Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 04 Αυγούστου 2019 12:15

Ο «εκλεκτός» για την ΕΥΠ δεν είναι και τόσο... «άριστος»

logoartc_f
Μια σειρά ερωτημάτων θέτει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει τον Παναγιώτη Κοντολέοντα ως επικεφαλής της ΕΥΠ.
 
Κι αυτό γιατί όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»  ο Παναγιώτης Κοντολέων όχι μόνο δε διαθέτει  την απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια, την οποία απαιτεί η θέση μιας τόσο ιδιαίτερης υπηρεσίας, το βιογραφικό του αγνοείται, έχει πολλά σκοτεινά επαγγελματικά σημεία.
 
Από φύλακας της Αμερικάνικης πρεσβείας, διοικητής της ΕΥΠ
 
Πληροφορίες από τον χώρο των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλειας, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ δεν έχει κάποιον πανεπιστημιακό τίτλο, ούτε μεταπτυχιακό και κυρίως δεν έχει καμία ακαδημαϊκή γνώση περί γεωπολιτικής, ασφάλειας ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση. Η λογική συγκλίνει προς αυτή την άποψη, καθώς αν είχε τέτοιους τίτλους, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα τους παρουσίαζε, όπως το έκανε για τα υπόλοιπα πρόσωπα.
 
Σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπειρία του στις εταιρίες σεκιούριτι, ο Παναγιώτης Κοντολέων έχει όντως μια καριέρα στον τομέα της ασφάλειας από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν ήταν φύλακας (Wackenhut τότε, G4S στη συνέχεια) σε χρηματαποστολές αλλά και στην αμερικανική πρεσβεία, στην οποία εργαζόταν και ο πατέρας του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια έφυγε από τον δρόμο και δούλεψε ως βοηθός στο λογιστήριο της G4S.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, φαίνεται ότι στην πορεία απέκτησε μια ιδιαίτερα καλή σχέση με τον Ανδρέα Πατεράκη, τον άνθρωπο που τρέχει όλα αυτά τα χρόνια την εταιρεία. Κάπως έτσι έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 γενικός διευθυντής και στη συνέχεια -έως και πρόσφατα- έφτασε στη θέση του προέδρου του Δ.Σ., θέση από την οποία παραιτήθηκε δύο μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
 
Η G4S τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά από τις αρχές του 2000 πήρε συμβόλαια για ορισμένα σημαντικά έργα. Ετσι, ανέλαβε κομμάτι φύλαξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τη φύλαξη χώρων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη συνέχεια παρείχε υπηρεσίες σε περιφερειακά αεροδρόμια και ακολούθως, το 2015, άρχισε να παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκια») προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Ταυτόχρονα υπήρχε έντονη φημολογία προς τα τέλη του 2014 ότι η εταιρεία θα αναλάμβανε και τη φύλαξη χώρων κράτησης μεταναστών, όπως είχε κάνει η μητρική εταιρεία (η G4S είναι πολυεθνική) σε άλλα σημεία του κόσμου και ειδικότερα στο Ισραήλ. Στον ιστότοπο της εταιρείας στην Ελλάδα, πάντως, δεν υπάρχει τέτοια αναφορά.
 
Στην «τσιμπίδα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του ΣΕΠΕ
 
Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  η G4S απασχόλησε την Επιτροπή Ανταγωνισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι αδίκως, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, καθώς της επιβλήθηκε γενναίο πρόστιμο ύψους 355.577,82 ευρώ για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης. Ειδικότερα, έπειτα από μια έρευνα και μια δικαστική διαμάχη που κράτησε σχεδόν 18 χρόνια κι έληξε με την απόφαση υπ’ αρ. 609/2015 της Επιτροπής.
 
Το πρόστιμο επιβλήθηκε στην εταιρεία επειδή προέβαινε σε συναντήσεις στελεχών της με στελέχη άλλης ομοειδούς εταιρείας και συζητούσαν αλληλοϋποστήριξη σε διαγωνισμούς χρηματαποστολών τραπεζών, προκαθορίζοντας τις τιμές της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο και ακολουθώντας εναρμονισμένη πρακτική, μοίραζαν την «πίτα» της αγοράς και περιόριζαν τον ανταγωνισμό.
 
