Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 21:41

H συλλογή του Μάνου Κατράκη στη Δημοτική Πινακοθήκη

logoartc_f
Εγκαίνια στη συλλογή του μεγάλου ηθοποιού Μάνου Κατράκη στη Δημοτική Πινακοθήκη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή Έλληνα ηθοποιού που υπάρχει και η οποία εκτίθεται ύστερα από 25 χρόνια από τη δωρεά της στον Δήμο Πειραιά. Η σπουδαία αυτή συλλογή περιλαμβάνει 7.000 τεκμήρια, υλικό από την προσωπική και την επαγγελματική ζωή του σημαντικού αυτού θεατράνθρωπου: φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια, κλπ. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο θεατρικό αρχείο, ενός μόνο καλλιτέχνη, που βρίσκεται συγκεντρωμένο σε ένα μοναδικό φορέα στην Ελλάδα.
 
H έκθεση για τη συλλογή του Μάνου Κατράκη διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Οκτωβρίου 2019.
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του τόνισε:
 
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση, την οποία ανέμεναν πολλά χρόνια οι Πειραιώτες, αλλά θα έλεγα και οι Έλληνες. Να ευχαριστήσω την κα Νταϊφά ως πολιτική Προϊσταμένη Πολιτισμού, την κα Μπαφούνη με τους συνεργάτες της, τον κ. Κουρμουλάκη, τον Λιβαθινό που προσέφερε και εκείνος ως Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και συγγενής θα έλεγα του Μάνου Κατράκη. Πολλοί άνθρωποι δουλέψαμε αρκετά για να έχουμε αυτή τη χαρά σήμερα. Κι αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες σημαντικές ημέρες πολιτισμού για την πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Να σημειώσω δύο ακόμα: την έκθεση του Πάνου Αραβαντινού και την τοποθέτηση πριν από λίγες μέρες της ζωγραφικής αυλαίας στην αίθουσα Δημητρίου Ροντήρη στο Δημοτικό μας Θέατρο.
 
Νομίζω ότι πρέπει ως Δημοτική Αρχή – κάθε Δημοτική Αρχή - να στηρίζει τον πολιτισμό του Πειραιά αλλά να τον αναγάγουμε ως μέσο προσέλκυσης όλων των Ελλήνων, αλλά και ξένων στην πόλη μας. Να στηριχτούμε στον πολιτισμό μας. Ο Πειραιάς είναι μία πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία, με πολιτισμό, με παρακαταθήκες, με πολύ σημαντικά αρχεία και είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε. Τα αρχεία αυτά πλέον ταξινομήθηκαν, αρχειοθετήθηκαν, σιγά-σιγά ψηφιοποιούνται, ώστε να γίνει το σημαντικότερο: η πρόσβαση όλων των Ελλήνων και ξένων σε τέτοια αρχεία και τέτοιες εκθέσεις τέτοιων σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Μάνος Κατράκης. Σας ευχαριστώ πολύ».
 
Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, χαιρετίζοντας την εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως αισθάνεται βαθιά ικανοποίηση που κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης πενταετίας, η Δημοτική Αρχή πέτυχε να ολοκληρώσει τις εργασίες της επιστημονικής καταγραφής της συλλογής του μεγάλου ηθοποιού Μάνου Κατράκη, η οποία δωρήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τη σύζυγό του, Λίντα Άλμα. Η κα Νταϊφά τόνισε επιπλέον, πως η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά είναι μία από τις πιο δραστήριες κυψέλες της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας, μία ουσιαστική κιβωτός τέχνης και λόγου, που γίνεται ακόμα πλουσιότερη, χάρη στο υλικό της συλλογής του ξεχωριστού αυτού ηθοποιού.
 
Υπογράμμισε πως η συλλογή αυτή, που πλέον γίνεται κτήμα όλων των Πειραιωτών και των επισκεπτών της Δημοτικής Πινακοθήκης, αποτελεί
ένα σπουδαίο κεφάλαιο της θεατρικής μας ιστορίας. «Πρόκειται για μία ευτυχή βραδιά. Βρισκόμαστε εδώ όλοι για να ταξιδέψουμε στο θαυμαστό κόσμο του Μάνου Κατράκη, του ανθρώπου που έβαλε τη δική του ανεξίτηλη καλλιτεχνική σφραγίδα στο ελληνικό και ευρωπαϊκό θέατρο και κινηματογράφο», τόνισε η κα Νταϊφά.
 
