Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 22:42

Ο Μείζων Πειραιάς μπροστά στα διακυβεύματα της 26ης του Μάη

logoartc_f
του Γιώργου Μακρυνού*
 
Αν και οι διπλές εκλογές της 26ης Μαΐου περιλαμβάνουν δύο αυτόνομα και διαφορετικά πεδία πολιτικής αναμέτρησης –που κακώς εξακολουθούν να συμπίπτουν εκλογικά–, τα διακυβεύματα και τα συνοδά αιτήματά τους αλληλεπιδρούν και τέμνονται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
 
Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η σύζευξή της με τον νεοφιλελευθερισμό, η αυξανόμενη ανεργία, η ανυπόφορη λιτότητα, η κοινωνική διάλυση, οι ακραίες ανισότητες, η υποβάθμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία διαμορφώνουν ένα δυστοπικό ευρωπαϊκό σκηνικό, που επιδρά στους εθνικούς χώρους και κατ’ επέκταση απειλεί τις τοπικές κοινωνίες.
 
Στις δίδυμες και ξεχωριστών πολιτικών διακυβευμάτων κάλπες, η απάντηση πρέπει να είναι μία, ενιαία και πλειοψηφική: προοδευτική-δημοκρατική, αντινεοφιλελεύθερη και αντινεοφασιστική.
 
Ο Μείζων Πειραιάς, όχι ως τυπική κεντρική δημοτική οντότητα, αλλά ως ζωντανή και αλληλεπιδρούσα κοινωνικά και πολιτισμικά ευρύτερη (περί τον εμβληματικό λιμένα) χωρική ενότητα (και συμπίπτουσα διοικητικά με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά), αποτελεί την κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτική μικρογραφία τοπικής κλίμακας των διακυβευμάτων της παρούσας διπλής εκλογικής συγκυρίας.
 
Ο Μείζων Πειραιάς, της ίδρυσης του ΣΕΚΕ, των ταξικών και κοινωνικών αγώνων, της πυκνής προσφυγικής μνήμης και της εσωτερικής μετανάστευσης, της εθνικής αντίστασης και του υψηλού δημοκρατικού φρονήματος, της πληθώρας των «τόπων μνήμης» και των «ετεροτοπιών», του Λαμπράκη και του Παύλου Φύσσα, συνυπάρχει με τον παραμελημένο μεταπολιτευτικά και τον λαβωμένο μνημονιακά Πειραιά, αυτόν των μεγάλων αντιφάσεων, αντιθέσεων και ανισοτήτων (περιφερειακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών...).
 
Ο λαϊκός αυτός Πειραιάς στις 26 Μαΐου καλείται να συμπαραταχθεί ευρωεκλογικά με το ισχυρό σύνθημα «Για την Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών» και να εκφραστεί αυτοδιοικητικά με προοδευτικό και αντινεοφιλελεύθερο πρόσημο, αντιστεκόμενος σθεναρά στα ενδημικά μεταδημοκρατικά σημεία των καιρών... Να αναδείξει Προοδευτικές Δημοτικές Αρχές και Περιφερειακή Διοίκηση με μακρόπνοη στρατηγική που θα αφορά την «Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» και με στόχο την οικοδόμηση κοινωνικά ανθεκτικών και βιώσιμων πόλεων και περιφερειών. Στρατηγική που θα απαντά στη μεγέθυνση της αστικοποίησης, στην υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, στην ανεπάρκεια αλλά και φθορά υποδομών, στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, στους οικονομικούς κλυδωνισμούς, στις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη μισαλλοδοξία και στον ρατσισμό.
 
Στα 4,5 αυτά χρόνια η Περιφέρεια Αττικής με τα 1.250 έργα –αδιακρίτως και για τους 66 δήμους του λεκανοπεδίου–, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, αλλάζει αθόρυβα το πρόσωπο της Αττικής και θεμελιώνει δυνατά τις πρώτες βάσεις της επιδιωκόμενης βιώσιμης και ανθεκτικής αυτής στρατηγικής.
 
Ειδικότερα δε, για τη Χωρική Ενότητα Πειραιά, τα 145 έργα αυτής της θητείας συνιστούν ένα μοναδικό ρεκόρ που ισοδυναμεί με το συνολικό έργο των μέχρι τούδε μεταπολιτευτικών δευτεροβάθμιων αυτοδιοικητικών αρχών.
 
