Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 20:51

«Αριστερή φυσιογνωμία και κοινωνία…»

damanaki ixthok1
Του Γιάννη Καρδαρά
 
Πολλά διαβάζουμε, ακούμε, συζητάμε για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και για τις βασικά δύο «διαφορετικές» απόψεις που παρατίθενται ή αντιπαρατίθενται.
 
Η κάθε άποψη έχει τις αλήθειες της και εμπεριέχει στοιχεία με τα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και με άλλα να διαφωνήσουμε αλλά στην ουσία συμφωνούν με την διεύρυνση του κόμματος και τις σχέσεις του με την κοινωνία.
 
Κατά την γνώμη μου τα κομβικά θέματα που αντιμετωπίζει η ζητούμενη ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα, είναι η «φυσιογνωμία  του»  και η «σχέση του με την κοινωνία».
 
Η «σχέση του ΣΥΡΙΖΑ του 32% με την κοινωνία» και κυρίως των νέων αλλά και των δυναμικών στρωμάτων είναι όντως ζητούμενο στη φάση της ανασυγκρότησης του και δεν μπορεί να είναι μια μηχανιστική ούτε καθηκοντολογική διαδικασία. Η περίφημη «γείωση με την κοινωνία» θα επιτευχθεί μόνο εάν  το κόμμα μας διατηρήσει και ενδυναμώσει εκείνα τα «φυσιογνωμικά  χαρακτηριστικά» που προέρχονται από τις ιστορικές αποσκευές μας, όπως τις παναθρώπινες αξίες, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  τις κοινωνικές κατακτήσεις μέσω  της ανασύνταξης  των κοινωνικών κινημάτων, το ηθικό πλεονέκτημα των άδολων και ανιδιοτελών αγώνων, την απόρριψη του ιδεολογικού «δογματισμού» και «αριστερισμού», και τον σχεδιασμό ενός νέου παραγωγικού μοντέλου πιο κοντινού στον σύγχρονο άνθρωπο σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στον 21ο αιώνα.
 
Οι συναγωνιστές οι προερχόμενοι από το ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας του κέντρου και της κεντροαριστεράς στο βαθμό που αποδέχονται τα παραπάνω είναι καλοδεχούμενοι αφού κουβαλάνε και εκείνοι  μαζί τους μια ιστορία κοινωνικών αγώνων με τις αντικαπιταλιστικές στρατηγικές ρήξεων της τελευταίας εικοσαετίας του 19ου αιώνα αλλά και τους επώδυνους συμβιβασμούς που είδαμε που κατέληξαν (ναζισμός-φασισμός), το «κοινωνικό κράτος πρόνοιας» μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την εν συνεχεία μετάλλαξη της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι την σημερινή αποσύνθεση μετά την αποτυχία της μεταρρυθμιστικής της προσπάθειας στις αρχές του 21ου αιώνα με τις  Ευρωπαϊκές εξαιρέσεις που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
 
Παράλληλα και οι συναγωνιστές οι προερχόμενοι από την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ  Αριστερά είναι επίσης καλοδεχούμενοι εφόσον η συμμετοχή τους στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την ανιδιοτελή αγωνιστική δυναμική τους και το ανατρεπτικό πνεύμα τους αλλά παράλληλα θα προϋποθέτει το ιδεολογικό ξεμπλοκάρισμα αυτών των συναγωνιστών από κάθε είδους δογματισμό της σκέψης, που τον έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν αφού και το κουμμουνιστικό μοντέλο κατέρρευσε με τις γνωστές συνέπειες.
 
Ο κύριος όγκος των κοινωνικών δυνάμεων  με οποιοδήποτε επιθετικό αυτοπροσδιορισμό, δηλαδή της ριζοσπαστικής, ανανεωτικής και σύγχρονης  Αριστεράς βρίσκεται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους ιστορικούς αλλά και συγκυριακούς. Το αμφίδρομο μπόλιασμα, που παραπάνω περιέγραψα, καθώς και η επιμονή στα  χαρακτηριστικά της αριστερής ταυτότητας του με όρους υπέρβασης του παλαιού και αντικατάστασης με σύγχρονους όρους και προσδιορισμούς υπέρ της κοινωνίας θα αποτελέσουν το κύριο μοχλό της ανασυγκρότησής του μέσα από την προώθηση των κοινωνικών αγώνων και της θέσης σε κίνηση της  ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας.
 
Τα παραπάνω θα προσδώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του καταλύτη στην αναγκαία ανασύνθεση της κοινωνίας της κρίσης  και την ιδιότητα της αξιόπιστης εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης.
 
 
Γιάννης Καρδαράς
Μέλος ΔΣ του ΔΣΠ
Μέλος της ΚΕΑ
 
Υ.Γ.  Ως μέλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς πρότεινα και έγινε αποδεκτή η συγκρότηση ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ προς επεξεργασία προτάσεων για την προστασία της κυρίας κατοικίας και των δανειοληπτών.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

 «Το Υπουργείο Ναυτιλίας
δεν αντιλαμβάνεται τις
ανάγκες της ακτοπλοΐας
και της Νησιωτικότητας»
 
Συνάντηση Γ. Μώραλη
με τον Λιμενάρχη Πειραιά

«Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία
για τη δημόσια υγεία;»

Παράσημο
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Τιμητική διάκριση της
Celestyal Cruises στα
MedCruise Awards 2020

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

27 Σεπτεμβρίου 2020, 01.57
«Νέα δόξα για την πέτσινη δημοσιογραφία»
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων –...
24 Σεπτεμβρίου 2020, 23.23
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Κρατικό της Νίκαιας
Επίσκεψη στο Γενικό Κρατικό...

Πειραιάς

24 Σεπτεμβρίου 2020, 20.39
 Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς,...
24 Σεπτεμβρίου 2020, 20.33
Τραμπουκισμός κατά πολιτών της Πειραϊκής
Καταγγελία των «Ενεργών Πολιτών της Α...
24 Σεπτεμβρίου 2020, 00.17
Συνάντηση Γ. Μώραλη με τον Λιμενάρχη Πειραιά
Εθιμοτυπική συνάντηση είχε στο...