Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 10:30

«Ικανοποίηση αλλά και κίνδυνος υπέρμετρης δόμησης»

damanaki ixthok1
Για την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να δημιουργήσει πάρκο καινοτομίας στα ακίνητα της ΧΡΩΠΕΙ μίλησε στο Κανάλι Ένα 90.4 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» των Ν. Παρασκευά και Κ. Πετούση ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους».
 
Ο Νίκος Μπελαβίλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας παρόλα αυτά τον κίνδυνο της υπέρμετρης δόμησης λόγω του συντελεστή δόμησης 2,6 που προβλέπεται.
 
Όπως είπε, η δημιουργία του πάρκου καινοτομίας είναι μια πρόταση της ομάδας αξιοποίησης ακινήτων της οποίας είχε την ευθύνη, προς την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία όμως έμεινε στα συρτάρια για να αξιοποιηθεί εν τέλει από την παρούσα.
 
«Μελετάμε την οδό Πειραιώς και τα ακίνητά της πάρα πολλά χρόνια. Τα ακίνητα της ΧΡΩΠΕΙ είναι από τα πιο εμβληματικά» σημείωσε με την ιδιότητα του καθηγητή του Πολυτεχνείου. Εξήγησε πως «πριν από 15 χρόνια το Πολυτεχνείο είχε προτείνει την αξιοποίησή τους για την στέγαση του δικαστικού μεγάρου αλλά δεν προχώρησε λόγω ενστάσεων από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης. Στην συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου μέσα στο Λεκανοπέδιο. Αξιολογήσαμε πολλά ακίνητα και προτείναμε εκείνα της ΧΡΩΠΕΙ και του Ρετσίνα. Δυστυχώς όμως δεν προχώρησε».
 
Εκτίμησε πως είναι μια σωστή χωροθέτηση που ταιριάζει με το ύφος της Πειραιώς εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό του για τον υψηλό συντελεστή δόμησης.
 
Αντίστοιχο προβληματισμό εξέφρασε και για την διάταξη που προβλέπει ότι το δημόσιο μπορεί να το παραχωρήσει σε τρίτο άνευ ή με αντάλλαγμα. «Ποιος θα είναι ο τρίτος; Φυσικά και θα υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις όπως συμβαίνει παντού. Η εποπτεία όμως θα πρέπει να είναι σε δημόσιο φορέα, είτε τον δήμο είτε την περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο κτλ.» τόνισε συμπληρώνοντας πως «ο δήμος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει στο σχήμα. Για λόγους αρχής αλλά και κατά το νόμο πρέπει να ερωτάται η αυτοδιοίκηση».
 
Εξήγησε πως η αξιοποίηση των ακινήτων πρέπει να γίνει και να «συνεχίσουμε και με τα οικόπεδα Χαραγκιώνη για χώρο πρασίνου» καθώς θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή. Έφερε δε ως παράδειγμα την Τεχνόπολη στο κέντρο της Αθήνας. «Μια μαύρη τρύπα φεύγει από την πόλη και γίνεται λαμπρή χρήση. Ανεβαίνουν και οι αξίες γης. Είναι μια επένδυση ιδιαίτερα θετική και όχι φούσκα ακινήτων» είπε.
 
Ερωτώμενος για την επιλογή του Δήμου Πειραιά να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ για την συντήρηση των πλατειών, επιλογή που καταψήφισε ο «Πειραιάς για Όλους» εξήγησε πως τα αποδοτικά μοντέλα ΣΔΙΤ συνδέονται με την κερδοφορία του εργολάβου. «Αυτό συμβαίνει π.χ. στην ανακύκλωση με την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Στους κήπους δεν μπορεί να προκύψει υπεραξία οπότε το κέρδος προέρχεται από το ίδιο το έργο και την κακή εργασιακή σχέση με όσους απασχοληθούν σε αυτό. Αυτού του τύπου την εργολαβία δεν την θέλουμε» είπε για να καταλήξει: «Ναι στις εργολαβίες όταν υπάρχει αντικειμενική ανάγκη, έκτακτη και περιοδική».
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

«Απαράδεκτη η τοποθέτηση
του Υπ. Εθνικής Άμυνας» 
 
Πέθανε ο Νίκος
Μπελογιάννης, γιος του  
αγωνιστή της Αριστεράς 

«Αντικατάσταση Αγροτικού
Ιατρού στο Πολυδύναμο
Σπετσών»

 «Ωδή για τους
Τουρκοκύπριους»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

11 ιστορίες + 1 
από τον Steven Coombes

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Οκτωβρίου 2020, 22.03
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην έρευνα για τη Novartis
"Η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο...
25 Οκτωβρίου 2020, 21.58
Πρόταση μομφής στην πολιτική της κυβέρνησης
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του...
25 Οκτωβρίου 2020, 20.20
«Απαράδεκτη η τοποθέτηση του Υπ. Εθνικής Άμυνας»
Η απάντηση του Κοινοβουλευτικού...

Ναυτιλία

23 Οκτωβρίου 2020, 18.05
Παράταση υποβολής των αιτήσεων για «Μεταφορικό Ισοδύναμο»
Παρατείνεται για έναν μήνα η υποβολή των...
22 Οκτωβρίου 2020, 00.00
H Celestyal Cruises παρέχει ταξιδιωτική ασφάλιση χωρίς επιπλέον χρέωση, με κάλυψη και για COVID-19
H Celestyal Cruises, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη, ως η...
21 Οκτωβρίου 2020, 18.01
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Λιμενική Αστυνομία
Νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις των...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2020, 21.50
Νεκρός στην πύλη Ε8 στο λιμάνι του Πειραιά
Ένας άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του...
25 Οκτωβρίου 2020, 00.00
«Πειραιάς για Όλους»: 700.000 τόνοι μπάζα από τους δρόμους του Πειραιά …!
Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης...
23 Οκτωβρίου 2020, 17.56
Συνάντηση Γ. Μώραλη με την «Αρμενική Εθνική Επιτροπή»
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ...