Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 00:00

Παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή δικαστικού ενσήμου

Oι Eυρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ερώτηση ζητούν την παρέμβαση της Κομισιόν στην άδικη, αναδρομική και αντισυνταγματική ρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές

«Η επιβολή δικαστικού ενσήμου στην Ελλάδα παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο - υπονομεύει την πρόσβαση όλων των πολιτών στη  δικαιοσύνη και τη δικαστική προστασία»

Την παρέμβασή της Κομισιόν κατά της πρόσφατης θέσπισης στην Ελλάδα της υποχρέωσης καταβολής τέλους στις αναγνωριστικές αγωγές, που πλήττει τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, υπονομεύει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη  και παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο,  ζητούν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή ερώτηση που  κατέθεσαν με  πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά. Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου Πέτρος Κόκκαλης και Αλέξης Γεωργούλης. 
 
Πρόκειται για την επίμαχη διάταξη που εισήγαγε η σημερινή κυβέρνηση, με ισχύ από 30 Νοεμβρίου, καθιστώντας υποχρεωτική την καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές που κατατίθενται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα αναδρομικώς  για αγωγές που ήδη έχουν κατατεθεί.
 
Παρόμοια διάταξη είχε θεσμοθετηθεί  πρώτη φορά το 2011, έχοντας τότε εγείρει την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας.
 
Η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την κατήργησε με το ν.  4446/2016.
 
Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση την επανέφερε καθαρά  για εισπρακτικούς λόγους, με επίσημη αιτιολογία ότι οι πολίτες  κινητοποιούν έναν «πολυδάπανο δημόσιο μηχανισμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση της.
 
Στην ερώτηση τονίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση  συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό της ανοικτής πρόσβασης  των πολιτών στη Δικαιοσύνη, καθώς οι πιο αδύναμοι οικονομικά διάδικοι αποκλείονται από το  δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας κατά παράβαση του άρθρου 20 του Συντάγματος και του άρθρου 6§1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ταυτόχρονα, είναι αντίθετη με το ενωσιακό δίκαιο καθώς δεν υφίσταται ανώτερο όριο για το ύψος του ενσήμου, η  υποχρέωση είναι υπερβολική και δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και περιορίζεται το δικαίωμα  δικαστικής προστασίας.
 
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την Επιτροπή να ενημερώσει για τις  ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί ώστε να διασφαλίσει ότι  δεν παραβιάζεται το ενωσιακό δίκαιο και το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας για όλους τους πολίτες.  

 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

 «Ποιους ενοχλεί ο Πολυχώρος
Λιπασμάτων …»
 
Συνάντηση Γ. Μώραλη
με τον Λιμενάρχη Πειραιά

«Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία
για τη δημόσια υγεία;»

Παράσημο
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Τιμητική διάκριση της
Celestyal Cruises στα
MedCruise Awards 2020

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

29 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Συμφωνία των Πρεσπών: Από «εθνική ήττα» σε «ιστορική» συμφωνία
Μετά το σάλο που ξέσπασε από το...
27 Σεπτεμβρίου 2020, 01.57
«Νέα δόξα για την πέτσινη δημοσιογραφία»
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων –...

Πειραιάς

28 Σεπτεμβρίου 2020, 23.12
 Νέος Πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο ο Θ. Καπράλος
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 15.36
Επιχείρηση «σκούπα» στο κυριακάτικο παζάρι
Συντονισμένη επιχείρηση-«σκούπα» του...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
 Δ. Γκερλές: Τραγέλαφος η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά
Για τη νέα πρόταση όσον αφορά στην...