Τρίτη, 02 Μάρτίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 10:30

«Ικανοποίηση αλλά και κίνδυνος υπέρμετρης δόμησης»

damanaki ixthok1
Για την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να δημιουργήσει πάρκο καινοτομίας στα ακίνητα της ΧΡΩΠΕΙ μίλησε στο Κανάλι Ένα 90.4 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» των Ν. Παρασκευά και Κ. Πετούση ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους».
 
Ο Νίκος Μπελαβίλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας παρόλα αυτά τον κίνδυνο της υπέρμετρης δόμησης λόγω του συντελεστή δόμησης 2,6 που προβλέπεται.
 
Όπως είπε, η δημιουργία του πάρκου καινοτομίας είναι μια πρόταση της ομάδας αξιοποίησης ακινήτων της οποίας είχε την ευθύνη, προς την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία όμως έμεινε στα συρτάρια για να αξιοποιηθεί εν τέλει από την παρούσα.
 
«Μελετάμε την οδό Πειραιώς και τα ακίνητά της πάρα πολλά χρόνια. Τα ακίνητα της ΧΡΩΠΕΙ είναι από τα πιο εμβληματικά» σημείωσε με την ιδιότητα του καθηγητή του Πολυτεχνείου. Εξήγησε πως «πριν από 15 χρόνια το Πολυτεχνείο είχε προτείνει την αξιοποίησή τους για την στέγαση του δικαστικού μεγάρου αλλά δεν προχώρησε λόγω ενστάσεων από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης. Στην συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου μέσα στο Λεκανοπέδιο. Αξιολογήσαμε πολλά ακίνητα και προτείναμε εκείνα της ΧΡΩΠΕΙ και του Ρετσίνα. Δυστυχώς όμως δεν προχώρησε».
 
Εκτίμησε πως είναι μια σωστή χωροθέτηση που ταιριάζει με το ύφος της Πειραιώς εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό του για τον υψηλό συντελεστή δόμησης.
 
Αντίστοιχο προβληματισμό εξέφρασε και για την διάταξη που προβλέπει ότι το δημόσιο μπορεί να το παραχωρήσει σε τρίτο άνευ ή με αντάλλαγμα. «Ποιος θα είναι ο τρίτος; Φυσικά και θα υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις όπως συμβαίνει παντού. Η εποπτεία όμως θα πρέπει να είναι σε δημόσιο φορέα, είτε τον δήμο είτε την περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο κτλ.» τόνισε συμπληρώνοντας πως «ο δήμος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει στο σχήμα. Για λόγους αρχής αλλά και κατά το νόμο πρέπει να ερωτάται η αυτοδιοίκηση».
 
Εξήγησε πως η αξιοποίηση των ακινήτων πρέπει να γίνει και να «συνεχίσουμε και με τα οικόπεδα Χαραγκιώνη για χώρο πρασίνου» καθώς θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή. Έφερε δε ως παράδειγμα την Τεχνόπολη στο κέντρο της Αθήνας. «Μια μαύρη τρύπα φεύγει από την πόλη και γίνεται λαμπρή χρήση. Ανεβαίνουν και οι αξίες γης. Είναι μια επένδυση ιδιαίτερα θετική και όχι φούσκα ακινήτων» είπε.
 
Ερωτώμενος για την επιλογή του Δήμου Πειραιά να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ για την συντήρηση των πλατειών, επιλογή που καταψήφισε ο «Πειραιάς για Όλους» εξήγησε πως τα αποδοτικά μοντέλα ΣΔΙΤ συνδέονται με την κερδοφορία του εργολάβου. «Αυτό συμβαίνει π.χ. στην ανακύκλωση με την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Στους κήπους δεν μπορεί να προκύψει υπεραξία οπότε το κέρδος προέρχεται από το ίδιο το έργο και την κακή εργασιακή σχέση με όσους απασχοληθούν σε αυτό. Αυτού του τύπου την εργολαβία δεν την θέλουμε» είπε για να καταλήξει: «Ναι στις εργολαβίες όταν υπάρχει αντικειμενική ανάγκη, έκτακτη και περιοδική».
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Ας μην επαναλάβουμε λάθη
του παρελθόντος»
 
 «Ο δικός μας κόσμος δεν
δολοφονεί, δεν μισεί,
δεν εκδικείται»

«Ανεπαρκής η διοίκηση
Πατούλη στη διαχείριση των
απορριμμάτων»

«Ποια θα είναι η
"Μεγάλη Δευτέρα"
της αγοράς»
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Ο ΟΛΠ στηρίζει τα
Αθλητικά Σωματεία στο
Δήμο Κερατσινίου-
Δραπετσώνας

"ΖΩΕΣ ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ" 
της Ελένης Νίκα  

Δημήτρης Φάκος, Άκης
Τουρκογιώργης: Η συνεργασία
 της χρονιάς
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

01 Μάρτίου 2021, 22.30
Πρωτοφανές …
Η ΕΡΤ αρνήθηκε να καλύψει την...
27 Φεβρουαρίου 2021, 21.24
 «Ο δικός μας κόσμος δεν δολοφονεί, δεν μισεί, δεν εκδικείται»
Ο Διονύσης Τεμπονέρας ανάρτησε στον...

Ναυτιλία

01 Μάρτίου 2021, 20.49
Παρέμβαση για την καθυστέρηση των συντάξεων στους Ναυτεργάτες
Ανακοίνωση του Υπ. Ναυτιλίας για τα...
01 Μάρτίου 2021, 16.39
ΟΛΠ Α.Ε.: Πλατφόρμα αποβίβασης επιβατών
Η ΟΛΠ Α.Ε. προχώρησε στην μελέτη και...
26 Φεβρουαρίου 2021, 21.37
Σύγκληση Συμβουλίου Χρηστών Λιμένος Πειραιά
Μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποιήθηκε...

Πειραιάς

01 Μάρτίου 2021, 00.00
Car terminal στο λιμάνι του Πειραιά
«Η Cosco το τερμάτισε» καταγγέλλει με...
28 Φεβρουαρίου 2021, 20.20
«Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την τήρηση των Αρχών του Ανθρωπισμού»
Ψήφισμα του «Δικηγορικού Συλλόγου...
28 Φεβρουαρίου 2021, 20.16
Σωφρονισμός χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα…
Την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 και ώρα...