Επιπλέον, ευχαρίστησε τον κ. Λιβαθινό, την κα Μπαφούνη, τον κ. Κουρμουλάκη και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, που διέθεσε προπτυχιακούς φοιτητές του και με την υποστήριξη των οποίων μπορεί να θαυμάσει το κοινό αυτή την εξαίρετη συλλογή περίπου 7.000 αντικειμένων, που αποτελούν τη θαυμαστή παρακαταθήκη του Μάνου Κατράκη.
 
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Στάθης Λιβαθινός και ανιψιός του Μάνου Κατράκη, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:
 
«Φαίνεται κάπως απίστευτο αυτό που συμβαίνει σήμερα, γιατί μέσα στα εκθέματα που υπάρχουν εδώ, υπάρχει η ιστορία πολλών οικογενειών. Υπάρχει η ιστορία της οικογένειας Κατράκη. Υπάρχει η ιστορία της δικής μου οικογένειας. Υπάρχει η ιστορία της θεατρικής οικογένειας. Υπάρχει επίσης κι ένα κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας.
 
Περιγράφοντας τον Μάνο Κατράκη ως ηθοποιό σημείωσε:
 
«Ο θείος μου ήταν ένας άνθρωπος, αυτό που λένε οι Ρώσοι, ηθοποιός του λαού, όχι ως λαϊκίστικο τίτλο, αλλά ως έπαινο, ως παράσημο. Είναι ένας τίτλος που παίρνουν οι μεγάλοι καλλιτέχνες όταν ανήκουν στο λαό τους και όταν εκφράζουν το λαό τους».
 
Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη τόνισε:
 
«Αγαπητέ κύριε Μώραλη είστε περισσότερο αξιέπαινος για αυτή την έκθεση, για τον τρόπο που κάνατε τα πράγματα, για τον τρόπο που με δεχτήκατε και συνομιλήσατε μαζί μου.
 
Όμως οφείλω να πω ότι μας βοηθήσατε και ξέρω ότι θα μας βοηθήσετε και στο θέμα της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που μετακόμισε στο “Σχολείον”. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Έχουμε ένα από τα ωραιότερα κτήρια αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια και ο Δήμαρχος αμέσως ανταποκρίθηκε.
 
Στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης χαιρέτισαν επίσης: Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π.  Τάκης Αβραμίδης, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά κ. Στέλιος Λογοθέτης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Θεάτρων και Κινηματογράφων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Κώστας Κουρμουλάκης και ο ηθοποιός Θεόδωρος Κατσαφάδος που έπαιξε μαζί με τον Μάνο Κατράκη σε πολλές παραστάσεις. Την εκδήλωση εγκαινίων συντόνιζε η Διευθύντρια Πολιτισμού κα Ευαγγελία Μπαφούνη
 
alt
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 Μ. Κυπραίος: 
Δικαιώθηκε μετά από 9 χρόνια
 
Ικανοποίηση για την
επανεκκίνηση της ακτοπλοΐας 

«Αναλάβετε το κόστος των επιλογών
σας κ. Πατούλη»

«Οι πόλεις των Ποντίων»
 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

ΠΟΙΑΘ: «Ζήσε Αθλητικά»

Ο πύργος του Πειραιά:
«πράσινο φως» για το
κτήριο φάντασματων
45 χρόνων!

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

25 Μαΐου 2020, 21.21
 Μ. Κυπραίος: Δικαιώθηκε μετά από 9 χρόνια
Εννέα χρόνια μετά ήρθε η δικαίωση για τον...
25 Μαΐου 2020, 14.13
ΚΚΕ: Περιβαλλοντική καταστροφή στον Πειραιά
Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους...

Ναυτιλία

26 Μαΐου 2020, 21.38
Ποιοι συγκαλύπτουν τις αυθαιρεσίες των εφοπλιστών στην Ακτοπλοΐα
Μετά από σχετικό αίτημα της ΠΕΝΕΝ προς το...
26 Μαΐου 2020, 00.00
Η Celestyal Cruises παρατείνει την αναστολή των κρουαζιέρων έως 30 Ιουλίου
Η Celestyal Cruises, βραβευμένη και αναγνωρισμένη,...
25 Μαΐου 2020, 21.36
Ικανοποίηση για την επανεκκίνηση της ακτοπλοΐας
Πλέγμα θεμάτων που αφορούν την...

Πειραιάς

26 Μαΐου 2020, 21.26
«Υγειονομικά ασφαλής πόλη-λιμάνι»
Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π., στη συνεδρίαση...
25 Μαΐου 2020, 20.31
 Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πειραιά
Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου...
24 Μαΐου 2020, 09.31
«Επικοινωνιακά τρικ του Δημάρχου με το πράσινο»
Στα επικοινωνιακά τρικ του Δημάρχου...