Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 19:05

«Ο Πειραιάς στις ερευνητικές προσεγγίσεις του Ε.Κ.Κ.Ε.»

logoartc_f
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, η επιστημονική εσπερίδα με τίτλο: «Ο Πειραιάς στις ερευνητικές προσεγγίσεις του Ε.Κ.Κ.Ε.», που διοργάνωσαν η  Διεύθυνση  Πολιτισμού  του Δήμου Πειραιά  και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, στη Δημοτική  Πινακοθήκη Πειραιά.  Μέσα από τις εισηγήσεις τους οι επιστήμονες - ερευνητές ανέδειξαν την ιδιαίτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα του Πειραιά  που διαμόρφωσε στην πορεία της νεότερης  ιστορίας του.
 
Ο  Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης  Δημήτρης Καρύδης  εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, τόνισε στον χαιρετισμό του, ότι αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τον Δήμο Πειραιά η συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη για την οργάνωση της επιστημονικής εσπερίδας, με αφορμή  τον εορτασμό της συμπλήρωσης 60 χρόνων γόνιμης πορείας ενός επιστημονικού ερευνητικού φορέα, επιφορτισμένου με τη μελέτη των κοινωνιών και των εξελίξεων της κοινωνίας. Σημείωσε ότι η παρουσίαση των μελετών που έχουν ως αντικείμενο τον Πειραιά και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους. Αναφέρθηκε ξεχωριστά στους εισηγητές επιστήμονες και στα σημαντικά θέματα των ερευνών που παρουσίασαν για την πόλη του Πειραιά. Στη συνέχεια ο κ. Καρύδης στην ομιλία του,  στάθηκε ιδιαίτερα στην ιστορική διαδρομή του Πειραιά και στη διαμόρφωσή του στο πρώτο εργατικό  και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. 
 
Η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού  κα  Ειρήνη Νταϊφά, στον χαιρετισμό της, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στη διοργάνωση της επιστημονικής εσπερίδας για τον Πειραιά που γίνεται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Επεσήμανε ότι η εσπερίδα γίνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων ερευνητικής παράδοσης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1959 υπό την αιγίδα της Unesco και αποτελεί το μοναδικό δημόσιο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που υπηρετεί τις κοινωνικές επιστήμες. Σημείωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι κεντρικός άξονας όλων των εισηγήσεων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών είναι ο ίδιος ο Πειραιάς και οι άνθρωποί του, κάνοντας περήφανους τους Πειραιώτες.  «Μέσα από τις σκοτεινές και γκρίζες αποχρώσεις που αναδεικνύουν αυτές οι εισηγήσεις ξεδιπλώνεται ένας Πειραιάς δημιουργικός και δυναμικός που δοκιμάζεται, που πληγώνει και πληγώνεται, αλλά δεν χάνει την ευαισθησία και την ανθρωπιά του», σημείωσε με έμφαση η κα Νταϊφά. 
 
Τέλος, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και ιδιαίτερα τους  ερευνητές, ευχόμενη καλή επιτυχία στις επιστημονικές και δημιουργικές  τους προσπάθειες.
 
Ο  Πρόεδρος και Διευθυντής  του Ε.Κ.Κ.Ε., καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Νίκος Δεμερτζής, σε μήνυμά του, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και στα 60 χρόνια λειτουργίας του, τόνισε ότι με την πάροδο των ετών παρήγαγε ένα μεγάλο αριθμό έργων, πρωτοποριακές μελέτες για όλα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα με σκοπό την τεκμηρίωση και την έγκυρη γνώση, σχετικά με τη διάρθρωση και τη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας. Επεσήμανε ότι το  Ε.Κ.Κ.Ε. με την τεχνογνωσία και τις υποδομές που διαθέτει συνεπικουρεί δημόσιους φορείς μέσω της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των ερευνών και των εφαρμογών τους στον τομέα ευθύνης τους. Ο κ. Δεμερτζής, τέλος, πρότεινε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά για τη συνέχιση των ερευνών στην πόλη. 
 
