Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 13:14

Η κυβέρνηση δίνει την «Ιπποδάμεια Αγορά» σε ιδιώτη …

logoartc_f
Προκλητικά η κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχει αποφασίσει να παραχωρήσει το παλιό αμαξοστάσιο της ΣΤΑΣΥ στην πλατεία Ιπποδαμείας σε ιδιώτη για έκθεση αυτοκινήτων.
 
Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε άμεσα με νέο ρεπορτάζ.
 
Στα δημοσιεύματα που ακολουθούν είναι όσα έχουν προηγηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής για τον συγκεκριμένο χώρο.
 
Σε δύο μήνες θα είναι έτοιμες οι πρώτες μελέτες για την Ιπποδάμεια Αγορά
 
Συνάντηση εργασίας για τον συντονισμό των αναγκαίων ενεργειών για τη δημιουργία και τη λειτουργία της νέας Ιπποδάμειας Αγοράς, στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.
 
Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι Πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης και από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ) ο Πρόεδρος Μιχάλης Μυτιλινάκης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου.
 
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο διαβούλευσης, που είχε συμφωνηθεί μετά την οριστικοποίηση της απόφασης για διαμόρφωση και λειτουργία της Ιπποδάμειας Αγοράς στο χώρο του παλιού αμαξοστασίου των πρώην ΗΣΑΠ, στην πλατεία Ιπποδαμείας, στον Πειραιά και την ανάληψη της μελέτης από τον ΟΚΑΑ.
 
Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν και συμφωνήθηκαν τα βήματα και οι ενέργειες, που πρέπει να γίνουν από κάθε εμπλεκόμενο φορέα, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου οι πρώτες μελέτες.
 
Σημειώνεται ότι η δημιουργία της νέας Ιπποδάμειας Αγοράς αποτέλεσε επί σειρά ετών αίτημα των φορέων του Πειραιά αλλά τα τελευταία χρόνια με κοινές προσπάθειες, που προώθησε η Περιφέρεια Αττικής, οριστικοποιήθηκε ο χώρος, που θα στεγαστεί η νέα αγορά και συμφωνήθηκε η παραχώρησή του από τη ΣΤΑ.ΣΥ, το «Υπερταμείο» και τα συναρμόδια Υπουργεία.
 
Ο ΟΚΑΑ, ως δημόσιος φορέας διαχείρισης αγορών, αναλαμβάνει να μελετήσει το σχεδιασμό και το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της Ιπποδάμειας Αγοράς Πειραιά
 
Οι εταιρείες Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ) και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑΑ), στο πλαίσιο ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, ανακοινώνουν ότι προχωρούν από κοινού στην αξιοποίηση του παλιού αμαξοστασίου του ΗΣΑΠ στην πλατεία Ιπποδάμειας στον Πειραιά, ιδιοκτησίας της ΣΤΑΣΥ, με τη μετατροπή του σε μια σύγχρονη λιανική αγορά τροφίμων.
 
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας οργανωμένης σύγχρονης αγοράς τροφίμων στην πόλη, και η συμφωνία όλων για την αξιοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση του παλιού αμαξοστασίου.
 
Η λειτουργία της Ιπποδάμειας αγοράς ως μίας νέας, σύγχρονης, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένης Κεντρικής Αγοράς λιανικής πώλησης αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη του Πειραιά. Η πρόταση για τη χωροθέτησή της στο παλαιό αμαξοστάσιο της ΣΤΑΣY εκμεταλλεύεται ένα καίριο σημείο στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, που αποτελεί κόμβο μεταφορικών μέσων, προϊόντων και ανθρώπων, με εύκολη πρόσβαση και υψηλή επισκεψιμότητα.
 
Η θέση της αγοράς δίπλα στο σταθμό του ηλεκτρικού στον Πειραιά και, κυρίως, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης των καταναλωτών αλλά και των τουριστών – επιβατών της κρουαζιέρας και να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
 
Επιπλέον, η κατασκευή νέας Αγοράς στον Πειραιά θα ενισχύσει τις προσπάθειες τόνωσης της τοπικής οικονομίας και συγκεκριμένα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και των επισκεπτών της.
 
