Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 23:56

Κ. Δουζίνας: Για την εξωτερική πολιτική …

damanaki ixthok1
του Κώστα Δουζίνα, Υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Α’ Πειραιά
 
Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ
 
Την Τετάρτη (26/06/2019) είχαμε την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για να συζητήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων εκπροσωπώ στο ΕΣΕΠ τη Βουλή. Τα άλλα μέλη είναι αντιπρόσωποι των κομμάτων που είναι στη Βουλή και βέβαια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Η Επιτροπή συγκαλείται από τον Υπουργό Εξωτερικών και συνεδριάζει για ενημέρωση και συζήτηση των κρίσιμων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Σε αντίθεση με τις συνεδριάσεις της επιτροπής στην οποία είχα την τιμή να προεδρεύω, το ΕΣΕΠ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γίνεται σε καλό κλίμα και σχεδόν πάντοτε τα θέματα της δεν διαρρέουν στα ΜΜΕ. 
 
Στην χτεσινή συνεδρίαση το κλίμα ήταν συγκρατημένο, σχεδόν μελαγχολικό. Το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ δεν είναι πια μέλη και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε ρυθμό εκλογών. Ο κ. Λοβέρδος προς μεγάλη μου έκπληξη δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι η Ελλάδα είχε πληροφορίες τους τελευταίους επτά μήνες για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και δεν έκανε τίποτε. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε διαρροές από το ΕΣΕΠ σαφώς για μικροπολιτικούς λόγους. Του απάντησαν πλήρως οι αντιπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά αυτός επανέλαβε την κατηγορία δημοσίως διαπράττοντας δύο αμαρτήματα: διαρροή εμπιστευτικής συζήτησης και μονόπλευρη πληροφόρηση. Μωραίνει ο Κύριον ον βούλεται απολύσει.
 
Οι συνεδριάσεις πάντως αποτελούν συνήθως πρότυπο ορθολογικής επιχειρηματολογίας και συγκρατημένης αντιπαράθεσης χωρίς διαπληκτισμούς και αντεγκλήσεις. Αν ήταν στην τηλεόραση βέβαια τα πράγματα θα ήταν μάλλον διαφορετικά. Οι έντονες διαμάχες στην Βουλή γίνονταν για τα μάτια των τηλεθεατών. 
 
Παρά την ένσταση του κ. Λοβέρδου, την οποία όλοι απέρριψαν, στη συνεδρίαση υπήρξε πνεύμα συναντίληψης. Η Τουρκία του Ερντογάν φαίνεται να βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. Η οικονομία και η λίρα σε ελεύθερη πτώση, η κατάσταση στα νότια σύνορα της μόνιμος πονοκέφαλος με την οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση απαγορευμένη από τους Αμερικανούς, η  Κωνσταντινούπολη στα χέρια της αντιπολίτευσης, το δίλημμα F-35 ή S400 πρέπει να λυθεί πολύ γρήγορα. 
 
Η εξωτερίκευση των εσωτερικών προβλημάτων είναι γνωστή τακτική από την εποχή του Θουκυδίδη και της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Ερντογάν δεν κάνει κάτι καινούργιο απειλώντας με λόγια και πράξεις τους γείτονες του και την ΕΕ, τα σύνορα της οποίας είναι στην Κύπρο και την Ελλάδα. Αλλά το κάνει άτσαλα και αυτοκαταστροφικά, στρέφοντας όλες τις μεγάλες δυνάμεις εναντίον του. Εμείς, ήρεμοι και αποφασιστικοί, ειρηνικοί αλλά και έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακολουθούμε το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις του και καλούμε την ΕΕ να υποστηρίξει την Κύπρο από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η επεξεργασία και επιβολή μέσα στον Ιούλιο στοχευμένων κυρώσεων κατά προσώπων και εταιρειών που συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές ενέργειες, μετά από αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας, έχει ήδη περιορίσει την επιθετικότητα των γειτόνων. Κάτι τέτοιο δείχνει την εξαιρετικά αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, την Ευρώπη και τον κόσμο. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης». Δήλωση κυριαρχίας και αυτοπεποίθησης, όπως μάθαμε να κάνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μπαίνουμε και εμείς στον (φαύλο) κύκλο του πετρελαίου. Αλλά να θυμόμαστε ότι να σου πέσει απρόσμενο λαχείο δεν είναι αποκλειστικά θετικό. Πολλοί Άραβες μου έχουν πει ότι, αν μπορούσαν, θα εγκατέλειπαν την πηγή πλούτου και δύναμης των Σεΐχηδων και καταπίεσης των πολιτών.
 
