Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2019

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 20:31

Παπαστράτος: Τι (κάνει ότι δεν) κατάλαβε ο Μητσοτάκης

logoartc_f
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βρεθεί τις τελευταίες ώρες η επιχειρησιακή σύμβαση στην Παπαστράτος Α.Ε. την οποία, σύμφωνα με τη ΝΔ, ”ενέκρινε το υπουργείο της Αχτσιόγλου(!)”.
 
Εδώ εντοπίζεται μία σημαντική ανακρίβεια: οι επιχειρησιακές συμβάσεις, αφού τις συνυπογράψουν τα σωματεία των εργαζομένων και ο εκάστοτε εργοδότης, αναρτώνται στο ΕΡΓΑΝΗ, χωρίς την έγκριση ή οποιαδήποτε άλλη ανάμιξη του υπουργείου ή της υπουργού Εργασίας, ως προς το περιεχόμενό τους.
 
Ως προς τη συγκεκριμένη σύμβαση, την οποία έκανε σημαία η ΝΔ για να ξεχαστεί η “γκάφα” (;) Μητσοτάκη περί “μετατροπής του 5ημέρου σε 7ημερο” (επί της ουσίας, δηλαδή, η θέση της ΝΔ υπέρ των εργασιακών σχέσεων λάστιχο, αν “συναινέσουν” σε αυτές οι εργαζόμενοι), το Left.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου στην “Παπαστράτος ΑΒΕΣ”, Γ. Δρούγκα.
 
Ο Δρούγκας, υπενθύμισε ότι πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε την επιχείρηση και πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι τις προβλέψεις της τροποποιημένης σύμβασης. Άρα, προσθέτουμε εμείς, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε για τι πράγμα μιλάει στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής 12/5/19.
 
Δεν μπορεί δηλαδή να μην κατάλαβε ότι μιλάμε για 7ήμερη λειτουργία της επιχείρησης και όχι για 7ημερη εργασία, χωρίς ρεπό και μέχρις εξόντωσης των εργαζομένων (όπως, δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι συμβαίνει σε άλλους χώρους, για παράδειγμα στον τουρισμό).
 
Λιγότερες ώρες εργασίας, περισσότερα ρεπό (αλλά και δουλειά τις Κυριακές), ίδιες αμοιβές
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζόμενων, η τροποποίηση της σύμβασης, στην οποία συμφώνησαν εργοδοσία και σωματείο τον Απρίλιο του 2018, προβλέπει την εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά, κατά περίπου 7%.
 
Συγκεκριμένα, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών (4 συνολικά), με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) το χρόνο, οι οποίες προστίθενται στις 27 που έχει ήδη κατοχυρωμένες. Παράλληλα, το εργοστάσιο δεν θα λειτουργεί σε καμία από τις 12 θεσπισμένες αργίες.
 
Ασφαλώς, τονίζει ο κ. Δρούγκας, όταν κάποιος θα δουλεύει Κυριακές -κάτι δηλαδή που δεν ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς, όπου η εργασία ήταν Δευτέρα με Παρασκευή- θα πληρώνεται παραπάνω όπως προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή με 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.
 
Το νέο μοντέλο, στο οποίο διατηρείται το επίπεδο των μισθών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ακόμα έχει εφαρμοστεί παρά μόνο στο λεβητοστάσιο – μηχανοστάσιο και αφορά για την ώρα 11 μόνο εργαζόμενους.
 
Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας τους έχει μειωθεί από τις 40 στις 37,3 ώρες, κάτι που οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον κ. Δρούγκα βλέπουν θετικά. Στα θετικά του νέου πλαισίου, ο κ. Δρoύγκας προσθέτει ότι αυξήθηκαν κατά 12,5% οι ανάγκες της Παπαστράτος σε ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που μεταφράζεται σε πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας.
 
Σημειώνει επίσης ότι το μειωμένο ωράριο δεν αφορά όλα τα τμήματα της εταιρείας αφορά μόνο τα παραγωγικά τμήματα της εταιρείας, δηλαδή τους εργαζόμενους που είναι στην παραγωγή.
 
