Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019 00:22

«Αλλαγή του νόμου τώρα για την ανάδειξη ΠΕΔ και ΚΕΔΕ»

damanaki ixthok1
Με άρθρο του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και επικεφαλής παράταξης στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Ιωακειμίδης ζητάει την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι εκλέκτορες Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι για την ανάδειξη των Δ.Σ. ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ. 
 
Αναλυτικά:
 
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ (13 Ιουνίου 2019) συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν σύννομοι τρόποι βελτίωσης του «Κλεισθένη Ι» με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Δήμων στις περιπτώσεις εκείνες που η επίτευξη πλειοψηφίας δεν είναι εφικτή.
 
Κατά την άποψη μου, σωστά, ανακινήθηκε το θέμα, άλλωστε το είχα επισημάνει από την πρώτη στιγμή αυτό, ήδη, πολλοί Δήμοι το αντιμετωπίζουν και θέλω να πιστεύω ότι με στοχευμένες τροποποιήσεις, είναι εφικτή η άρση των δυσκολιών υπό την προϋπόθεση, να μη προκύψουν Δήμαρχοι με απόλυτη εξουσία και Δημοτικά Συμβούλια με διακοσμητικό ρόλο. 
 
Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, άλλωστε, ο διάλογος, μόλις, τώρα ξεκίνησε.
 
Στην ίδια συνεδρίαση όμως έθεσα και ένα ακόμη ζήτημα αντίστοιχης σοβαρότητας με το προηγούμενο σε συνέχεια προγενέστερων παρεμβάσεων μου στην ΚΕΔΕ αλλά και προς την απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, δυστυχώς, δίχως μέχρι και τις αυτοδιοικητικές εκλογές να συζητηθεί και να επιλυθεί.
 
Τώρα, το βρίσκουμε μπροστά μας και φυσικά καλούμαστε να το επεξεργαστούμε και να αποφανθούμε με κύριο ζητούμενο να ενσωματωθούν οι προτάσεις μας στην νομοθετική ρύθμιση για τον «Κλεισθένη 1».
 
Πρόκειται για τη σύνθεση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) και της ΚΕΔΕ της νέας περιόδου 2019-2023. 
 
Όπως είναι γνωστό στην αυτοδιοικητική κοινότητα, ο νόμος βάσει του οποίου συστάθηκαν οι Π.Ε.Δ. της χώρας και η ΚΕΔΕ προέβλεπε το 2014 τη διενέργεια των εκλογών με την απλή αναλογική, θεωρώντας δεδομένο ότι οι τότε δημοτικές αρχές διέθεταν το 60% του Δημοτικού Συμβουλίου και με το ίδιο αυτό ποσοστό συμμετείχαν στις Π.Ε.Δ. (60% η συμπολίτευση και 40% το σύνολο της αντιπολίτευσης).
 
Ενδεικτικά, αναφέρω την περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης: ο συγκεκριμένος Δήμος εκλέγει 28 συμβούλους στην Π.Ε.Δ.Κ.Μ. 
 
Με το ισχύον εκλογικό σύστημα, οι Δημ. Σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου που έλαβε την πρώτη Κυριακή ποσοστό 15% ανέρχονται στους 17 ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει μόνο 7 Δημοτικούς Συμβούλους. Αυτή η ασυμμετρία χαρακτηρίζει πάρα πολλούς Δήμους της χώρας.
 
Το 2014, στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ υπήρχε ακριβής απεικόνιση των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας παρά το γεγονός ότι δεν είχαν εκλεγεί με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
 
Σήμερα, όμως, με την απλή αναλογική έχουμε μια τελείως διαφορετική καταγραφή στα Δημοτικά Συμβούλια η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι και το 2023 και αυτονόητα πρέπει να αντιστοιχηθεί τόσο στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων όσο και της ΚΕΔΕ.
 
Μόνο τότε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ θα είναι αντιπροσωπευτικές της αυτοδιοικητικής κοινότηταςόπως διαμορφώθηκε από την ετυμηγορία των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές.
 
Πρέπει, λοιπόν, σύμφωνα και με την πρόταση που κατέθεσα, η ΚΕΔΕ να προτείνει άμεσα νέα πρόταση εκλογής των αντιπροσώπων μας στις ΠΕΔ με την οποία θα τροποποιείται το υπάρχον νομοσχέδιο για την εκλογή των οργάνων μας. 
 
Αυτό πρέπει να γίνει τώρα και αφού συζητηθεί και αποφασιστεί από εμάς.
 
Η άποψη μου είναι, να διεκδικήσουμε στον τρέχοντα χρόνο την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων και στην συνέχεια την άμεση υπερψήφιση της τελικής ρύθμισης ούτως, ώστε, όλοι να γνωρίζουμε έγκαιρα τον τρόπο εκλογής των νέων Π.Ε.Δ. και της ΚΕΔΕ.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Καταγγελίες για
υπερτιμολόγηση και
ανταγωνιστικότητα εκ μέρους
της ΟΛΠ Α.Ε»
 
 Επέκταση Ακτοπλοϊκής
Σύνδεσης Πειραιάς -
Μεθάνων
 
Διαπαραταξιακή στήριξη
στις προτάσεις Π. Κόκκαλη 

«Το Υπ.  Ανάπτυξης, ο κ.
Πατούλης, τα έργα που
διαλύονται και ένα γήπεδο
στον αέρα»
 

Γεγονότα

«Τέλος χρόνου» του Βασίλη
Μούτσογλου

Europe Direct Piraeus

O Οργανισμός Λιμένος
Ελευσίνας μέλος της
HELMEPA

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

EMBARK - The Series «Η
περιπέτεια μας περιμένει»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

16 Οκτωβρίου 2021, 18.52
Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κορυδαλλό
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά...
15 Οκτωβρίου 2021, 18.47
ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική συγκέντρωση με τον Θ. Δρίτσα στην Αίγινα
Η Οργάνωση Μελών Σύριζα -Προοδευτική...
15 Οκτωβρίου 2021, 00.00
«Η επιτελική ανικανότητα ανησυχεί. Και που να μπει και ο χειμώνας…»
Επίσκεψη των βουλευτών Β3ʼ Νότιου Τομέα...

Ναυτιλία

15 Οκτωβρίου 2021, 18.49
«Η σημασία των θαλάσσιων μεταφορών»
Την τεράστια σημασία των θαλάσσιων...
14 Οκτωβρίου 2021, 18.23
«Νέα επαίσχυντη τροπολογία για τις συνθέσεις στα ποντοπόρα πλοία»
Καταγγελία της ΠΕΝΕΝ:    Η κυβέρνηση...
12 Οκτωβρίου 2021, 18.40
O Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας  μέλος της HELMEPA
Στο δίκτυο των υποστηρικτικών μελών...

Πειραιάς