Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 11:14

Συμπαράσταση στους εργολαβικούς εργαζομένους των ΕΛ.ΠΕ.

damanaki ixthok1
Δήλωση συμπαράστασης Νίνας Κασιμάτη* στους εργολαβικούς εργαζομένους των ΕΛ.ΠΕ. και σε όλους τους εργαζομένους, που βρίσκονται υπό απόλυση με τη νομοθετική και πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε διάφορες επιχειρήσεις.
 
Επιστροφή στην «κανονικότητα» έξω από κάθε πλαίσιο κοινωνικών δικαιωμάτων και από τις 2 Ιανουαρίου του νέου έτους δεκάδες εργολαβικοί εργαζόμενοι των ΕΛ.ΠΕ., οι οποίοι για χρόνια συμβάλλουν με την εργασία τους και την τεχνογνωσία τους στην ανάπτυξη του Ομίλου, βρέθηκαν εκτός δουλειάς, χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς κανένα εργασιακό αύριο, με τη νομοθετική και πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης της Ν.Δ. και τις ευλογίες της διορισμένης από αυτή νέας διοίκησης.
 
Στα ΕΛ.ΠΕ., που είναι επιχείρηση με υψηλή κερδοφορία και στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το 35% των μετοχών, υιοθετείται εδώ και χρόνια η πρακτική των υπεργολαβιών με αποτέλεσμα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενώ στην πλειονότητά τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να εργάζονται σε συνθήκες ομηρίας και επισφάλειας. Σε κλιμάκωση αυτού του δυσμενούς εργασιακού καθεστώτος, η επιλογή της νέας διοίκησης για μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού σε συγκεκριμένες εργολαβίες οδήγησε στη σύναψη 3μηνων συμβάσεων ομηρίας και, τελικά, σε μη ανανέωση συμβάσεων, ακόμη και εργαζομένων που βρίσκονται ένα χρόνο πριν από τη συνταξιοδότησή τους!
 
Πρόσφατα, μάλιστα, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. απαγόρευσε την είσοδο του σωματείου των εργολαβικών εργαζομένων (Σ.Ε.Ε.Ε.Π.Φ.Χ.) στους χώρους εργασίας, παρεμποδίζοντας τη συνδικαλιστική δράση και παραβιάζοντας έτσι στην πράξη ένα στοιχειώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, αλλά και σήμερα δεν τους δέχθηκε ούτε καν στα γραφεία της. 
 
Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που έχει εισαγάγει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, με συνεχείς και ανορθόδοξες νομοθετικές πρωτοβουλίες η κυβέρνηση της Ν.Δ. επαναφέρει την εργασιακή μνημονιακή βαρβαρότητα στην πλέον νεοφιλελεύθερη μορφή της ως «κανονικότητα»: 
 
κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης για σπουδαίο λόγο
 
κατάργηση, με τροπολογία που κατατέθηκε από τη Ν.Δ. στις 8-08-2019 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών(!), της κοινής και αλληλέγγυας ευθύνης αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, που είχε θεσπισθεί από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τον ν. 4554/2018 
 
υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσω θέσπισης ενός πλέγματος ρητρών εξαίρεσης από τις ρυθμίσεις των συλλογικών συμβάσεων
 
περιορισμός του δικαιώματος προσφυγής στη διαιτησία 
 
Η Ν.Δ., δηλαδή, ξηλώνει συστηματικά και ωμά όλο το πλέγμα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, που επανέφερε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάνοντας πράξη  την έξοδο από τα μνημόνια.
 
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, ότι στον τομέα της εργασίας σημειώνονται διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο κατά τον οποίο είχαμε έκρηξη στις απολύσεις. Ο Δεκέμβριος του 2019 ήταν ο χειρότερος της τελευταίας εξαετίας με απώλεια 3.700 θέσεων εργασίας, ενώ το 2019 έκλεισε με 13.500 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξήθηκαν. Και είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα, παρά την κερδοφορία τους, απολύουν και μειώνουν μισθούς. Στη ΔΕΗ μάλιστα, με νόμο που πέρασε η Ν.Δ., οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα παίρνουν τον κατώτατο μισθό και δεν θα καλύπτονται από καμία συλλογική σύμβαση. 
 
