Πειραιάς
«Ικανοποίηση αλλά και κίνδυνος υπέρμετρης δόμησης»


Για την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να δημιουργήσει πάρκο καινοτομίας στα ακίνητα της ΧΡΩΠΕΙ μίλησε στο Κανάλι Ένα 90.4 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» των Ν. Παρασκευά και Κ. Πετούση ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους».
Ο Νίκος Μπελαβίλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας παρόλα αυτά τον κίνδυνο της υπέρμετρης δόμησης λόγω του συντελεστή δόμησης 2,6 που προβλέπεται.
Όπως είπε, η δημιουργία του πάρκου καινοτομίας είναι μια πρόταση της ομάδας αξιοποίησης ακινήτων της οποίας είχε την ευθύνη, προς την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία όμως έμεινε στα συρτάρια για να αξιοποιηθεί εν τέλει από την παρούσα.
«Μελετάμε την οδό Πειραιώς και τα ακίνητά της πάρα πολλά χρόνια. Τα ακίνητα της ΧΡΩΠΕΙ είναι από τα πιο εμβληματικά» σημείωσε με την ιδιότητα του καθηγητή του Πολυτεχνείου. Εξήγησε πως «πριν από 15 χρόνια το Πολυτεχνείο είχε προτείνει την αξιοποίησή τους για την στέγαση του δικαστικού μεγάρου αλλά δεν προχώρησε λόγω ενστάσεων από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης. Στην συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου μέσα στο Λεκανοπέδιο. Αξιολογήσαμε πολλά ακίνητα και προτείναμε εκείνα της ΧΡΩΠΕΙ και του Ρετσίνα. Δυστυχώς όμως δεν προχώρησε».
Εκτίμησε πως είναι μια σωστή χωροθέτηση που ταιριάζει με το ύφος της Πειραιώς εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό του για τον υψηλό συντελεστή δόμησης.
Αντίστοιχο προβληματισμό εξέφρασε και για την διάταξη που προβλέπει ότι το δημόσιο μπορεί να το παραχωρήσει σε τρίτο άνευ ή με αντάλλαγμα. «Ποιος θα είναι ο τρίτος; Φυσικά και θα υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις όπως συμβαίνει παντού. Η εποπτεία όμως θα πρέπει να είναι σε δημόσιο φορέα, είτε τον δήμο είτε την περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο κτλ.» τόνισε συμπληρώνοντας πως «ο δήμος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει στο σχήμα. Για λόγους αρχής αλλά και κατά το νόμο πρέπει να ερωτάται η αυτοδιοίκηση».
Εξήγησε πως η αξιοποίηση των ακινήτων πρέπει να γίνει και να «συνεχίσουμε και με τα οικόπεδα Χαραγκιώνη για χώρο πρασίνου» καθώς θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή. Έφερε δε ως παράδειγμα την Τεχνόπολη στο κέντρο της Αθήνας. «Μια μαύρη τρύπα φεύγει από την πόλη και γίνεται λαμπρή χρήση. Ανεβαίνουν και οι αξίες γης. Είναι μια επένδυση ιδιαίτερα θετική και όχι φούσκα ακινήτων» είπε.
Ερωτώμενος για την επιλογή του Δήμου Πειραιά να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ για την συντήρηση των πλατειών, επιλογή που καταψήφισε ο «Πειραιάς για Όλους» εξήγησε πως τα αποδοτικά μοντέλα ΣΔΙΤ συνδέονται με την κερδοφορία του εργολάβου. «Αυτό συμβαίνει π.χ. στην ανακύκλωση με την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Στους κήπους δεν μπορεί να προκύψει υπεραξία οπότε το κέρδος προέρχεται από το ίδιο το έργο και την κακή εργασιακή σχέση με όσους απασχοληθούν σε αυτό. Αυτού του τύπου την εργολαβία δεν την θέλουμε» είπε για να καταλήξει: «Ναι στις εργολαβίες όταν υπάρχει αντικειμενική ανάγκη, έκτακτη και περιοδική».
Νεότερες ειδήσεις:
- 14/12/2019 18:55 - Συλλογή παιχνιδιών και βιβλίων στον Πειραιά
- 13/12/2019 21:49 - Εγκαίνια στο σύλλογο εκτελωνιστών
- 13/12/2019 00:35 - Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
- 13/12/2019 00:14 - Κατάθεση αναφοράς για το κτίριο Πειραϊκής Πατραϊκής
- 12/12/2019 11:40 - Από σήμερα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
Πρόσφατες ειδήσεις:
- 11/12/2019 20:16 - Το ανακαινισμένο «Θεμιστόκλειο Στάδιο»
- 10/12/2019 19:41 - «Χωρίς κοινωνικό και προνοιακό πρόσημο ο Προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά»
- 10/12/2019 19:35 - Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά
- 10/12/2019 10:15 - «Μικρές Επιχειρήσεις - Μεγάλες Προοπτικές». Εκδήλωση στο ΕΒΕΠ
- 08/12/2019 19:05 - «Ο Πειραιάς στις ερευνητικές προσεγγίσεις του Ε.Κ.Κ.Ε.»