Στα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ καταδίκαζε με βαριές λέξεις την συμφωνία, τώρα μας λέει ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ απλά θα παρακολουθεί την τήρηση της από την άλλη πλευρά. Αυτό δηλαδή που κάνει ήδη η κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά η αντιπολίτευση έπαιξε το αντιπολιτευτικό χαρτί μόνο και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση. Ό,τι και να λέει η αντιπολίτευση σήμερα, το «θαύμα των Πρεσπών», θα επιστρέψει στα περισσότερα θέματα της πολιτικής την επόμενη περίοδο. Το απαιτεί, λένε, η συνέχεια του κράτους. Αλλά το δημιουργεί η ασυνέχεια και η υποκρισία των δεξιών.
 
Τελειώσαμε το ΕΣΕΠ σε κλίμα στοχασμού του «τέλους εποχής» νωρίς για να γυρίσουμε στην προεκλογική εκστρατεία. Χαιρετήσαμε τους συναδέλφους από τα άλλα κόμματα, τους ευχηθήκαμε καλή επιτυχία, και έτσι με ένα ψίθυρο και όχι με βρόντο τελείωσε άλλη μία κοινοβουλευτική περίοδος.
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Γ.  Μώραλης ικανοποίηση για τη
δημιουργία νέου κολυμβητηρίου
  
«Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ» 
 
«Έχουν πάρει διαζύγιο με
την αλήθεια…»

Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος
Παπαϊωάννου
 

Γεγονότα

“Λάσκεια 2021” από τον Οργανισμό
Λιμένος Ελευσίνας 

Europe Direct Piraeus

"Μαθαίνοντας να πετάω"

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην
85η ΔΕΘ

«Ανάπτυξη: Νερό - ενέργεια και
ψηφιακός μετασχηματισμός»

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

26 Σεπτεμβρίου 2021, 18.09
ΣΥΡΙΖΑ: «Σεβασμό του χώρου της Κυνόσουρας»
Με νομοθετήματα όπως ο...
26 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
Γ. Στάνκογλου: “Δεν μπορώ να ακούω ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο!”
Συνέντευξη στη Σεμίνα Διγενή και τον...
25 Σεπτεμβρίου 2021, 19.21
Τρ. Αλεξιάδης: Ακόμα ένα βήμα για το έγκλημα στον Πειραιά
Καλώ τους βουλευτές της ΝΔ Δημήτρη...

Ναυτιλία

26 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
Γιατί πλημμύρησε ο Πειραιάς από κοντέινερς που παραμένουν στα «αζήτητα»
Πάνω από 34.000 άδεια κοντέινερς «λιμνάζουν»...
22 Σεπτεμβρίου 2021, 22.24
 Συνάντηση ΠΝΟ με Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής...

Πειραιάς

26 Σεπτεμβρίου 2021, 18.22
 Γ.  Μώραλης ικανοποίηση για τη δημιουργία νέου κολυμβητηρίου
Δήλωση Δημάρχου Πειραιά  Γιάννη  Μώραλη...
26 Σεπτεμβρίου 2021, 18.14
Εγκαίνια στην έκθεση φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν...
26 Σεπτεμβρίου 2021, 00.00
 «Χάι-Λάιφ»: Νέα δεδομένα μετά την απόφαση του ΣτΕ
  Αναφέρει σε ανακοίνωση της Η...