Φαίνεται ότι, για την κυβέρνηση της Ν.Δ., βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι ξανά η μνημονιακή βαρβαρότητα, η εσωτερική υποτίμηση, με τη συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, δηλαδή με τη θεσμική και υλική υποβάθμιση της μισθωτής εργασίας γενικότερα. 
 
Όμως αυτό δεν θα γίνει ανεκτό ύστερα από τόσες θυσίες και προσδοκίες του ελληνικού λαού για ευημερία, πρόοδο και ανάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων μετά την έξοδο από την κρίση.
 
Συνεπώς, καλούμε την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ειδικά το Υπουργείο Εργασίας να πάψει να λειτουργεί ως φωνή των συμφερόντων των ολίγων, να βάλει φρένο στις απολύσεις στα ΕΛ.ΠΕ., στις Τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, στον ΟΤΕ, στη Χαλυβουργική, στα Λιπάσματα Καβάλας, στον κλάδο της ενέργειας και σε κάθε κλάδο, και να ενισχύσει το δικαίωμα στην εργασία. 
 
Τέλος, καλούμε τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής της, ώστε τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην εργασία τους. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και των αγώνα των εργαζομένων για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων, για ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και δέσμευση για μη απολύσεις, και άμεση επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
 
*Νίνα Γ. Κασιμάτη 
Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Έχουμε όλοι συγκλονιστεί
από την τραγική απώλεια
τριών μικρών παιδιών…»
 
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά
Γιάννη Μώραλη για τον
θάνατο της Φώφης
Γεννηματά
 
«Οι ναζιστικές πρακτικές δεν
έχουν θέση στην κοινωνία»

«Η καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής και η
συνεργασία των κρατών
της Μεσογείου»

Γεγονότα

«Franky meets Ella on the
Orient Express»

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

27 Οκτωβρίου 2021, 18.33
«Κυβέρνηση τρία άλφα, ακρίβεια, αποτυχία, αστυνομοκρατία»
«Καλή η κυβερνητική προπαγάνδα περί ανάπτυξης και ακμάζουσας οικονομίας, αλλά την ακρίβεια που  είναι αισθητή...
26 Οκτωβρίου 2021, 17.22
Δ. Τζανακόπουλος: «Να αποδοθεί δικαιοσύνη για το 18χρονο Νίκο Σαμπάνη»
Δήλωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την επίσκεψη...
26 Οκτωβρίου 2021, 17.04
 ΣΥΡΙΖΑ Ναυτιλίας: Καθεστώς ασυδοσίας στο Λιμάνι
Την ημέρα που ο Υπουργός Ναυτιλίας, με αφορμή τη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO δήλωνε ότι «οι...

Ναυτιλία

27 Οκτωβρίου 2021, 18.38
Νέα 48ωρη Απεργίας στα πλοία
Στη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ στις 27/10/2021 έγινε αποδεκτή η πρόταση της ΠΕΝΕΝ για κήρυξη 48ωρης απεργίας...
27 Οκτωβρίου 2021, 03.40
«Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την τραγική απώλεια τριών μικρών παιδιών…»
Δήλωση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για το τραγικό συμβάν της Χίου   Η...
26 Οκτωβρίου 2021, 16.59
Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για παραπληροφόρηση…
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:    Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η επιχείρηση που έστησαν Cosco – κυβέρνηση και τα...

Πειραιάς

27 Οκτωβρίου 2021, 18.29
Στα γαλανόλευκα το  Δημοτικό Θέατρο
Ο Δήμος Πειραιά θέλοντας να τιμήσει την 28η Οκτωβρίου, «ντύνει» με τα χρώματα της γαλανόλευκης την πρόσοψη του...
25 Οκτωβρίου 2021, 22.35
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο εργαζομένου στις προβλήτες της Cosco
Τραγικό θάνατο βρήκε 40χρονος εργαζόμενος στην Προβλήτα 2 στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, όταν...
25 Οκτωβρίου 2021, 21.35
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
«Αποχαιρετώ σήμερα με θλίψη μια πολύ καλή οικογενειακή μου φίλη και μια σημαντική νέα γυναίκα, τη Φώφη...