοινωνίας της κρίσης  και την ιδιότητα της αξιόπιστης εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης.
 
 
Γιάννης Καρδαράς
Μέλος ΔΣ του ΔΣΠ
Μέλος της ΚΕΑ
 
Υ.Γ.  Ως μέλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς πρότεινα και έγινε αποδεκτή η συγκρότηση ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ προς επεξεργασία προτάσεων για την προστασία της κυρίας κατοικίας και των δανειοληπτών.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Άμεση επιστροφή της
εκπαιδευτικού στο 10ο
Δημοτικό Σχολείο
Κορυδαλλού»
 
«Εμβόλια για τον λαό
της Παλαιστίνης»

«Πρόχειρες και επικίνδυνες
οι κυβερνητικές ρυθμίσεις
για την πλοηγική υπηρεσία»

«Αστικοί μύθοι και καιρός
να ξυπνήσουμε»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

«Το ταξίδι της ζωής μας»

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

«ΤΑΤΛΙΝ: ΜΝΗΜΕΙΟ
ΣΤΗΝ ΙΙΙη ΔΙΕΘΝΗ»
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

28 Ιανουαρίου 2021, 00.00
ΣΥΡΙΖΑ: Υποβαθμίζεται η δημόσια πλοηγική υπηρεσία
Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής...
26 Ιανουαρίου 2021, 21.02
«Απειλή και δίωξη κατά γονέων και μαθητών στην Ιωνίδειο»
Κατάθεση ΑΝΑΦΟΡΑΣ  της επιστολής των...
26 Ιανουαρίου 2021, 10.51
«Εμβόλια για τον λαό της Παλαιστίνης»
Εμβόλια για την Παλαιστίνη ζήτησε ο Π....

Ναυτιλία

28 Ιανουαρίου 2021, 00.51
Νέα 48ωρη απεργία του προσωπικού της Πλοηγικής Υπηρεσίας
Την προκήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής...
27 Ιανουαρίου 2021, 17.56
ΠΕΝΕΝ: Σε κίνδυνο η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Κυβέρνηση Ν.Δ -...

Πειραιάς

27 Ιανουαρίου 2021, 17.53
Θερμαινόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών
Ο Δήμος Πειραιά λειτουργεί για την...
27 Ιανουαρίου 2021, 17.43
«Επιτακτική ανάγκη απομάκρυνσης των επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων»
Ανακοίνωση – Απόφαση της  Νομαρχιακής...
27 Ιανουαρίου 2021, 17.38
Πειραιάς: Μάσκες προστασίας στα παιδιά των νηπιαγωγείων
Διανεμήθηκαν 1.500 μάσκες προστασίας...