Την επιστημονική εσπερίδα συντόνισε η Ιστορικός, Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά  κα Ευαγγελία Μπαφούνη.
 
Ομιλητές στην επιστημονική εσπερίδα ήταν οι εξής : 
 
-Ιωάννα Τσίγκανου, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ: «Η «γκρίζα ζώνη» εμπορίου και λαθρεμπορίου στο λιμάνι του Πειραιά κατά τον 19ο αιώνα»
 
-Ολυμπία Σελέκου, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ: «Οι παλιοί ρεμπέτες του Πειραιά μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας»
 
-Στάθης Σορώκος, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ: «Η κοινωνική μορφολογία της περιοχής του Πειραιά»
 
-Λάουρα Μαράτου-Αλιπράντη, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ: «Κοινωνικοί δεσμοί και οικογενειακές σχέσεις σε τέσσερις περιοχές του Πειραιά. -Δεδομένα από Έρευνα του ΕΚΚΕ»
 
-Ανδρομάχη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ: «Η εγκατάσταση των εσωτερικών μεταναστών στις περιοχές του Πειραιά»
 
-Γιώργος Μπιθυμήτρης, Ερευνητής ΕΚΚΕ και Παναγιώτης Κουστένης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Το κόκκινο και το μαύρο: εθνικισμός και ταξικές ταυτότητες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος»
 
Οι επιστήμονες του Ε.Κ.Κ.Ε.  προσέφεραν δύο βιβλία στον κ. Καρύδη και στην κα Νταϊφά, με  τίτλο: «Διαδικασίες κοινωνικού μετασχηματισμού στον Πειραιά». 
 
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

Η θριαμβευτική επιστροφή
του Έβο Μοράλες 
 
Επέκταση φυσικού αερίου
στον Πειραιά 

«Αντικατάσταση Αγροτικού
Ιατρού στο Πολυδύναμο
Σπετσών»

 Ωδή για τους
Τουρκοκύπριους
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

11 ιστορίες + 1 
από τον Steven Coombes

Πληθυσμιακές Εξάρσεις
Μεδουσών 

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

21 Οκτωβρίου 2020, 23.01
Παρέμβαση ΕΣΡ και ΕΣΗΕΑ ζητά η Οικογένεια του Ζακ για Πορτοσάλτε
Αν ψάχνετε να βρείτε έναν ορισμό του...
21 Οκτωβρίου 2020, 22.49
Άρση ασυλίας για τον Γιάννη Μελά
Tην άρση της βουλευτικής ασυλίας των...
21 Οκτωβρίου 2020, 18.37
Ωδή για τους Τουρκοκύπριους
του Νίκου Μπίστη   Χτες  λύγισαν. Όμως...

Ναυτιλία

21 Οκτωβρίου 2020, 18.01
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Λιμενική Αστυνομία
Νέα εποχή ξεκινά στις σχέσεις των...
21 Οκτωβρίου 2020, 17.56
 «Δουλεμπόριο στην εξεύρεση Ναυτικής εργασίας»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για δημοσίευμα...
20 Οκτωβρίου 2020, 18.35
Συμμετοχή της ΟΛΠ Α.Ε. στο διαδικτυακό Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Η ΟΛΠ Α.Ε. συμμετείχε στο Roadshow ΑΤΗΕΧ Mid Cap Conference...

Πειραιάς

20 Οκτωβρίου 2020, 22.39
Συνεδριάσεις δια περιφοράς … στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά
Ενημέρωση από τη Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς...
20 Οκτωβρίου 2020, 19.09
Επέκταση φυσικού αερίου στον Πειραιά
Στο πλαίσιο ενεργειών για την...
20 Οκτωβρίου 2020, 18.39
Έργα συντήρησης και βελτίωσης κεντρικών οδικών αξόνων στον Πειραιά
Σε εξέλιξη σημαντικά έργα συντήρησης...