Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 10:30

«Ικανοποίηση αλλά και κίνδυνος υπέρμετρης δόμησης»

damanaki ixthok1
Για την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να δημιουργήσει πάρκο καινοτομίας στα ακίνητα της ΧΡΩΠΕΙ μίλησε στο Κανάλι Ένα 90.4 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» των Ν. Παρασκευά και Κ. Πετούση ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους».
 
Ο Νίκος Μπελαβίλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας παρόλα αυτά τον κίνδυνο της υπέρμετρης δόμησης λόγω του συντελεστή δόμησης 2,6 που προβλέπεται.
 
Όπως είπε, η δημιουργία του πάρκου καινοτομίας είναι μια πρόταση της ομάδας αξιοποίησης ακινήτων της οποίας είχε την ευθύνη, προς την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία όμως έμεινε στα συρτάρια για να αξιοποιηθεί εν τέλει από την παρούσα.
 
«Μελετάμε την οδό Πειραιώς και τα ακίνητά της πάρα πολλά χρόνια. Τα ακίνητα της ΧΡΩΠΕΙ είναι από τα πιο εμβληματικά» σημείωσε με την ιδιότητα του καθηγητή του Πολυτεχνείου. Εξήγησε πως «πριν από 15 χρόνια το Πολυτεχνείο είχε προτείνει την αξιοποίησή τους για την στέγαση του δικαστικού μεγάρου αλλά δεν προχώρησε λόγω ενστάσεων από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης. Στην συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου μέσα στο Λεκανοπέδιο. Αξιολογήσαμε πολλά ακίνητα και προτείναμε εκείνα της ΧΡΩΠΕΙ και του Ρετσίνα. Δυστυχώς όμως δεν προχώρησε».
 
Εκτίμησε πως είναι μια σωστή χωροθέτηση που ταιριάζει με το ύφος της Πειραιώς εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό του για τον υψηλό συντελεστή δόμησης.
 
Αντίστοιχο προβληματισμό εξέφρασε και για την διάταξη που προβλέπει ότι το δημόσιο μπορεί να το παραχωρήσει σε τρίτο άνευ ή με αντάλλαγμα. «Ποιος θα είναι ο τρίτος; Φυσικά και θα υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις όπως συμβαίνει παντού. Η εποπτεία όμως θα πρέπει να είναι σε δημόσιο φορέα, είτε τον δήμο είτε την περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο κτλ.» τόνισε συμπληρώνοντας πως «ο δήμος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη χωρίς απαραίτητα να συμμετέχει στο σχήμα. Για λόγους αρχής αλλά και κατά το νόμο πρέπει να ερωτάται η αυτοδιοίκηση».
 
Εξήγησε πως η αξιοποίηση των ακινήτων πρέπει να γίνει και να «συνεχίσουμε και με τα οικόπεδα Χαραγκιώνη για χώρο πρασίνου» καθώς θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή. Έφερε δε ως παράδειγμα την Τεχνόπολη στο κέντρο της Αθήνας. «Μια μαύρη τρύπα φεύγει από την πόλη και γίνεται λαμπρή χρήση. Ανεβαίνουν και οι αξίες γης. Είναι μια επένδυση ιδιαίτερα θετική και όχι φούσκα ακινήτων» είπε.
 
Ερωτώμενος για την επιλογή του Δήμου Πειραιά να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ για την συντήρηση των πλατειών, επιλογή που καταψήφισε ο «Πειραιάς για Όλους» εξήγησε πως τα αποδοτικά μοντέλα ΣΔΙΤ συνδέονται με την κερδοφορία του εργολάβου. «Αυτό συμβαίνει π.χ. στην ανακύκλωση με την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Στους κήπους δεν μπορεί να προκύψει υπεραξία οπότε το κέρδος προέρχεται από το ίδιο το έργο και την κακή εργασιακή σχέση με όσους απασχοληθούν σε αυτό. Αυτού του τύπου την εργολαβία δεν την θέλουμε» είπε για να καταλήξει: «Ναι στις εργολαβίες όταν υπάρχει αντικειμενική ανάγκη, έκτακτη και περιοδική».
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

 «Ποιους ενοχλεί ο Πολυχώρος
Λιπασμάτων …»
 
Συνάντηση Γ. Μώραλη
με τον Λιμενάρχη Πειραιά

«Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία
για τη δημόσια υγεία;»

Παράσημο
 
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

Τιμητική διάκριση της
Celestyal Cruises στα
MedCruise Awards 2020

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

29 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
Συμφωνία των Πρεσπών: Από «εθνική ήττα» σε «ιστορική» συμφωνία
Μετά το σάλο που ξέσπασε από το...
27 Σεπτεμβρίου 2020, 01.57
«Νέα δόξα για την πέτσινη δημοσιογραφία»
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων –...

Πειραιάς

28 Σεπτεμβρίου 2020, 23.12
 Νέος Πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο ο Θ. Καπράλος
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 15.36
Επιχείρηση «σκούπα» στο κυριακάτικο παζάρι
Συντονισμένη επιχείρηση-«σκούπα» του...
28 Σεπτεμβρίου 2020, 00.00
 Δ. Γκερλές: Τραγέλαφος η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά
Για τη νέα πρόταση όσον αφορά στην...