Η αξιοποίηση του παλαιού αμαξοστασίου της ΣΤΑΣΥ εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια βέλτιστης αξιοποίησης του κτηριακού αποθέματος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και φορέων, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και τους πολίτες. Με τη λειτουργία της νέας αγοράς, δημιουργείται ένας ζωτικός δημόσιος χώρος για τους πολίτες και αναπτύσσεται ένας πόλος εμπορικής και κοινωνικής ζωής που με τη σειρά του θα συμβάλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής.
 
Ο ΟΚΑΑ, ως δημόσιος φορέας διαχείρισης αγορών, αναλαμβάνει να μελετήσει το σχεδιασμό και το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς.
 
Με σημαντική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη, οργάνωση και διαχείριση αγορών, αξιοποιώντας παράλληλα και καλές πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών φορέων με τους οποίους συνεργάζεται συστηματικά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ένωσης Αγορών, θα αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις ώστε η νέα αγορά να εξυπηρετεί τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες, και να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας.
 
Κεντρικός στόχος στο σχεδιασμό της αγοράς είναι η ανάδειξή της σε ένα ζωντανό δημόσιο χώρο, ένα σημείο συνάντησης για τους πολίτες της περιοχής, και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Η νέα αγορά θα έχει ως κύριο αντικείμενο τη λιανική πώληση τροφίμων, και συναφή προϊόντα και χρήσεις, όπως άνθη, εστίαση, καφέ, και θα περιλαμβάνει χώρους που θα μπορούν να φιλοξενούν συμπληρωματικές δραστηριότητες, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και δράσεις προώθησης ιδιαίτερων ελληνικών προϊόντων τροφίμων.
 
Το επόμενο διάστημα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, θα συνεχιστεί η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να συμβάλουν όλοι με προτάσεις και να ενσωματωθεί το έργο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 Μ. Κυπραίος: 
Δικαιώθηκε μετά από 9 χρόνια
 
Ικανοποίηση για την
επανεκκίνηση της ακτοπλοΐας 

«Αναλάβετε το κόστος των επιλογών
σας κ. Πατούλη»

«Οι πόλεις των Ποντίων»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΠΟΙΑΘ: «Ζήσε Αθλητικά»

Ο πύργος του Πειραιά:
«πράσινο φως» για το
κτήριο φάντασματων
45 χρόνων!

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Μαΐου 2020, 21.21
 Μ. Κυπραίος: Δικαιώθηκε μετά από 9 χρόνια
Εννέα χρόνια μετά ήρθε η δικαίωση για τον...
25 Μαΐου 2020, 14.13
ΚΚΕ: Περιβαλλοντική καταστροφή στον Πειραιά
Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους...

Ναυτιλία

26 Μαΐου 2020, 21.38
Ποιοι συγκαλύπτουν τις αυθαιρεσίες των εφοπλιστών στην Ακτοπλοΐα
Μετά από σχετικό αίτημα της ΠΕΝΕΝ προς το...
26 Μαΐου 2020, 00.00
Η Celestyal Cruises παρατείνει την αναστολή των κρουαζιέρων έως 30 Ιουλίου
Η Celestyal Cruises, βραβευμένη και αναγνωρισμένη,...
25 Μαΐου 2020, 21.36
Ικανοποίηση για την επανεκκίνηση της ακτοπλοΐας
Πλέγμα θεμάτων που αφορούν την...

Πειραιάς

26 Μαΐου 2020, 21.26
«Υγειονομικά ασφαλής πόλη-λιμάνι»
Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π., στη συνεδρίαση...
25 Μαΐου 2020, 20.31
 Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πειραιά
Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου...
24 Μαΐου 2020, 09.31
«Επικοινωνιακά τρικ του Δημάρχου με το πράσινο»
Στα επικοινωνιακά τρικ του Δημάρχου...