Αυτός ο Πειραιάς άντεξε στην πρωτοφανή προσφυγική πίεση, παραδίδοντας μαθήματα αλληλέγγυας, συντονισμένης και συνεργατικής διαχείρισης, στερώντας από την Ακροδεξιά και τους ναζιστές τη δυνατότητα πολιτικής και κοινωνικής διεύρυνσής τους.
 
Το υλοποιούμενο ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο παρεμβάσεων και δράσεων της Αντιπεριφέρειας Πειραιά επιλύει χρόνια προβλήματα που αφορούν τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ποιότητα ζωής.
 
Αντιστρέφει το αρνητικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή, στηρίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αναβαθμίζει δημοτικές υποδομές, σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, υλοποιεί αναγκαίες αστικές υποδομές, αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα περιοχών, ενισχύει με τη Γαλάζια Ανάπτυξη την παραγωγική ανασυγκρότηση του Πειραιά, αναβαθμίζει τη λειτουργία της Διοίκησης και επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Η φυσιογνωμία της περιοχής αλλάζει πλέον ριζικά.
 
Όλα τα παραπάνω αποτελούν προϊόν τόσο της ισχυρής πολιτικής βούλησης της Ρένας Δούρου και της «Δύναμης Ζωής» όσο και της αποτελεσματικής και συντονισμένης καθοδήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη με την παράλληλη πολύτιμη συμβολή των Πειραιωτών περιφερειακών συμβούλων. Για όλους αυτούς τους λόγους, όλος ο λαϊκός κόσμος και των 5 δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά την ερχόμενη Κυριακή πρέπει με αποφασιστικότητα να ξαναδώσει την πολιτική δύναμη στη «Δύναμη Ζωής» και στη Ρένα Δούρου να συνεχίσει, γιατί –παραφράζοντας διπλά τον στίχο του Λειβαδίτη–,στον Μείζονα Πειραιά, μπορούμε πλέον να έχουμε ζωή!
 
*Γιώργος Μακρυνός: Υγιεινολόγος - επόπτης Δημόσιας Υγείας, δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού. Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με τη «Δύναμη Ζωής»
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

Η απάντηση της Ν. Κασιμάτη
στην Ένωση Αστυνομικών 
 
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο
21ο Capital Link Forum 

«Ικανοποίηση αλλά και
κίνδυνος υπέρμετρης
δόμησης»

Επιστολή Γ. Λαγουδάκη για
την επέκταση του ΜΕΤΡΟ
στο Πέραμα
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

Χρυσό Βραβείο για την
ΕΥΔΑΠ από το EBEN GR 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Ράλι (ERC)

podosfairiki_synerg.logo1
 «Άλμα»: Το μυθιστόρημα
του Χρήστου Χρυσόπουλου
από τις Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

14 Δεκεμβρίου 2019, 19.11
«Η κυβέρνηση επιδοτεί το Μακελειό…»
Δήλωση Λευτέρη Κρέτσου, πρώην...
13 Δεκεμβρίου 2019, 21.44
Διαμαρτυρία των σπουδαστών της ΑΕΝ Ύδρας
Στο πλαίσιο του...
13 Δεκεμβρίου 2019, 00.00
Παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  για την επιβολή δικαστικού ενσήμου
Oι Eυρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή...

Ναυτιλία

13 Δεκεμβρίου 2019, 21.51
Οι νέοι ακτοπλοϊκοί προορισμοί
Δέκα οκτώ νέους απομακρυσμένους...
12 Δεκεμβρίου 2019, 11.00
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο 21ο Capital Link Forum
Στις βασικές προτεραιότητες της...
11 Δεκεμβρίου 2019, 20.22
 Μεσόγειος και ατμοσφαιρική ρύπανση
Στην 21η διάσκεψη της Σύμβασης της...

Πειραιάς

14 Δεκεμβρίου 2019, 18.55
Συλλογή παιχνιδιών και βιβλίων στον Πειραιά
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση  δημοτών και...
13 Δεκεμβρίου 2019, 21.49
Εγκαίνια στο σύλλογο εκτελωνιστών
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης...
13 Δεκεμβρίου 2019, 00.35
Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ημέρες...