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε στα χέρια της αρκετό αποδεικτικό υλικό για να φτάσει σε αυτή την απόφαση, μεταξύ των οποίων και δύο επιστολές στελεχών της εταιρείας, όπου μεταξύ άλλων «γινόταν ρητή αναφορά σε «συμφωνία» μεταξύ των δύο
καταγγελλόμενων εταιρειών αναφορικά με την παροχή «κάλυψης» μεταξύ τους τόσο στον επίμαχο διαγωνισμό της Εμπορικής Τράπεζας όσο και σε προηγούμενους διαγωνισμούς».
 
Επιπλέον, στην εταιρεία που διηύθυνε επιβλήθηκαν πρόστιμα από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ.
Ραγκούσης: Έκθετος ο κ. Μητσοτάκης - Η απόκρυψη του βιογραφικού του κ. Κοντολέοντος δεν μπορεί να συνεχίζεται
 
Μετά από τις εν λόγω αποκαλύψεις ο Γιάννης Ραγκούσης κάνει λόγο για «έκθετο κ. Μητσοτάκη», σημειώνοντας πως   για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται τουλάχιστον πτυχίο Πανεπιστημίου, προσθέτοντας πως αποκρύπτουν το βιογραφικό του Παναγιώτη Κοντολέοντα,ενώ αμφισβητεί και την επιστημονική του επάρκεια.
 
Επισημαίνει μάλιστα πως «σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο διορισμός ενός υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας ως διοικητή της ΕΥΠ.»
 
Αναλυτικά στη δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, αναφέρεται:
 
«Ακόμη πιο έκθετος είναι πλέον ο κ. Μητσοτάκης για την τοποθέτηση του κ. Κοντολέοντος ως επικεφαλής της ΕΥΠ.
Τα νέα ζητήματα που προκύπτουν σήμερα από τη δημοσιογραφική έρευνα της Εφημερίδας των Συντακτών -τόσο για το εργασιακό του παρελθόν όσο και για την επιστημονική του επάρκεια- καθιστούν ακόμη πιο ζοφερή τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Επιπροσθέτως, όμως, υπογραμμίζουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.
 
Επειδή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, «για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής», η απόκρυψη του αναλυτικού βιογραφικού του κ. Κοντολέοντος δεν μπορεί να συνεχίζεται.
 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο διορισμός ενός υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας ως διοικητή της ΕΥΠ.
Πρωτίστως για λόγους διασφάλισης του εθνικού απορρήτου των κρίσιμων πληροφοριών που συγκεντρώνει και διαχειρίζεται η ΕΥΠ.»
 
Πηγή:tvxs.gr
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η Κ. Στεφανίδη υποψήφια για την
Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ 
 
Το μήνυμα του Γ. Μώραλη
για τις εορταστικές εκδηλώσεις

Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια
στον τουριστικό τομέα  

Διευθύνων Σύμβουλος της
ΕΕΤΑΑ ο Σπ. Σπυρίδων
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

Χρυσό Βραβείο για την
ΕΥΔΑΠ από το EBEN GR 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ράλι (ERC)

podosfairiki_synerg.logo1
 «Άλμα»: Το μυθιστόρημα
του Χρήστου Χρυσόπουλου
από τις Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

08 Δεκεμβρίου 2019, 19.07
Αστυνομική αγριότητα χωρίς τέλος
(η εικόνα ντροπής από την αστυνομική...
06 Δεκεμβρίου 2019, 22.50
Παρέμβαση για τα σχολεία στις φυλακές Κορυδαλλού
 Το σημαντικό θέμα της λειτουργίας...
06 Δεκεμβρίου 2019, 00.00
Αλήθειες και ψέματα για το κοινωνικό μέρισμα
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του...

Ναυτιλία

05 Δεκεμβρίου 2019, 23.22
Τα χειμερινά δρομολόγια της Celestyal Cruises
Εκδήλωση υποδοχής στο Celestyal Crystal με αφορμή...
04 Δεκεμβρίου 2019, 22.06
Επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος Φ/Γ «NEW LEO»
Ευρεία επιχείρηση έρευνας και...
04 Δεκεμβρίου 2019, 00.12
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με την πώληση των Λιμανιών
Δήλωση Τομεάρχη Ναυτιλίας και...

Πειραιάς

08 Δεκεμβρίου 2019, 19.05
«Ο Πειραιάς στις ερευνητικές προσεγγίσεις του Ε.Κ.Κ.Ε.»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, η...
07 Δεκεμβρίου 2019, 23.18
«Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στα Καμίνια»
Tη Δευτέρα 9/12 στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί...
07 Δεκεμβρίου 2019, 23.03
 Xριστουγεννιάτικη δράση στη Δημοτική Πινακοθήκη
  Η χριστουγεννιάτικη δράση για παιδιά...