Στην παραπάνω συμφωνία διάκειται θετικά και η ομοσπονδία εργαζομένων καπνοβιομηχανιών Ελλάδας που μέσα στα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τον κ. Δρούγκα, κατάφερνε να πετυχαίνει ικανοποιητικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου, διατηρώντας τα κεκτημένα τους.
 
Για παράδειγμα, σημειώνει ο κ. Δρούγκας, ο μισθός ενός νεοπροσλαμβανόμενου εργάτη στην Παπαστράτος χάρη στην κλαδική σύμβαση, ανέρχεται στα 1.080 ευρώ το μήνα μικτά, χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα επιδόματα (νυχτερινά, Κυριακές, κ.α.).
 
Συνοπτικά, ισχύει αυτό που ανέφερε η “πυροσβεστική” ανακοίνωση της ΝΔ, λίγο μετά τις (αρχικές) αποκαλυπτικές δηλώσεις του προέδρου της: “οι εργαζόμενοι (σ.σ.: της Παπαστράτος) τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους” (σημειώνουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επανήλθε με νέες διευκρινιστικές δηλώσεις τη Δευτέρα, για να καταφέρει να μπαλώσει τις... απειλές του προς τους εργαζόμενους).
 
Αυτό όμως, όπως φαίνεται, δεν είναι το όραμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων. Αρκεί να συνδυάσει κάποιος τις χθεσινές “ατάκες” Μητσοτάκη, τόσο με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ ως προς τα εργασιακά, όσο και με όσα “υπόσχονται” προεκλογικά τα “γαλάζια” στελέχη για τον κόσμο της Εργασίας...
 
Πηγή: left.gr
 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

«Απόφαση- σταθμός για την
προστασία του θαλασσίου
περιβάλλοντος» 
 
Eπιστολή πατέρα Κατσούλη
στον Αυγενάκη 

Ο ΟΛΘ … στον Πειραιά

"Όχι κομματικές παρεμβάσεις
στη Δημόσια Διοίκηση"

Γεγονότα

Κομβικός ο ρόλος της
“ASPROFOS Engineering” …

Σημαντική διάκριση για τη
Celestyal Cruises

«Water Sports Certified
Quality» 

podosfairiki_synerg.logo1
Επίσημη επίσκεψη στον ΟΛΠ…

Η Blue Circle Engineering
Ltd στην οικογένεια του
Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

elpe

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

18 Ιουλίου 2019, 14.51
«Το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες και λαθρέμπορους !»
Δήλωση του  Τρύφωνα Αλεξιάδη,...
18 Ιουλίου 2019, 10.10
Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε ο...
18 Ιουλίου 2019, 00.00
Έπεσαν (και οι τελευταίες) μάσκες της ΝΔ για τις Πρέσπες
Πριν από έξι μήνες, στις 25 Ιανουαρίου, ο...

Ναυτιλία

18 Ιουλίου 2019, 10.03
Ο ΟΛΘ … στον Πειραιά
Με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα...
17 Ιουλίου 2019, 22.38
Συνάντηση ΠΝΟ – ΥΝΑ: «Καμιά αυταπάτη - Καμιά ολιγωρία…»
Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ για τη συνάντηση...
10 Ιουλίου 2019, 14.53
«Σημαντικά αποτελέσματα στο χώρο της Ναυτιλίας»
Δήλωση παραίτησης από τη θέση του...

Πειραιάς

17 Ιουλίου 2019, 22.42
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Μικρολίμανο λόγω έργων
Ξεκίνησαν τα προαπαιτούμενα έργα της...
13 Ιουλίου 2019, 10.57
Πρόσβαση για άτομα με αναπηρία στα Βοτσαλάκια
Ο Δήμος Πειραιά τοποθέτησε το σύστημα...
12 Ιουλίου 2019, 17.26
Οι Δικηγόροι του Πειραιά κατά της «Ελληνικής Λύσης»
Ανακοίνωση του Δικηγορικού...