Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 20:22

Μεσόγειος και ατμοσφαιρική ρύπανση

logoartc_f
Στην 21η διάσκεψη της Σύμβασης της Βαρκελώνης (Barcelona Convention), που έγινε στη Νάπολη της Ιταλίας την προηγούμενη εβδομάδα, οι χώρες της Μεσογείου δρομολόγησαν τη μετατροπή της Μεσογείου σε Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών (ECA) για τους ναυτιλιακούς ρύπους.
 
Ωστόσο, ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε από τη διάσκεψη προβλέπει ότι το αίτημα για την καθιέρωση της Μεσογειακής ECA (MedECA) θα κατατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας των Ηνωμένων Εθνών (IMO) το 2022, αντί για το 2020, όπως ήταν η αρχική πρόταση της Γαλλίας, κάτι που σημαίνει ότι η εφαρμογή του περιορισμού των εκπεμπόμενων ρύπων θείου θα ξεκινήσει το 2024. Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα δεν προβλέπει ημερομηνία εκκίνησης του ελέγχου των εκπομπών οξειδίων του αζώτου.
 
Έχοντας υποστηρίξει έντονα το αίτημα για τη MedECA, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από χώρες της Μεσογείου –με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία– και ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας της Φύσης και του Περιβάλλοντος (NABU) που πρωτοστάτησε στον συντονισμό της δράσης, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη θετική έκβαση της διάσκεψης. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι το χρονοδιάγραμμα που προτάθηκε θα πρέπει να επισπευσθεί, καθώς είναι αδιαμφισβήτητα τα κατατεθειμένα στοιχεία σχετικά με τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν, ενώ η τελική ρύθμιση θα πρέπει οπωσδήποτε να καλύψει και τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου.
 
Ο Sönke Diesener, υπεύθυνος ναυτιλιακών θεμάτων της NABU, δηλώνει σχετικά: «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση όλων των παράκτιων χωρών της Μεσογείου να καθιερωθεί ζώνη ελέγχου εκπομπών θείου στην περιοχή. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, ορισμένοι συμμετέχοντες κατόρθωσαν να καθυστερήσει αδικαιολόγητα η τελική διαδικασία έγκρισης και να περιοριστεί το αρχικό πλαίσιο ελέγχου μόνο στις εκπομπές θείου. Με δεδομένες τις επιστημονικές αξιολογήσεις που παρουσιάστηκαν, οι πολιτικοί φορείς δεν θα πρέπει να αφήσουν ούτε μία ημέρα να χαθεί από την προσπάθεια για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Μεσόγειο».
 
Εκ μέρους της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, συνεργάτης νομικών θεμάτων, επισημαίνει: «Απαιτούνται τολμηρότερες αποφάσεις και πολιτική δέσμευση για επιτάχυνση των διαδικασιών. Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα και συνηγορούν ώστε η Μεσόγειος να ανακηρυχθεί το ταχύτερο δυνατό Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών τόσο για τα οξείδια του θείου όσο και του αζώτου, και η Ελλάδα, ως ηγέτιδα δύναμη στη ναυτιλία, οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, πιστή στο όραμά της για ένα βιώσιμο μέλλον για τα πουλιά, τη φύση και τον άνθρωπο, θα συνεχίσει να στηρίζει δίκαια αιτήματα που εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για τη δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου».
 
Η απόφαση των μεσογειακών χωρών έρχεται σε μια στιγμή όπου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβαλε τη MedECA στην ατζέντα του. Πριν από μερικές ημέρες, το ΕΚ υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα, στο οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν τον όσο το δυνατό ταχύτερο χαρακτηρισμό της Μεσογείου ως Περιοχής Ελέγχου Εκπομπών –τόσο για τα οξείδια του θείου όσο και για τα οξείδια του αζώτου.
 
Σημειώσεις:
 
- Η Σύμβαση της Βαρκελώνης (Σύμβαση για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Παράκτιων Περιοχών της Μεσογείου, με την αρχική ονομασία Σύμβαση για την Προστασία της Μεσογείου από τη Ρύπανση) είναι μια σύμβαση που υιοθετήθηκε το 1976 και τροποποιήθηκε το 1995 με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της ρύπανσης της Μεσογείου. Συμμετέχουν 22 μεσογειακά κράτη.
- Στην Ευρώπη, η Βαλτική και η Βόρεια Θάλασσα (συμπεριλαμβανόμενης της Μάγχης) είναι ήδη ανακηρυγμένες Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών (ECA).
- Σχετικά με το θέμα, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ οργάνωσε πρόσφατα στον Πειραιά το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Ναυτιλίας.
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

«Απαράδεκτη η τοποθέτηση
του Υπ. Εθνικής Άμυνας» 
 
Πέθανε ο Νίκος
Μπελογιάννης, γιος του  
αγωνιστή της Αριστεράς 

«Αντικατάσταση Αγροτικού
Ιατρού στο Πολυδύναμο
Σπετσών»

 «Ωδή για τους
Τουρκοκύπριους»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

11 ιστορίες + 1 
από τον Steven Coombes

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Οκτωβρίου 2020, 22.03
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην έρευνα για τη Novartis
"Η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο...
25 Οκτωβρίου 2020, 21.58
Πρόταση μομφής στην πολιτική της κυβέρνησης
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του...
25 Οκτωβρίου 2020, 20.20
«Απαράδεκτη η τοποθέτηση του Υπ. Εθνικής Άμυνας»
Η απάντηση του Κοινοβουλευτικού...

Ναυτιλία

23 Οκτωβρίου 2020, 18.05
Παράταση υποβολής των αιτήσεων για «Μεταφορικό Ισοδύναμο»
Παρατείνεται για έναν μήνα η υποβολή των...
22 Οκτωβρίου 2020, 00.00
H Celestyal Cruises παρέχει ταξιδιωτική ασφάλιση χωρίς επιπλέον χρέωση, με κάλυψη και για COVID-19
H Celestyal Cruises, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη, ως η...
21 Οκτωβρίου 2020, 18.01
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Λιμενική Αστυνομία
Νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις των...

Πειραιάς

25 Οκτωβρίου 2020, 21.50
Νεκρός στην πύλη Ε8 στο λιμάνι του Πειραιά
Ένας άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του...
25 Οκτωβρίου 2020, 00.00
«Πειραιάς για Όλους»: 700.000 τόνοι μπάζα από τους δρόμους του Πειραιά …!
Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης...
23 Οκτωβρίου 2020, 17.56
Συνάντηση Γ. Μώραλη με την «Αρμενική Εθνική Επιτροπή»
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ...