Δευτέρα, 06 Ιουλίου, 2020

Larger Font Smaller Font PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 00:00

39η Μαραθώνια πορεία ειρήνης

alt
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και στις πορείες που διοργανώνονται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, την Κυριακή 14 του Απρίλη 2019. Ζούμε τις βαριές συνέπειες της επικίνδυνης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Στην γειτονιά μας είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Συρία και στη Λιβύη. Η κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο, το Αιγαίο, τα Βαλκάνια βράζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, χώνει όλο και πιο πολύ τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εμπλέκει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.
 
Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που στρατιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο αξιοποιώντας τη λεγόμενη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO).
 
Απαιτείται διαρκής πάλη παίρνοντας υπόψη ότι η αιτία των επικίνδυνων εξελίξεων που στοιχίζουν ακριβά στους λαούς είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ, στον αγώνα του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Για να εκφράσουμε τη δική μας, τη λαϊκή θέση ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να καταδικάσουμε το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου κατά των λαών που συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του, να καταδικάσουμε την εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια. Στα Βαλκάνια, ενισχύεται η παρέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, πληθαίνουν οι Ευρωατλαντικές Βάσεις στην περιοχή στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η Ευρω-ΝΑΤΟϊκής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών διατηρεί τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού και υπηρετεί την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
 
Στην πράξη αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν υπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης και της ασφάλειας των λαών αλλά είναι μέρος του σχεδιασμού που οδηγεί σε νέες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, σε νέες εστίες συγκρούσεων, σε επέκταση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του“διαίρει και βασίλευε”. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε επικίνδυνη τροχιά. Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί τα σύνορα στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα, παραβιάζει συστηματικά τον ελληνικό θαλάσσιο και εναέριο χώρο, διεκδικεί την αναβάθμιση της θέσης της στην Ν/Α Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή με αιχμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η ελληνική αστική τάξη έχει τους δικούς της στόχους στο πλαίσιο της «στρατηγικής αναβάθμισης».
 
Αυτό υπηρέτησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτό υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει Αμερικανότερη των Αμερικανών και ΝΑΤΟϊκότερη του ΝΑΤΟ, «προτιμώμενος εταίρος», όπως λέει ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ. Η κυβέρνηση προσδοκά να μεγαλώσει την «προίκα» της στην υπηρεσία των Νατοϊκών σχεδίων, κι αυτό αποδεικνύεται από τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, τον Οκτώβρη του 2017 και τη συνάντησή του με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, όπως είχε τότε δηλώσει, αλλά και ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ, το Δεκέμβρη του 2018, όπου η κυβέρνηση πραγματικά τα έδωσε όλα! Τα περί“έντιμου συμβιβασμού”στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, με μοντέλο τη Συμφωνία των Πρεσπών αποσκοπούν στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, με συνέπειες σε κυριαρχικά δικαιώματα και προώθηση διχοτομικής λύσης στην Κύπρο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για τις αποκαλούμενες «τριμερείς συναντήσεις» στην περιοχή με την εποπτεία των ΗΠΑ για λογαριασμό των συμφερόντων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων, συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό και στην πράξη, η αποκαλούμενη “Γεωστρατηγική αναβάθμιση” συμβαδίζει με τα κυβερνητικά προσχήματα περί «νέας εποχής» και «δίκαιης ανάπτυξης», μέσα από τα οποία εκδηλώνεται η διαρκής επίθεση κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη φορολογική ληστεία, τους πλειστηριασμούς για το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών, την όξυνση των προβλημάτων των ανθρώπων του μόχθου. Την ώρα που ο λαός υποφέρει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τα εύσημα γιατί είναι η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που για το 2018 δίνει το 2,2% του ΑΕΠ της, δηλαδή 4.1 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, έχοντας επίσης σημαντική συνεισφορά σε προσωπικό και μέσα για τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.
 
Η Ελλάδα συμμετέχει σε 13 αποστολές στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται το ήδη υπάρχον πλέγμα ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών και δημιουργούνται ακόμη και νέες (Αλεξανδρούπολη, Σύρο, Λάρισα, Βόλο, Κάρπαθο, κ.α.). Οι εξελίξεις αυτές, η σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑμε τηΝΔ και τοΠΑΣΟΚ ξεμασκαρεύουν τους κάλπικους διαχωρισμούςπερί“προόδουκαισυντήρησης”καιαποτελούν ισχυρόκριτήριογιατηστάσητων εργαζομένων. Η θέση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟκαι η ΕΕ μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι πρόκληση κατά του λαού μας. Οι δυνάμεις αυτές ήταν και είναι παράγοντες αστάθειας και πολέμων, κι αυτό το έχουν ζήσει στο πετσί τους οι λαοί με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη διαρκή υποδαύλιση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, την αλλαγή συνόρων, τη συγκρότηση κρατών - προτεκτοράτων, τη δημιουργία βάσεων πολεμικής εφόρμησης στην περιοχή, όπως στο Κοσσυφοπέδιο. Τη «σταθερότητα» του ΝΑΤΟ την έχει δοκιμάσει ο ελληνικός λαός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην πορεία του Κυπριακού, στις σχέσεις και με την άλλη «σύμμαχο», την Αλβανία, που η αστική της τάξη συνεχίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο του μεγαλοϊδεατισμού της για τη «Μεγάλη Αλβανία». Ο λαός μας να μην «τσιμπήσει» στα καλέσματα για «εθνική ενότητα – εθνική ομοψυχία». Η ενότητα που προβάλλουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου σημαίνει συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και στα αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Σημαίνει υποταγή του λαού στην πολιτική που φέρνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οδηγώντας στη σφαγή τον ίδιο και τα παιδιά του. Καταδικάζουμε αποφασιστικά κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στο εξωτερικό. Ο λαός μας έχει καθήκον να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ενάντια σε κάθε εισβολέα και να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη, καμία ανοχή στην αστική τάξη και στην κυβέρνησή της που θα μπλέξουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
 
Ο πατριωτισμός που συνδέεται με τα συμφέροντα και το δίκιο του λαού, δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Να δυναμώσουμε την αντιπαράθεση με τον εθνικισμό που καλλιεργεί το μίσος κατά των λαών, το ρατσισμό, να απομονωθεί η ναζιστική, εγκληματική“Χρυσή Αυγή”. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αντίθετα, μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και απαιτείται να δυναμώσουμε την κοινή πάλη. Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες, καταπολεμούμε τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, απαντάμε τώρα με μαζική δράση.
 
Απαιτούμε:
 
• Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
 
• Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
 
• Επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό
 
• Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές Βάσεις και στρατηγεία.
 
• Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ
 
• Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στονΆραξο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας
 
• Έξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια – Ναι στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών
 
• Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΗ 2019 Ούτε γη – ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!
 
Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6:45 το πρωί, με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6:30π.μ.
 
Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα της ΕΕΔΥΕ: 210 3844853, 210 3844854.
 
Το πρόγραμμα της Πορείας συνοπτικά έχει ως εξής:
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
8:00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ – ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
 
8:30 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
 
8:40 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ στην προτομή του Γρ. Λαμπράκη
 
9:30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ-Στάση
 
12:00 ΠΑΡΚΟ μετά τη ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ- Στάση
 
13:30 ΠΙΚΕΡΜΙ-Στάση
 
15:00 ΠΑΛΛΗΝΗ-Στάση
 
16:00 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΛΛΗΝΗ
 
17:30 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-Στάση
 
18:30 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ-Τερματισμός πορείας. Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Ομιλία, χαιρετισμοί, συναυλία.
 
* Για όσους δεν μπορούν να περπατήσουν όλη τη διαδρομή, την Πορεία θα ακολουθεί πούλμαν από τον Τύμβο Μαραθώνα ως τον τερματισμό στο Υπ. Εθνικής Αμυνας.
Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα:
 
1)Από Ιλιον και Καματερό
 
6:45 π.μ Πετρούπολη «Δημαρχείο»
 
6:55 π.μ Ίλιον - ΟΤΕ
 
7:00 π.μ Αγ. Ανάργυροι – «Εκκλησία»
 
7:05 π.μ Καματερό- «Μελίνα»
 
2)Από Χαλάνδρι και Αγ.Παρασκευή
 
7:00 π.μ Πλατεία Χαλανδρίου(πάρκιγκ)
 
7:15 π.μ Αγία Παρασκευή - ΕΚΚΛΗΣΙΑ
 
3)Από Νέο Ηράκλειο
 
6:45 π.μ Ν.Ηράκλειο «Τρία Αστέρια»
 
6:50 π.μ Νέα Ιωνία – ΟΤΕ
 
4) Από Ανατολικές Συνοικίες
 
6:40π.μ Ηλιούπολη - Γυμναστική Ακαδημία
 
6:45π.μ Υμηττός-Δημαρχείο
 
6:45 π.μ Βύρωνας – Πλατεία Ταπητουργείου
 
6:55 π.μ Καισαριανή – Έναντι Εκκλησίας Αγ.Νικολάου Καισαριανής
 
7:00 π.μ Ζωγράφου – Ούλωφ Πάλμε
 
5) Από Άγιο Δημήτριο
 
6:30 π.μ Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου
 
• Στις 12 το μεσημέρι- Αναχώρηση πούλμαν από τη Διασταύρωση της Ραφήνας προς Αθήνα
 
6) Από Κερατσίνι
 
6:30 π.μ Κερατσίνι- «Πλατεία Λαού»
 
6:45 π.μ Νίκαια – «Περιβολάκι»
 
7) Από Πειραιά
 
6:45 π.μ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
 
8) Από Ελευσίνα (για τη στάση της Αγίας Παρασκευής)
 
4:00 το απόγευμα από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
 
9) Από 2ο Διαμέρισμα Αττικής
 
6:30π.μ από Κάρπου και Βουλιαγμένης (Νέος Κόσμος)
 
6:40π.μ από Φιλολάου και Μετεώρων (Γούβα)
 
6:50 από Φιλολάου και Ιφικράτους (Παγκράτι

 

Νεότερες ειδήσεις:
Πρόσφατες ειδήσεις:

Πρόσωπα

 

 «Όπισθεν ολοταχώς στις
μνημονιακές εποχές…»
 
Η απάντηση του Γ. Σγουρού
για τη μαρίνα Βουλιαγμένης 

«Διαδικτυακή έρευνα για την
μετακίνηση στον Πειραιά»

«Οι σκουριές του Πειραιά» 

Γεγονότα

«Μια φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά» 

«Μία φορά και έναν καιρό
στον Πειραιά»: 
Δεύτερος κύκλος εκπομπών

"Το ομορφότερο γκολ
ήταν μια πάσα"

Ο πύργος του Πειραιά:
«πράσινο φως» για το
κτήριο φάντασματων
45 χρόνων!

Αναβολή της Έκθεσης
EAST MED YACHT
SHOW 2020
 

Πρωτοσέλιδα

Πολιτική

06 Ιουλίου 2020, 23.05
«Λίστα Πέτσα»: Σκάνδαλο ακόμη και αν δεν είναι «μαγειρεμένη»!
Η δίμηνη καθυστέρηση της κυβέρνησης να...
06 Ιουλίου 2020, 20.16
«Όπισθεν ολοταχώς στις μνημονιακές εποχές…»
Δήλωση του Τομεάρχη Ναυτιλίας και...
06 Ιουλίου 2020, 10.39
«Η ενημέρωση στην εποχή της προπαγάνδας»
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά-ΣΥΡΙΖΑ...

Ναυτιλία

06 Ιουλίου 2020, 10.32
«SOS στο Ναυάγιο του Σαμίνα»
Το ζήτημα της πρόσφατης διαρροής...
30 Ιουνίου 2020, 20.21
SEAJETS: Έναρξη δρομολογίων 3 Ιουλίου
Τα ταχύπλοα πλοία της SEAJETS επιστρέφουν...

Πειραιάς

06 Ιουλίου 2020, 19.59
Με ελλιπή στοιχεία και ενημέρωση η παραχώρηση του Πύργου
Ανακοίνωση της «Δημοτικής Κίνησης...
06 Ιουλίου 2020, 19.48
Υπογραφή σύμβασης αξιοποίησης του Πύργου
Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τον...